Η πρώτη χρονιά που μπήκα σε δικό μου σπίτι με βρήκε μαζί με ένα κουτάβι το οποίο κατέστρεφε με τα δόντια του ό,τι βρισκόταν στο διάβα του. «Τι πιο σύνηθες;» θα πει κανείς. Φέτος όμως, που το κουτάβι έγινε σκύλος, το σπίτι μπόρεσε να πάρει μια άλλη μορφή. Ξεκινώντας από ένα απλό χαλί, το σπίτι ξαφνικά έγινε πιο όμορφο και ζεστό και κυρίως ένα μέρος που μου έβγαζε ασφάλεια και θετικά συναισθήματα. Μερικές «πινελιές» από όμορφα φωτάκια, διακοσμητικά και κεριά και όλα μέσα μου ήταν καλύτερα.

Μπορεί να ακούγεται λίγο σαχλό. Μπορεί, όμως, και να με καταλαβαίνεις. Είτε πρόκειται για ένα ξεκαθάρισμα που αποτελεί ψυχοθεραπευτική διαδικασία για εσένα, είτε για μια διακόσμηση που μιλάει στην ψυχούλα σου η ενασχόληση με το περιβάλλον του σπιτιού μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στην ψυχική σου υγεία. Αν δεν ξέρεις πώς μπορείς να φτιάξεις έναν χώρο που υποστηρίζει τη διάθεση και την ψυχική σου υγεία, παρακάτω θα βρεις 8 συμβουλές διακόσμησης για να το κάνεις.

Δώσε προτεραιότητα στην ψυχική σου ασφάλεια

Ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να νιώθεις ασφάλεια στο σπίτι σου. Είτε αυτό σημαίνει να κλειδώνεις την πόρτα και τα παράθυρα, είτε να έχεις σχεδιασμένη στο μυαλό σου μια έξοδο έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο ισχύει, όμως, και για την ψυχική σου ασφάλεια. Πρακτικά, η ψυχική ασφάλεια στο σπίτι αφορά τη συνολική αίσθηση του χώρου σου, το πώς είναι οργανωμένος, το πόσο καθαρός είναι, πόσο άνετα αισθάνεσαι και πόσο αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα σου.

Περίβαλλε τον εαυτό σου με φιλικά πρόσωπα

Τώρα που είπαμε για τη συναισθηματική ασφάλεια και τη σημασία του να γεμίζεις τον χώρο σου με διακοσμητικά αντικείμενα που σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφαλής και άνετη, δεν γινόταν να παραλείψουμε τις οικογενειακές φωτογραφίες. Γεμίζοντας τον χώρο σου με φωτογραφίες αγαπημένων σου προσώπων ή αντικείμενα που σου τους θυμίζουν, θα αισθάνεσαι πιο χαρούμενη και φυσικά λιγότερο μόνη. Αλλά και αντιθέτως, το να γεμίσεις τον χώρο σου με φωτογραφίες ατόμων, από την οικογένεια ή το φιλικό σου περιβάλλον που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική σου υγεία, ίσως να μην είναι καλή ιδέα.

Δεν υπάρχει κανόνας που να ορίζει ότι πρέπει να έχεις έναν συγκεκριμένο αριθμό οικογενειακών φωτογραφιών στο σπίτι σου. Οι οικογενειακές σχέσεις είναι πολύπλοκες και μοναδικές και αν οι φωτογραφίες κάποιου ατόμου ή κάποιας συγκεκριμένης στιγμής προκαλούν μια αγχωτική αντίδραση, τότε άφησε τες σε μια κούτα. Αυτός είναι ο χώρος σου και πρέπει εσύ να αισθάνεσαι άνετα!

Επίλεξε τα κατάλληλα χρώματα

Σκέψου ποια χρώματα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά, αλλά και πως θα αξιοποιήσεις το κάθε δωμάτιο. Σκέψου το επίπεδο ενέργειας που θέλεις να πετύχεις σε έναν χώρο πριν δεσμευτείς σε ένα χρωματικό συνδυασμό. Δες ποιο χρώμα σε κάνει να αισθάνεσαι ήρεμη για να το προσθέσεις στο υπνοδωμάτιο σου ή ποιο χρώμα σε βοηθάει να συγκεντρωθείς για να βάψεις το γραφείο σου.

Μην ξεχάσεις, επίσης, όταν επιλέγεις χρώματα, να λάβεις υπόψη σου το μέγεθος του δωματίου. Σε μικρότερα δωμάτια όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, τα σκούρα χρώματα θα κάνουν τον χώρο να φαίνεται ακόμα πιο μικρός, ενώ τα πιο φωτεινά χρώματα θα μεγαλώσουν τον χώρο σου.

Πρόσθεσε «νότες» φύσης

Μερικά φυτά και κάποια ξύλινα στοιχεία θα σε κάνουν να αισθανθείς πιο κοντά στην φύση. Έχουμε την τάση να αισθανόμαστε πιο δημιουργικοί και χαλαροί όταν περιβαλλόμαστε από φυτά, οπότε γιατί να τα παραλείψεις; Επίσης, ο χώρος σου θα φαίνεται πιο ζεστός και άνετος. Δοκίμασε να βάλεις ζωντανά φυτά μέσα σε καλάθια και γλάστρες.

Επίσης, μπορείς να βάλεις γλάστρες με βότανα στην κουζίνα, καθώς είναι ένας άλλος πρακτικός τρόπος για να φέρεις τη φύση στο σπίτι σου. Οι φρέσκες μυρωδιές, όχι μόνο ενεργοποιούν μία από τις πέντε αισθήσεις μας, αλλά θα έχεις πάντα και φρέσκα βότανα για τη μαγειρική.

Ωστόσο, επειδή κατανοώ πως η φροντίδα των φυτών είναι μια δύσκολη ενασχόληση, μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις και ψεύτικα φυτά. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, η διατήρηση ψεύτικων φυτών, αλλά ακόμα και μόνο φωτογραφιών δέντρων και άλλων ειδών πρασίνου, μπορεί επίσης να κάνει έναν χώρο να φαίνεται πιο ήρεμος και να μειώσει τα επίπεδα άγχους.

Μην ξεχνάς τις υφές

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος για την εσωτερική διακόσμηση επικεντρώνεται στην εμφάνιση ενός δωματίου, μην ξεχνάς τη δύναμη που έχει η αίσθηση της αφής. Είμαστε πλάσματα της αφής και ανταποκρινόμαστε καλά στα μαλακά υφάσματα. Επίλεξε να προσθέσεις ριχτάρια, μαξιλάρια, χαλιά και κουρτίνες, ώστε ο χώρος σου να φαίνεται πιο «ζεστός» και φιλόξενος. Άλλωστε ποιος δεν λατρεύει να περπατάει πάνω σε ένα χνουδωτό χαλί και να κάθεται σε ένα απαλό ριχτάρι στον καναπέ, ενώ αγκαλιάζει ένα μαξιλάρι;

Δώσε βάση στον φωτισμό

Η έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας, στην ποιότητα του ύπνου και στη συνολική ψυχική μας ευεξία. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να γκρεμίσεις τοίχους για να προσθέσεις περισσότερα παράθυρα στο σπίτι σου μπορείς να μεγιστοποιήσεις το φυσικό φως που έχεις. Μια γρήγορη λύση για χώρους με περιορισμένο φως ή έλλειψη φυσικού φωτισμού, είναι να τοποθετήσεις καθρέφτες στους τοίχους απέναντι από τα παράθυρα. Το φως θα αντανακλά τη θέα και θα κάνει τον χώρο να φαίνεται φωτεινότερος και μεγαλύτερος. Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσεις την ποσότητα του φυσικού φωτός στο σπίτι είναι να επιλέξεις ανοιχτόχρωμα χρώματα που αντανακλούν το φως, αντί για σκούρα χρώματα που το απορροφούν.

Αν το φυσικό φως είναι σπάνιο, αναζήτησε λαμπτήρες που μιμούνται το φως της ημέρας. Επίσης, μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις καλά τα φωτάκια, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιείς μόνο την εποχή των Χριστουγέννων.

Φρόντισε και για το κατοικίδιο σου

Τα κατοικίδια ζώα έχουν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές αλλά και στα σπίτια μας και η μία μελέτη μετά την άλλη επιβεβαιώνουν πως τα κατοικίδια μπορούν να έχουν βαθύ, θετικό αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία. Γνωρίζοντας αυτό, είναι λογικό να τα λάβεις υπόψη σου όταν διακοσμείς ένα δωμάτιο.

Η ύπαρξη ενός κρεβατιού ή πουφ για να κάθεται κοντά σου το σκυλάκι ή η γάτα σου θα σου προσφέρει ηρεμία. Η δυνατότητα να μπορείς να περάσεις λίγο χρόνο χαϊδεύοντας τον τριχωτό σου φίλο και να γνωρίζεις ότι έχετε τη δική σας γωνιά του σπιτιού βοηθά σημαντικά στο καθημερινό άγχος.

Μην υπεραναλύεις τις συμβουλές διακόσμησης

Στο τέλος της ημέρας οι συμβουλές διακόσμησης δεν είναι κανόνες. Είναι απλά μερικές προτάσεις που θα βοηθήσουν την ψυχική σου υγεία, αλλά δεν χρειάζεται να επιτρέψεις σε αυτές τις συμβουλές να σε ελέγξουν και να περιπλέξουν τη σκέψη σου, πόσο μάλλον αν είσαι τελειομανής. Ας σε εμπνεύσουν χωρίς να σε ελέγξουν!

Μην ξεχνάς πως είναι ο δικός σου χώρος και πρέπει να απολαμβάνεις τόσο τη διαδικασία της διακόσμησης όσο και το αποτέλεσμα!