Οι σχέσεις μπορεί να είναι παιχνιδιάρικες, δύσκολες, διασκεδαστικές και πολλά ακόμα. Σίγουρα, όμως, δεν είναι μόνο ένα πράγμα – είναι πολλά -, και σίγουρα δεν είναι παραμύθι! Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για τις σχέσεις που τείνουμε να πιστεύουμε;

10 μύθοι για τις σχέσεις που τις επηρεάζουν αρνητικά:

1. Τα αντίθετα έλκονται

Παρόλο που σε αυτήν την συνθήκη υπάρχει μια δόση αλήθειας, π.χ. τα εσωστρεφή άτομα μπορεί να έλκονται από τα εξωστρεφή, ωστόσο, το κλειδί για μια πετυχημένη σχέση είναι η «συμπλήρωση». Αυτό σημαίνει ότι αναζητούμε κάποιον με χαρακτηριστικά που λείπουν από εμάς. Ένα ισχυρό συν στις σχέσεις είναι η ομοιότητα σε ενδιαφέροντα, οι κοντινές αφετηρίες, η προσωπική ιστορία του καθενός, καθώς βοηθά τα άτομα να συσχετιστούν μεταξύ τους πιο εύκολα.

2. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν μαλώνουν ποτέ

Πολύ συχνά οι άνθρωποι πέφτουν σε αυτή την παγίδα και όχι άδικα. Οι ταινίες, οι σειρές και η κοινωνία αναπαράγουν αυτόν τον μύθο εμπλουτίζοντας τον με ροδοπέταλα και ηλιαχτίδες. Σημαντική είναι η στάση των συντρόφων απέναντι στις διαφωνίες. Η επικριτική στάση και τα ῾κατηγορώ᾽ δεν βοηθούν στην οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και δεν ενισχύουν τον δεσμό του ζευγαριού, σε αντίθεση με την διαλλακτική στάση που είναι πιο ωφέλιμη.

3. Η συχνή σεξουαλική επαφή καθορίζει την ευτυχία του ζευγαριού

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών για να είναι ένα ζευγάρι ευτυχισμένο. Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες των συντρόφων και τον πως επικοινωνούν αυτή την ανάγκη μεταξύ τους.

4. Οι ευτυχισμένες σχέσεις είναι «εύκολες» και δεν απαιτούν δουλειά

Ακούμε συχνά τους ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι άπαξ και βρεις το ταίρι σου τότε όλα είναι εύκολα. Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική καθώς μέχρι να γνωρίσεις έναν άνθρωπο να ζήσεις μαζί του και να μοιραστείς την καθημερινότητα η σύνδεση είναι ακόμα επισφαλής. Όλα τα μέλη στην αρχή της σχέσης καταβάλουν κάθε προσπάθεια για αυτήν, στην συνέχεια συχνά η προσπάθεια χαλαρώνει και ίσως κάποιες φορές έρχεται η επανάπαυση. Θα ήταν ωφέλιμο για την σχέση η προσπάθεια αυτή να είναι διαρκής στον βαθμό που το κάθε μέλος μπορεί.

5. Ο γάμος και τα παιδιά θα σώσουν τη σχέση

Αρκετά συχνά ζευγάρια που εντοπίζουν δυσκολίες στην σχέση τους προχωρούν σε έναν γάμο ή στην απόκτηση ενός παιδιού θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσουν την σχέση τους. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση αυτή λειτουργεί σαν παροδική απόσπαση προσοχής από τα προβλήματα του ζευγαριού τα οποία δεν λύνονται αλλά σύντομα επανεμφανίζονται και μάλιστα ενισχυμένα καθώς οι νέες συνθήκες έχουν και αυτές τις δικές τους προκλήσεις. Για τον λόγο αυτό η απόφαση ενός γάμου ή ενός παιδιού είναι μια πολύ σημαντική απόφαση στην ζωή δύο ανθρώπων.

6. Δεν υπάρχουν μυστικά σε μια ευτυχισμένη σχέση

Είναι σημαντικό σε μία υγιή σχέση να μην υπάρχουν ψέμματα και εξαπατήσεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζεσαι κάθε σκέψη που περνάει από το μυαλό σου ή όλες τις λεπτομέρειες της ζωής σου.

7. Μύθοι για τις σχέσεις: Ο/η σύντροφος σου πρέπει να σε ολοκληρώνει απόλυτα

Πολύ συχνά ακούμε ότι η ευτυχισμένη σχέση είναι προϋπόθεση για μια ῾ τέλεια᾽ ζωή. Ο/η σύντροφος σου θα πρέπει να σε ολοκληρώνει απόλυτα ότι και αν αυτό σημαίνει. Η αλήθεια είναι ότι είσαι ήδη ολοκληρωμένος/η και αρκετός/ ή όπως ακριβώς είσαι και δεν χρειάζεται κάποιος σύντροφος για να διορθώσει, να γεμίσει ή να θεραπεύσει το κενό που αισθάνεσαι. Παρόλα αυτά, σε μια υγιή σχέση ο/η σύντροφος μπορεί να έχει μια θεραπευτική επιρροή στο ταίρι του , είναι όμως σημαντικό ο καθένας να φροντίζει και τον εαυτό του και να τον αποδέχεται.

8. Μύθοι για τις σχέσεις: Ο/η σύντροφος σου θα πρέπει να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες σου

Ο μύθος αυτός είναι ευρέως γνωστός και πολύ συχνά τα μέλη μια σχέσης πιστεύουν ακράδαντα ότι ο/η σύντροφος τους θα πρέπει να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες, να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και να λύνει όλα τα προβλήματα. Αυτή φαίνεται μια πολύ μεγάλη απαίτηση για τον/την σύντροφο σου. Μπορεί ο/η σύντροφος να καλύπτει ένα μέρος από αυτές τις ανάγκες, επιθυμίες και προσδοκίες, αλλά είναι σημαντικό ο κάθε σύντροφος να καλύπτει ένα άλλο μέρος των παραπάνω μέσα από τις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις όπως και μέσα από την εργασία του ή τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα του.

9. Θα πρέπει να θέλετε να είστε μαζί όλη την ώρα

Πολλές φορές στην αρχή μιας σχέσης το ζευγάρι επιδιώκει να περνάει όλο του τον χρόνο μαζί. Όσο ελκυστικό και αν ακούγεται σε κάποιους αυτός ο μύθος δύσκολα απαντάται ακόμα και στις ταινίες. Είναι σημαντικό για τους συντρόφους και η υπόλοιπη ζωή τους να συνεχίζεται. Δεν σημαίνει ότι επειδή βρέθηκε κάποιος σε σχέση θα παραιτηθεί από ενδιαφέροντα, φίλους, χόμπι και προσωπικούς στόχους. Το να παραμείνεις ό ίδιος μοναδικός άνθρωπος που μπήκες στην σχέση χωρίς να αποποιηθείς κομμάτια του εαυτού σου είναι ωφέλιμο και για την ίδια την σχέση.

10. Μύθοι για τις σχέσεις: Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα

Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει με το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Οι άνθρωποι διδάσκονται από μικρή ηλικία από την κοινωνία ότι η αγάπη είναι αρκετή για μια σχέση. Κι όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν φτάνει μόνο η αγάπη, η σχέση χρειάζεται σεβασμό, κόπο, προσπάθεια.

Οι μύθοι κατέχουν ένα πολύ ισχυρό κομμάτι στον τρόπο που σχετιζόμαστε. Όταν τους πιστεύουμε και τους ακολουθούμε δημιουργούμε εμπόδια και δυσκολίες στον εαυτό μας προσπαθώντας να τους υπηρετήσουμε με αποτέλεσμα να χάνουμε το πραγματικό νόημα της σχέσης αλλά και της ευτυχίας.

Η Φανή Ζαφειρίδου είναι συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, www.fanizafeiridou.gr

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρει: 

Συναισθηματική οικειότητα: 10 τρόποι για να την ενισχύσεις μέσα στη σχέση σου
Οι γλώσσες της αγάπης: Ποιοι συνδυασμοί δουλεύουν καλύτερα σε μία σχέση;
10 τρόποι για να βελτιώσεις τη σχέση σου τώρα