Όταν επιστρέφεις σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα και είσαι σωματικά, διανοητικά, ακόμη και συναισθηματικά εξαντλημέν@, το να σε υποδεχτεί ο/η σύντροφός σου με μία ανοιχτή και «ζεστή» αγκαλιά μπορεί να είναι ό,τι πιο ανακουφιστικό. Εκείνες τις στιγμές, πιθανότατα νιώθεις ότι σε αγαπούν, σε κατανοούν και σε προστατεύουν. Το βάρος του κόσμου φαίνεται να πέφτει από τους ώμους σου. Η αγκαλιά με τρυφερότητα και διάρκεια είναι μια ιδιαίτερη στοργική συμπεριφορά αφής που, συνήθως, μοιραζόμαστε μόνο με τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους.

Σε λίγες σχετικές μελέτες που έχουν γίνει και αφορούν στις αφοσιωμένες ρομαντικές σχέσεις, ο μέσος χρόνος που αφιερώνεται στην αγκαλιά είναι περίπου 30-40 λεπτά και συμβαίνει 3 έως 5 φορές την εβδομάδα. Τα ζευγάρια συνήθως αγκαλιάζονται στο κρεβάτι πριν και μετά το σεξ, καθώς και τα πρωινά. Δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος για να χουχουλιάσεις και να αγκαλιαστείς με τ@ σύντροφό σου. Κάποια ζευγάρια, για παράδειγμα, προτιμούν να είναι ξαπλωμένοι στο πλάι, ένω άλλα ζευγάρια ξαπλώνουν αντικρυστά και μπλέκουν τα πόδια τους ή χαλαρώνουν στον καναπέ. Καμία μελέτη δεν δείχνει πώς συγκεκριμένες «διατάξεις» επηρεάζουν τη σχέση – αν την επηρεάζουν.

Έρευνες δείχνουν πολλά ψυχολογικά, φυσιολογικά και σχεσιακά οφέλη για την υγεία από τις στοργικές συμπεριφορές μεταξύ συντρόφων που περιλαμβάνουν άγγιγμα και η αγκαλιά συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Σύμφωνα με εμπειρικές μελέτες, εδώ είναι τέσσερις (επιπλέον) λόγοι για να αγκαλιάζεσαι πιο συχνά με τ@ σύντροφό σου.

Οι παρατεταμένες αγκαλιές βελτιώνουν την ικανοποίηση μέσα στη σχέση

Σε μια πειραματική μελέτη, περισσότερες παρατεταμένες αγκαλιές για τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν ως αποτέλεσμα στατιστικά υψηλότερη ικανοποίηση μέσα στη σχέση. Αυτό το εύρημα ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο καθώς τα ζευγάρια που αύξησαν τις τρυφερές αγκαλιές συγκρίθηκαν με ζευγάρια που αύξησαν τον χρόνο που περνούσαν μαζί κατά τη διάρκεια των γευμάτων και με εκείνα που δεν άλλαξαν τη συμπεριφορά τους.

Οι παρατεταμένες αγκαλιές βοηθούν να διατηρήσεις την εστίαση στ@ σύντροφό σου

Στην ίδια μελέτη που αναφέρεται παραπάνω, η παρατεταμένη αγκαλιά με έναν σύζυγο προέβλεψε επίσης στατιστικά χαμηλότερες αντιλήψεις για τις διαθέσιμες επιλογές εκτός της σχέσης, όπως άλλα άτομα ή το να είσαι single. Με την αύξηση της αγκαλιάς, η εστίαση γίνεται στον ρομαντικό μας σύντροφο σε αντίθεση με το να σκεφτόμαστε «τι άλλο υπάρχει εκεί έξω;».

Οι παρατεταμένες αγκαλιές απελευθερώνουν ωκυτοκίνη και προάγουν τα θετικά συναισθήματα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι στοργικές και παρατεταμένες αγκαλιές απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, γνωστή ως «ορμόνη αγκαλιάς». Η ωκυτοκίνη είναι μια φυσική ορμόνη αγάπης που μας βοηθά να νιώθουμε πιο κοντά με τους συντρόφους μας. Όταν αγκαλιάζουμε, νιώθουμε ένα κύμα θετικών συναισθημάτων, όπως αγάπη, λατρεία και εμπιστοσύνη. Ενώ η αγκαλιά συνήθως συμβαίνει γύρω από τη σεξουαλική δραστηριότητα, θεωρείται ότι είναι ένας τύπος φροντίδας και όχι σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Οι παρατεταμένες αγκαλιές μετά το σεξ οφελούν τη σχέση

Σε μια μελέτη, η διάρκεια και η ποιότητα της στοργής μετά το σεξ, συμπεριλαμβανομένης της αγκαλιάς, σχετίζεται με μεγαλύτερη σεξουαλική και ευρύτερη ικανοποίηση μέσα στη σχέση. Ο χρόνος μετά το σεξ παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία σχεσιακού δεσμού για τα ζευγάρια. Τα ζευγάρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να είναι κοντά ο ένας στον άλλο σωματικά και συναισθηματικά, να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ή να μην λένε τίποτα απολύτως. Κατά την περίοδο μετά το σεξ, η αγκαλιά μπορεί να είναι ένα κρίσιμο συστατικό που θα ενισχύσει τη μελλοντική ικανοποίηση.

Πριν… προγραμματίσεις συνεδρία αγκαλιάς με τ@ σύντροφό σου, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως δεν έχουν όλοι την ίδια ανοχή στη σωματική στοργή. Μερικοί άνθρωποι, ακόμη και εκείνοι που έχουν ερωτικές ρομαντικές σχέσεις, μπορεί να έχουν διαφορετικό όριο στο πόσο πολύ θέλουν να τους αγγίζουν. Μόλις γεμίσει η δεξαμενή στοργής κάποιου, οποιαδήποτε επιπλέον στοργική συμπεριφορά που περιλαμβάνει άγγιγμα, ακόμη και καλοπροαίρετη, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να τ@ εξαντλήσει. Γι’αυτό είναι σημαντικό να ελέγξεις με τ@ σύντροφό σου πόσο πολύ και έαν θέλει να τον/την αγκαλιάζεις.

Θυμήσου πως η αγκαλιά δεν χρειάζεται πάντα να οδηγεί σε σεξ και μπορεί να είναι ένα σημαντικό συστατικό για τη γενική υγεία και ευημερία μιας ρομαντικής σχέσης. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την παρατεταμένη αγκαλιά, αλλά μόνο εάν διατηρούμε ανοιχτή επικοινωνία και είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους συντρόφους μας σχετικά με τις ανάγκες μας.