Ευτυχώς προνόησες και πριν πας στο γυμναστήριο μαγείρεψες. Έτσι με το που γυρίσεις σπίτι μετά από μια έντονη και κουραστική προπόνηση ένα πεντανόστιμο γεύμα γεμάτο πρωτεΐνη θα σε περιμένει να το καταβροχθίσεις. Κάτι όμως παράξενο συμβαίνει, καθώς έχεις τελειώσει την προπόνηση σου. Το φαγητό που έχεις ετοιμάσει σου περνάει αδιάφορο και από εκεί που πεινούσες πολύ, ξαφνικά νιώθεις το στομάχι σου να έχει «κλείσει» και να μην μπορείς να βάλεις μπουκιά στο στόμα σου.

Το περίεργο αυτό φαινόμενο θέλησαν να διερευνήσουν περαιτέρω κάποιοι επιστήμονες και για αυτό διεξήγαγαν και έρευνα. Δες τι βρήκαν.

Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, ο λόγος οφείλεται εν μέρει στις δράσεις ενός μορίου, που ονομάζεται lac-phe, το οποίο παράγεται μετά την άσκηση και κόβει την πείνα. Το μόριο αυτό βρέθηκε στις αιματολογικές ροές ποντικιών, ανθρώπων και αλόγων κούρσας και εμφανίστηκε σε πολύ μεγαλύτερη αφθονία μετά από επίπονες προπονήσεις, σε σύγκριση με πιο εύκολες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σκληρή άσκηση θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για τον έλεγχο του πόσο τρως μετά από μια προπόνηση.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από οκτώ υγιείς άνδρες να ασκηθούν τρεις φορές σε διαφορετικές εντάσεις. Οι άνδρες έκαναν ποδήλατο σε χαλαρό ρυθμό, σήκωσαν βάρη και πραγματοποίησαν σπριντ 30 δευτερολέπτων σε στατικό ποδήλατο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την ποσότητα lac-phe που παρήγαγε ο οργανισμός τους, διαπιστώνοντας ότι το επίπεδο παραγωγής ήταν υψηλότερο μετά τα σπριντ, τα οποία αποτελούν άσκηση υψηλής έντασης, και χαμηλότερο μετά την 90λεπτη ποδηλασία, η οποία εκτελέστηκε σε μέτρια ένταση.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πάντα ότι τα μόρια που ρυθμίζουν την όρεξη και την πρόσληψη τροφής, ήταν η λεπτίνη, η γκρελίνη κ.λπ., οπότε το lac-phe είναι μια σημαντική προσθήκη σε αυτόν τον κατάλογο. Είναι σημαντική πληροφορία αν θέλουμε να αποφύγουμε να φάμε υπερβολικά μετά από μια προπόνηση. Το μυστικό, λοιπόν, ίσως είναι να αυξήσουμε την ένταση.

Η μελέτη δεν μας λέει, ωστόσο, το πώς το lac-phe μπορεί να αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του εγκεφάλου μας για να επηρεάσει την όρεξη ή πόσο έντονη πρέπει να είναι η άσκηση για να χαθεί ο σχηματισμός του lac-phe ή πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν οι επιδράσεις του μορίου.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη έχει συνδέσει τη διατροφή με την άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αρχίζουν να γυμνάζονται χωρίς, επίσης, να διαχειρίζονται τη θερμιδική τους πρόσληψη συνήθως χάνουν λίγα ή και καθόλου κιλά, ενώ με την πάροδο του χρόνου μπορεί ακόμα να πάρουν βάρος. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας φυσικής κατάστασης κάποιου, της σωματικής μάζας, της διατροφής, του φύλου, της γενετικής, του μεταβολικού ρυθμού, ακόμη και του χρόνου άσκησης. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι πρωινές συνεδρίες μπορεί να κάψουν περισσότερο λίπος.

Όμως, μην ξεχάσεις να φας

Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι είναι σημαντικό να φας κάτι, ακόμη κι αν η άσκηση έχει μπερδέψει τον οργανισμό σου και την πείνα σου. Μετά την προπόνηση σου χρειάζεσαι να αναπληρώσεις την ενέργεια που έχασες, για να είσαι λειτουργική μέσα στη μέρα σου, αλλά και για να πετύχεις τους στόχους σου, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Ειδικά η πρόσληψη αρκετής πρωτεΐνης μετά την άσκηση είναι κάτι που θα πρέπει να στοχεύεις, καθώς μπορεί να σε βοηθήσει στην επιτάχυνση της αποκατάστασης των μυών σου.

Για αυτό, λοιπόν, ακόμη κι ένα μικρό σνακ είναι σημαντικό. Επιδίωξε μια αναλογία 3:2 έως 3:1 υδατάνθρακες προς πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 60 γραμμάρια υδατανθράκων, θα πρέπει να στοχεύεις σε 20 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μερικές ιδέες για σνακ είναι να συνδυάσεις ένα γιαούρτι με μέλι και κολοκυθόσπορους, ένα τοστ, τυρί cottage με ρυζογκοφρέτες ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Μπορείς, επίσης, να φτιάξεις ένα smoothie που καταναλώνεται με μεγαλύτερη ευκολία όταν δεν πεινάς αρκετά.