Όσοι είναι γονείς θα συμφωνήσουν στο εξής: τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι. Αρκεί να κάτσεις να τα παρατηρήσεις και έχεις σχεδόν όλες τις απαντήσεις. Ακόμα και οι πιο μεγάλοι γρίφοι του κόσμου μπορούν να απαντηθούν, ακόμα και οι μεγαλύτερες προκλήσεις μπορούν να βγουν εις πέρας. Αν και ποτέ δεν τα πήγαινα άσχημα με τον ύπνο – η σχέση μας δεν είχε μπει ούτε μία μέρα σε κατάσταση “it’s complicated” – παρόλα αυτά, από τη μέρα που γεννήθηκε η μικρή τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερα.

Όταν ένα μωρό έρχεται στη ζωή σου, η πλειοψηφία θα πιστεύει ότι παίρνεις διαζύγιο με τον Μορφέα, και πολύ πιθανό να γίνεται έτσι. Με εμένα όμως τα πράγματα έγιναν διαφορετικά. Δημιουργήθηκε μία ρουτίνα ύπνου, της οποίας τα οφέλη φάνηκαν στην επιδερμίδα, τη διάθεση, αλλά και την υπομονή μου. Άλλωστε, έρευνα έχει δείξει πως το να κοιμάσαι καλά ισοδυναμεί με 8 εβδομάδες mindful based ψυχοθεραπείας  Ας σου πως όμως τα τέσσερα βασικά πράγματα που μου έμαθε η κόρη μου, προκειμένου να κοιμάμαι καλά.

ύπνος
Helena Lopes/ Unsplash

Να πηγαίνω για ύπνο νωρίς

Τα μωρά ξυπνάνε νωρίς και κοιμούνται νωρίς. Δεν ξενυχτάνε για να δουν ένα ακόμα επεισόδιο της Πέπα. Συνήθως στις 8, βαριά 9 έχουν πέσει για ύπνο. Το να πηγαίνουμε νωρίς για ύπνο, μπορεί να ρυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι. Αυτό σημαίνει πως μετά από λίγο καιρό θα μπορείς να ξυπνάς αβίαστα την κατάλληλη ώρα κάθε πρωί και δεν θα αισθάνεσαι κουρασμένη. Γενικά το κοιμάται κανείς νωρίς έχει πολλά οφέλη. Αυτό που έκανα εγώ, λοιπόν, ήταν να πέφτω (και εξακολουθώ να το κάνω), στις 9 το βράδυ για ύπνο.

Να πηγαίνω για ύπνο κάθε μέρα την ίδια ώρα

Το να κοιμόμαστε την ίδια ώρα το βράδυ μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους, πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους. Και δεν χρειάζονται έρευνες, που υπάρχουν, για να το καταλάβουμε αυτό. Αρκεί να δούμε ένα παιδί!

Να χαλαρώνω κάνοντας ένα μπάνιο

Όλα τα μωρά λατρεύουν να κάνουν ένα ζεστό μπανάκι πριν τον ύπνο. Και μάντεψε! Το νυχτερινό ντους μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να στείλει το σήμα ότι είναι ώρα για ύπνο. Το ντους το βράδυ διασφαλίζει επίσης ότι θα είμαστε πιο καθαροί όταν πηγαίνουν για ύπνο, μειώνοντας τη συσσώρευση ιδρώτα, βρωμιάς και ελαίων σώματος στο κρεβάτι μας. Συγκεκριμένα, μια συστηματική ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι το να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους (40 έως 42°C) για τουλάχιστον 10 λεπτά, 1 έως 2 ώρες πριν τον ύπνο βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων περισσότερο από εκείνους που δεν έκαναν.

Να διαβάζω πριν τον ύπνο

Η κόρη μου λατρεύει τα παραμύθια. Και η αλήθεια είναι πως τα λατρεύω κι εγώ. Στην ανάγνωση του τρίτου παραμυθιού έχουν αρχίσει τα μάτια και κλείνουν. Το διάβασμα επιτρέπει επίσης στους μυς μας να χαλαρώσουν και επιβραδύνει την αναπνοή μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο ήρεμοι. Το Συμβούλιο Ύπνου λέει ότι «το 39% των ανθρώπων που έχουν τη συνήθεια να διαβάζουν πριν κοιμηθούν, κοιμούνται πολύ καλά». Είναι απολύτως λογικό ότι μια δραστηριότητα, που μειώνει το στρες, όπως το διάβασμα, είναι ευεργετική πριν τον ύπνο.