Ο Max La Manna δεν είναι ένας ακόμα vegan chef. Εκτός από το να ξέρει τους 1000 και 1 τρόπους να μαγειρέψει το μπρόκολο, είναι και ακτιβιστής για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Οι εύκολες συνταγές του και οι έξυπνες ιδέες του για λιγότερη σπατάλη στην κουζίνα, αλλά και στη ζωή γενικότερα τον έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στα social media, με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να τον ακολουθούν στο Instagram.

Μέσα στο βιβλίο του More Plants, Less Waste, θα βρεις πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα, από συνταγή για banana split μέχρι κόλπα για μία less waste ζωή. Ανάμεσα λοιπόν σε όλα, υπάρχει και η πρόκληση Less Waste 21 ημερών. Σε 21, δηλαδή, ημέρες θα μάθεις να κάνεις πολύ πολύ λιγότερα σκουπίδια και να έχεις αυτό που λέμε μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τι προτείνει ο Max:

Μέρα 1η: Έλεγχος πλαστικών

Ελέγχουμε τα σκουπίδια μας. Αυτό μας δίνει μια ιδέα σχετικά με το τι καταναλώνουμε περισσότερο και μας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε εναλλακτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού, αντί για πλαστικό.

Μέρα 2η: Φτιάξε το “Less Waste To Go” Kit σου

Συγκέντρωσε όλα εκείνα που χρειάζεσαι όταν είσαι εκτός σπιτιού. Ίσως κάποια από αυτά να τα έχεις ήδη. Το kit σου θα περιλαμβάνει επαναχρησιμοποιούμενα μαχαιροπίρουνα, ανοξείδωτο καλαμάκι και μια πετσετούλα ή μπαντάνα που θα τη χρησιμοποιείς ως χαρτοπετσέτα.

Μέρα 3η: Φάε ό,τι έχεις στο ψυγείο

Το γνώριζες πως ένας άνθρωπος πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο 121 κιλά τροφίμων, με τα 74 κιλά από αυτά να πετιούνται από τον τομέα των νοικοκυριών, ενώ στην Ελλάδα η σπατάλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο; Σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών, από τα ελληνικά νοικοκυριά πετιούνται 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού!
Αυτή η σπατάλη έχει και μία περιβαλλοντική διάσταση, καθώς εν μέσω κλιματική αλλαγής περίπου το 8% ως 10% των παγκόσμιων εκπομπών “αερίων του θερμοκηπίου” σχετίζονται με την τροφή που δεν καταναλώνεται.

Σταμάτα να αγοράζεις περισσότερα πράγματα, απ’ όσα καταναλώνεις. Φτιάξε λοιπόν ένα φαγητό με ό,τι έχεις στο ψυγείο.

Μέρα 4η: Αγόρασε τοπικά προϊόντα

Μειώνεις το αποτύπωμα άνθρακα, που δημιουργείται προκειμένου οι τροφές από μακριά να έρθουν στον τόπο μας. Αλλά τι σημαίνει αποτύπωμα άνθρακα; Τα αέρια του θερμοκηπίου εκπέμπονται από την παραγωγή και την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Το αποτύπωμα άνθρακα είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται για τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων μιας δραστηριότητας, ενός ατόμου ή μιας χώρας στην κλιματική αλλαγή. Πόσες ανθρακούχες εκπομπές αντιστοιχούν στην παραγωγή ενός γεύματος; Η ποσότητα εξαρτάται από τις επιλογές που θα κάνεις για την παραγωγή και την κατανάλωση. Αν πάρουμε το παράδειγμα των μεταφορών, από ένα αεροσκάφος εκλύονται 285 g διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, σε σύγκριση με 104 g που εκλύονται από ένα αυτοκίνητο και 14 g από το τρένο. Το ίδιο ισχύει για το είδος του κρέατος ή του ψαριού ή του φρούτου ή του λαχανικού που τρώμε. Γι αυτό καταναλώνουμε τοπικά και εποχικά προϊόντα (όχι φράουλες το χειμώνα!).

Μέρα 5η: Ξεκίνα την κομποστοποίηση

Το φαγητό που δεν κομποστοποιείται και πηγαίνει στον κάδο σκουπιδιών καταλήγει στις χωματερές όπου και απελευθερώνει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα – κάτι που μας κάνει να αναπνέουμε δύσκολα. Μάθε πώς μπορείς να ξεκινήσεις την κομποστοποίηση.

Μέρα 6η: Κάνε χύμα αγορές

Αγόρασε χύμα τρόφιμα και έχε μαζί σου τη δική σου τσάντα και βαζάκια για να γεμίσεις.

Μέρα 7η: Κάνε μία vintage αγορά

Η γρήγορη μόδα είναι μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο.

Όλα τα συστατικά της γρήγορης μόδας έχουν ένα ιδιαίτερα επιβλαβές αντίκτυπο για τον πλανήτη, αλλά και για τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην παραγωγή ενδυμάτων. Οι τοξικές χημικές ουσίες, οι επικίνδυνες βαφές και τα συνθετικά υφάσματα που χρησιμοποιούν οι εταιρίες fast fashion, απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για να διαμορφωθούν, ενώ κάθε χρόνο 11 εκατομμύρια τόνοι ρούχων απορρίπτονται μονάχα στις ΗΠΑ. Αυτά τα γεμάτα μόλυβδο, φυτοφάρμακα και αρκετά ακόμη χημικά ρούχα, σπανίως διαλύονται. Αντ’ αυτού, παραμένουν σε «χωματερές ρούχων», απελευθερώνοντας τοξίνες στον αέρα.  Πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η γρήγορη μόδα επηρεάζει την υγεία των καταναλωτών και των εργαζόμενων στο χώρο της ένδυσης. Επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως η βενζοθειαζόλη, η οποία έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου και αναπνευστικών παθήσεων, έχουν βρεθεί σε είδη ένδυσης. Δεδομένου ότι το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, η χρήση αυτών των μη ποιοτικών ρούχων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία μας, σύμφωνα με το Environmental Health Journal.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αγοράσεις second hand ρούχα. Με αυτό τον τρόπο κάνεις λιγότερη σπατάλη και βοηθάς πλανήτη και ανθρώπους.

Μέρα 8η: Περιποιήσου το σώμα σου

Τα περισσότερα σαπούνια και σαμπουάν είναι μέσα σε πλαστικά μπουκάλια και είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Προσπάθησε να κάνεις refill από κάποιο μαγαζί που πουλάει χύμα σαπούνια και σαμπουάν ή αν έχεις όρεξη να φτιάξεις τα δικά σου.

Μέρα 9η: Φάε χορτοφαγικά

Σήμερα φάε μόνο φρούτα και λαχανικά και φυσικές τροφές – τίποτα επεξεργασμένο. Πες ναι στα όσπρια. Φτιάξε ένα ωραίο Buddha Bowl.

Μέρα 10η: Πες όχι στο πλαστικό μπουκαλάκι νερό

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι το δικό σου παγουρίνο. Κάνεις και καλό στον πλανήτη και στην τσέπη σου.

Μέρα 11η: Αντικατάστησε το χαρτί κουζίνας

Δεν χρειάζεσαι το χαρτί κουζίνας. Χρησιμοποίησε πετσετάκια και αντί για χαρτοπετσέτα ένα μαντήλι.

Μέρα 12η: Έχε μαζί σου τη δική σου κούπα

Την επόμενη φορά που θα πας για να πάρεις καφέ, χυμό ή τσάι δώσε το δικό ποτήρι ή κούπα. Έτσι θα αποφύγεις το ποτήρι μιας χρήσης.

Μέρα 13η: Αγόρασε το γεύμα σου στο δικό σου ταπεράκι

Έχε μαζί σου το δικό σου container για takeaway φαγητό. Μπορεί να νιώσεις λίγο άβολα όταν θα το χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά, αλλά θα νιώσεις απίστευτα καλά μόλις αυτό γίνει.

Μέρα 14η: Φτιάχνουμε ένα προϊόν ζύμωσης

Το να φτιάχνουμε τουρσιά αυτομάτως μειώνουμε το food waste. Όταν έχουμε ένα γεμάτο πρόγραμμα, οι τροφές που κρατάμε χαλάνε χωρίς να το καταλάβουμε. Τι θα έλεγες για παράδειγμα αντί να αφήσεις αυτά τα καροτάκια να χαλάσουν, να τα κάνεις τουρσί;

Μέρα 15η: Φτιάχνουμε ένα zero waste καλλυντικό

Από κάποιο body scrub με το κατακάθι του καφέ; Ή μάσκα προσώπου με κάποιο πολύ αβοκάντο; Τι θα έλεγες;

Μέρα 16η: Αγόρασε ψωμί και βάλ’ το στην πάνινη τσάντα σου

Αντί να πάρεις ψωμί από το σούπερ μάρκετ, προτίμησε το φούρνο της γειτονιάς σου. Και βάλ’ το μέσα στη δική σου πάνινη τσαντούλα.

Μέρα 17η: Κάνε δουλίτσα

Πήγαινε στο πάρκο της γειτονιάς σου ή σε μία κοντινή παραλία και ξόδεψε μισή ώρα για να την καθαρίσεις από πλαστικά και άλλα σκουπίδια. Αν ψαχτείς λιγάκι στα social σίγουρα θα βρεις κάποια τέτοια δράση. Η ομάδα Save Your Hood είναι μία από αυτές τις ομάδες.

Μέρα 18η: Κλείσε το τηλέφωνο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το να μιλάμε στο τηλέφωνο για μία ώρα την ημέρα μπορεί να δημιουργήσει τις ίδιες εκπομπές άνθρακα όσο μία πτήση από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη. Προσπάθησε να κλείσεις το τηλέφωνό σου λοιπόν για μία ολόκληρη μέρα και να επικοινωνήσεις με τον κόσμο γύρω σου.

Μέρα 19η: Ανακύκλωσε σωστά

Η ανακύκλωση είναι μεγάλο θέμα, αλλά μην απογοητεύεσαι. Δες τι μπορείς να ανακυκλώσεις και τι όχι. Φτιάξε μία λίστα και βάλε την στο ψυγείο σου να τη βλέπεις.

Μέρα 20η: Φύλαξε τα κομμάτια λαχανικών που πετάς συνήθως

Μαζί τους μπορείς να φτιάξεις ωραιότατο ζωμό και να τον αποθηκεύσεις.

Μέρα 21η: Μοιράσου τις αλλαγές που έκανες και γιόρτασε τις μικρές σου νίκες.

Ένας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πολλοί μπορούν να φέρουν την αλλαγή!