Πάρα πολλές φορές στη ζωή μου έχω θελήσει να ζητήσω μια χάρη, μια βοήθεια έστω και από τα πιο κοντινά μου άτομα, αλλά ο φόβος του να ακούσω όχι με κρατάει πίσω, και επιλέγω να τα κάνω όλα μόνη μου.

Το να κάνω τα πράγματα μόνη μου δεν είναι αυτό που με ενοχλεί, οπότε το να ακούσω και το όχι δεν θα είναι επιβλαβές πρακτικά, ψυχολογικά όμως το τίμημα είναι μεγάλο. Ξέρω όμως πως δεν είμαι η μόνη με αυτή τη δυσκολία και ξέρω πως δεν είναι τόσο παράλογος ο φόβος μου αυτός.

Τι κακό έχει το όχι;

Το όχι είναι συνδεδεμένο με την απόρριψη, οπότε αυτό που μας τρομάζει είναι η απόρριψη. Το όχι αυτό μπορεί να έρθει με πολλές μορφές, είτε ένα ξεκάθαρο αυτολεξεί όχι, είτε με πιο έμμεσο και περιφραστικό τρόπο, που όμως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, π.χ. μέσω της γλώσσας του σώματος, όταν κάποιος δεν ανταποδώσει μια αγκαλιά ή ένα χάδι μας.

Όλοι θέλουμε να είμαστε αγαπητοί και συμπαθείς και αυτή η μικρή λέξη με τα τρία γράμματα, όταν ηχεί στα αυτιά μας, μπορεί να μας «σπάσει» και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε απεχθείς, αλλά και θρασείς που τολμήσαμε να ζητήσουμε το οτιδήποτε.

Το μυαλό μας κάνει σβούρες και συνεχώς σκεφτόμαστε τον λόγο που μας είπαν όχι. «Μήπως δεν με συμπαθεί πλέον;, «αυτό ήταν θα μείνω χωρίς άτομα δίπλα μου!», «είναι πολύ θυμωμέν@ μαζί μου που ζήτησα αυτή τη χάρη» κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα οι φόβοι αυτοί δεν επαληθεύονται ποτέ.

Γιατί φοβάμαι να ακούσω όχι;

Οι βασικότεροι λόγοι που φοβόμαστε να ακούσουμε το όχι είναι το αίσθημα ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Η απόρριψη είναι σαν προσωπική αποτυχία, που θα μας κάνει στη συνέχεια να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους που τους θεωρούμε καλύτερους από εμάς. Όλη αυτή η σκέψη θα μας οδηγήσει σε έναν κύκλο σκέψεων μέσα στον οποίο θα κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν είμαστε αρκετά καλοί και πόσο διαφορετικές θα ήταν οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους αν ήμασταν καλύτεροι.

Επίσης, η απόρριψη μας πονάει πολύ και όχι μόνο μεταφορικά. Σύμφωνα με μια έρευνα ο σωματικός πόνος και ο πόνος της απόρριψης, βασίζονται σε μερικούς από τους ίδιους συμπεριφορικούς και νευρικούς μηχανισμούς που καταγράφουν επιπτώσεις που σχετίζονται με τον πόνο. Έτσι πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο κι αν πονάμε είναι μόνο προσωρινό και σε μερικές μόνο μέρες, αν όχι ώρες, θα μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, σαν να μην συνέβη τίποτα!

Πώς θα ξεπεράσω τον φόβο μου;

Για να μη σε τρομάζει η απόρριψη χρειάζεται να έχεις καλή σχέση με τον εαυτό σου.

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις τον φόβο της απόρριψης είναι να μάθεις να έχεις επίγνωση των συναισθημάτων και των σκέψεων σου. Όταν αρχίζεις και σκέφτεσαι αρνητικά για τον εαυτό σου προσπάθησε να πάρεις τον έλεγχο και να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις με κάποιες πιο θετικές. Για παράδειγμα αντί να σκέφτεσαι «δεν είμαι αρκετ@», σκέψου «είμαι αγαπητ@ ακριβώς όπως είμαι». Ο έλεγχος αυτός δεν είναι εύκολος, αλλά με εξάσκηση μπορείς πάντα να βελτιωθείς.

Επίσης, πρέπει να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Είναι λογικό να κάνεις λάθη, όπως κάνουν όλοι άλλωστε, για αυτό και πρέπει να σταματήσεις να είσαι αυστηρός με εσένα και να κάνεις συγκρίσεις!

Και, ίσως, η πιο… παράλογη αλλά και σοφή συμβουλή είναι να παίρνεις το ρίσκο να ακούσεις όχι! Αν φοβάσαι την απόρριψη ίσως να μην την έχεις βιώσει αρκετά και να μην βγαίνεις έξω από το comfort zone σου. Αν αρχίσεις λίγο και «φλερτάρεις» με την απόρριψη και να εξοικειώνεσαι με αυτή, θα σταματήσεις να φοβάσαι τόσο και σιγά σιγά θα επωφελείσαι από αυτή.