Ο καθαρισμός προσώπου αποτελεί ένα βασικό και απαραίτητο κεφάλαιο κάθε ρουτίνας περιποίησης. Και γι’αυτό μπορεί να έχεις αναρωτηθεί ποιος είναι, τελικά, ο καλύτερος τρόπος να τον κάνεις και είναι απαραίτητο να καθαρίζεις την επιδερμίδα σου δύο φορές την ημέρα; Σε αυτές τις δύο βασικές απορίες θα απαντήσουμε παρακάτω.

Καθαρισμός προσώπου: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις;

Εν ολίγοις: σύντομα, απαλά και διεξοδικά. Είναι δελεαστικό να αισθάνεσαι ότι αν χρησιμοποιείς το καθαριστικό προϊόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή με περισσότερη αγριότητα το πρόσωπό σου θα καθαρίσει πιο αποτελεσματικά. Στην πραγματικότητα, όμως, η διάρκεια του χρόνου που αφιερώνεις δεν σχετίζεται με το πόσο καλά καθάρισες το πρόσωπό σου. Διατήρησε τη διαδικασία απλή: Προσπάθησε να στοχεύσεις για 20 έως 30 δευτερόλεπτα καθαρισμού ή μέχρι το προϊόν να κάνει αφρό στο πρόσωπό σου, γιατί το να κάνεις περισσότερα από αυτό μπορεί να είναι υπερβολικό για το δέρμα σου. Ο πολύ επιθετικός ή χρονοβόρος καθαρισμός προσώπου —ειδικά εάν το καθαριστικό σου περιέχει συστατικά απολέπισης— μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ερεθισμένο δέρμα.

Για να πλύνεις σωστά το πρόσωπό σου, ρίξε χλιαρό —όχι καυτό— νερό και χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου για να εφαρμόσεις το καθαριστικό σου με κυκλικές κινήσεις. Βεβαιώσου ότι έχεις περάσει τη ζώνη Τ και τη ζώνη U (γύρω από τη γραμμή της γνάθου), καθώς αυτές είναι περιοχές που οι άνθρωποι τείνουν να αγνοούν. Μόλις δημιουργήσεις έναν ωραίο αφρό, ξέπλυνε και στέγνωσε ταμποναριστά με μια μαλακή, καθαρή πετσέτα.

Και σχετικά με τη θερμοκρασία του νερού: Η χρήση ζεστού νερού στο ντους ή για να πλύνεις το πρόσωπό σου μπορεί να είναι πολύ ωραία, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να βλάψει το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου σου. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλουν στην απομάκρυνση του απαραίτητου φραγμού λιπαρότητας που βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα σου θα γίνει ξηρό πιο γρήγορα και μπορεί να παρατηρήσεις κνησμό και ξεφλούδισμα με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ένα θέμα που πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, επειδή το δέρμα τους είναι ήδη πιο ευάλωτο στην ξηρότητα ή αντιδρά άσχημα σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Είναι απαραίτητο να πλένεις το πρόσωπό σου δύο φορές την ημέρα;

Χρειάζεται να πλένουμε το πρόσωπό μας δύο φορές την ημέρα: το πρωί και το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα φυσικά έλαια, τα βακτήρια, οι ρύποι και ο ιδρώτας συσσωρεύονται στην επιδερμίδα (ακόμα κι αν δεν έχεις εφαρμόσει μακιγιάζ). Είμαστε εκτεθειμένοι στο περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει πως όλα τα προαναφερθέντα συσσωρεύονται στο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας. Η μη απομάκρυνση όλων αυτών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, φλεγμονή και εξάρσεις ακμής.

Για τους περισσότερους, η δεύτερη φορά που πλένουν το πρόσωπό τους είναι το πρωί και, πράγματι, αποτελεί εξίσου μία καλή ιδέα. Ενώ στριφογυρίζεις το βράδυ στο μαξιλάρι σου, τα βακτήρια από το σάλιο σου και τα έλαια από τα μαλλιά σου μεταφέρονται εύκολα στο πρόσωπο και τα μάτια σου. Έτσι, ακόμα κι αν πλένεις το πρόσωπό σου το βράδυ και τις μαξιλαροθήκες σου συχνά, ο καθαρισμός το πρωί παραμένει μία σημαντική και καλή πρακτική. Επιπλέον, εάν βάζεις προϊόντα όπως θεραπείες, ορούς, ενυδατικές κρέμες ή κρέμες νύχτας πριν τον ύπνο, θα θέλεις να τα ξεπλύνεις το πρωί πριν ακολουθήσεις την πρωινή ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σου.

Απλά να έχεις κατά νου ότι μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις διαφορετικό καθαριστικό το πρωί από αυτό που χρησιμοποιείς το βράδυ. Εάν έχεις ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να χρησιμοποιήσετε micellar water ή ένα απαλό καθαριστικό το πρωί. Και αν χρησιμοποιείς ένα καθαριστικό που περιέχει σαλικυλικό οξύ για να βοηθήσεις στη διαχείριση της ακμής, μπορεί να διαπιστώσεις ότι είναι πολύ σκληρό, για να το χρησιμοποιήσεις δύο φορές την ημέρα. Επίσης, το βράδυ συστήνεται ο διπλός καθαρισμός: Δηλαδή, αρχικά επιλέγεις ένα προϊόν βασισμένο σε έλαιο, για την απομάκρυνση των προϊόντων περιποίησης, του σμήγματος, των ρύπων και του μακιγιάζ. Έπειτα, καθαρίζεις την επιδερμίδα σου με ένα προϊόν που χρειάζεται ξέβγαλμα με νερό (αφρό, τζελ ή κρέμα – ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου).