Τα γυμναστήρια και τα studios ήταν από τους πρώτους χώρους που έκλεισαν εξαιτίας των lockdowns, αλλάζοντας άρδην τις fitness συνήθειες των ασκούμενων, των αθλητών, αλλά και όσων έβαλαν μετέπειτα την άσκηση στη ζωή τους ως «αντίδοτο» στη στρεσογόνα και αβέβαιη καθημερινότητα. Η πανδημική εποχή δεν έχει τελειώσει και οι νέες τάσεις που προβλέπονται στην άσκηση μάς δίνουν μία γεύση από το μέλλον του fitness.

Τεχνολογία στον καρπό

Η άσκηση μάς κάνει καλό και σύμφωνα με έρευνες η φυσική δραστηριότητα και ο ύπνος συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος – ποιος δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του; Με τους περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται στα smartwatches και τα fitness trackers, για να παρακολουθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της άσκησης και του ύπνου τους, δεν μας κάνει εντύπωση που, σε έρευνα του American College of Sports Medicine (ACSM), περισσότεροι από 4.500 επαγγελματίες της υγείας και του fitness αναγνώρισαν τη wearable technology ως κυρίαρχη τάση του 2022. Η προηγμένη τεχνολογία διευκολύνει τους χρήστες να συλλέγουν σημαντικά, μετρήσιμα στοιχεία για την υγεία τους, όπως ο αριθμός καθημερινών βημάτων, η απώλεια θερμίδων, οι ώρες ύπνου κ.ά., και να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά με επαγγελματίες της άσκησης και της υγείας, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Το γυμναστήριο στο… σπίτι

Τα home gyms θα συνεχίσουν να αποτελούν μία δημοφιλή εναλλακτική του γυμναστηρίου, ως συνέπεια της πανδημίας. Μέχρι τώρα, πολλοί συνεχίζουν να προτιμούν την άσκηση στο σπίτι, έχοντας προσαρμόσει κάποιον χώρο του σπιτιού, εκμεταλλευόμενοι την αφθονία του εξοπλισμού που είναι διαθέσιμος προς αγορά και τα online workouts. Ακόμα, όμως, κι αν δεν υπάρχουν αρκετά τ.μ. στο διαμέρισμα, φαίνεται πως ένα σχοινάκι, μερικοί αλτήρες και yoga props έκαναν blend in με τη διακόσμηση σχεδόν κάθε σπιτιού.

Online προγράμματα γυμναστικής

Το κλείσιμο των γυμναστηρίων και των studios, ανάγκασε τους γυμναστές να σκεφτούν τρόπους για να διατηρήσουν την άσκηση στη ζωή μας. Έτσι, οι περισσότεροι ξεκίνησαν να οργανώνουν προπονήσεις μέσω Διαδικτύου. Στην αρχή, όλα ήταν λίγο πιο πρόχειρα και προσωρινά, μέχρι που συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα τελειώσει σύντομα, οπότε ξεκίνησαν να μπαίνουν περισσότερα «θεμέλια» στις online προπονήσεις με apps, YouTube channels και συνδρομές.

Σήμερα και στο προσεχές μέλλον, με δεδομένο ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να προτιμούν τα online προγράμματα άσκησης. Άλλωστε, σου δίνουν και μία επιπλέον ευελιξία να γυμναστείς ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι κοιμούνται. Φαίνεται πως στο μέλλον θα γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλείς και οι υβριδικές συνδρομές, όπου ο ασκούμενος θα επιλέγει κάποιες μέρες να προπονείται στο γυμναστήριο και κάποιες άλλες στο σπίτι.

Διάβασε επίσης: Ασκήσεις Pilates για όλο το σώμα στο σπίτι

Δραστηριότητες στο ύπαιθρο

Η πανδημία έστρεψε πολλούς στη θεραπευτική επαφή με τη φύση και σε όποια δραστηριότητα μπορείς να κάνεις στο ύπαιθρο. Το περπάτημα στο κοντινότερο πάρκο του σπιτιού, αλλά και η συμμετοχή σε οργανωμένες πεζοπορικές εκδρομές μικρών ή μεγαλύτερων groups έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς επιλογές για τους lockdown-ers (τουλάχιστον, όσο επιτρέπονταν οι μετακινήσεις). Ο καιρός και η μορφολογία της Ελλάδας, σαφώς, θα συνεχίσουν να ευνοούν την «άνθιση» τέτοιων δραστηριοτήτων κι εμείς ελπίζουμε να βλέπουμε στη φύση περισσότερους ανθρώπους που τη χαίρονται, τη σέβονται και τη φροντίζουν.

Σύντομες προπονήσεις

Οι σύντομες προπονήσεις είναι για εσένα που δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα για άσκηση, αλλά και για εσένα που δεν έχεις βρει (ακόμα, τουλάχιστον) το κίνητρο να δεσμευτείς σε μία μεγάλη προπόνηση, χωρίς να βαρεθείς. Ήδη από το 2021 οι σύντομες προπονήσεις, από 5 έως 15 λεπτά, αφορούν όλο και περισσότερους – κυρίως, όσους δουλεύουν από το σπίτι ή χάνουν πολύ χρόνο στην κίνηση.

Διάβασε επίσης: Σύντομα προγράμματα για γυμναστική στο σπίτι

Συμπεριληπτικό fitness (inclusivity)

Η ενθάρρυνση δημιουργίας μίας ποικιλόμορφης και συμπεριληπτικής βιομηχανίας fitness θα συνεχίσει να αποτελεί ένα υποβόσκον ζήτημα για τα γυμναστήρια, τα studios, ακόμα και τα fitness apps. Από τους γυμναστές μέχρι τα στυλ προπόνησης, είναι ευθύνη του κάθε προπονητή να δημιουργήσει έναν inclusive περιβάλλον που θα δίνει κίνητρο στον ασκούμενο και δεν θα τον αποθαρρύνει με αρνητική κριτική. Με τα online workouts ακόμα περισσότεροι άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση στο fitness, αλλά σαφώς υπάρχει ακόμα χώρος για να καλλιεργηθεί μεγαλύτερο inclusivity. Για παράδειγμα, το fitness app Joyn περιλαμβάνει προπονήσεις για κάθε σώμα και εστιάζει στην ευχάριστη κίνηση. Στο τέλος της ημέρας, αν ο τρόπος άσκησης που έχεις επιλέξει δεν σου δημιουργεί αίσθημα ικανοποίησης, χαράς και ευεξίας, δοκίμασε κάτι άλλο.

Η άσκηση είναι υγεία

Σίγουρα ασκούμαστε για να έχουμε ένα υγιές και δυνατό σώμα, αλλά η τραυματική εμπειρία της πανδημίας μας έκανε να προσεγγίσουμε τη γυμναστική θεραπευτικά και να αναλογιστούμε την άσκηση περισσότερο ως κίνηση που μας ευχαριστεί και λιγότερο ως προπόνηση που «πρέπει» να κάνουμε για να κερδίσουμε το φαγητό μας. Άλλωστε, οι ειδικοί συμφωνούν εδώ και πολλά χρόνια πως η άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» και σίγουρα αξίζει να το βάλουμε στη ζωή μας υπό αυτό το πρίσμα…