Η ανάγκη της πρόληψης για την προστασία της υγείας μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Στη σημερινή εποχή, θεωρούμαστε πλέον συνυπεύθυνοι για τις παθήσεις στις οποίες βρισκόμαστε εκτεθειμένοι.

Υπάρχουν άραγε τρόποι να αναπτύξουμε συνήθειες, ώστε να προλάβουμε τυχόν έκθεση στην ασθένεια που ευθύνεται για τον θάνατο σχεδόν 1,3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων κάθε χρόνο, τον καρκίνο;

Συζητούμε με τη Σταυρούλα Ντρουφάκου, παθολόγο-ογκολόγο, για τη σημασία της πρόληψης και τις συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε γι αυτή.

Λίγα λόγια για την Σταυρούλα Ντρουφάκου

Η Ογκολόγος κα Σταυρούλα Ντρουφάκου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Εσωτερική Παθολογία.

Από τον Σεπτέμβριο του 1995 έως τον Οκτώβριο του 1997 εργάσθηκε σε έμμισθη θέση ως Clinical Research Associate στο τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας των νοσοκομείων Guy’s and St Thomas’ του Λονδίνου στο οποίο και διεξάγονταν περισσότερες από 60 κλινικές μελέτες φάσεων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.

Εν συνεχεία από τον από το Νοέμβριο του 1997 έως τον Δεκέμβριο του 1999 εργάσθηκε ως Research Associate εκπονώντας ερευνητική εργασία στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Richard Dimbleby Centre for Cancer Research/ICRF Laboratory, Guy’s, King’s and St Thomas’ School of Medicine Division of Oncology and Palliative Care στο Λονδίνο. Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα συμμετείχε ενεργά παρακολουθώντας ασθενείς στην Κλινική Μαστού των Νοσοκομείων Guy’s and St Thomas’.

Τον Οκτώβριο του 2000 συμμετείχε επιτυχώς στις Ευρωπαϊκές Εξετάσεις Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO Examination for Medical Oncologists).

Το Νοέμβριο του 2001 μετά από εξετάσεις έλαβε την δεύτερη ειδικότητά της στην Παθολογική Ογκολογία.

Με την επιστροφή της από το εξωτερικό εργάσθηκε αρχικά στην στην Β’ Παθολογική-Ογκολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου “Ο Άγιος Σάββας” και ακολούθως στην Ογκολογική Μονάδα Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Ιπποκράτειο απ’ όπου και αποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2019 με τον βαθμό της Διευθύντριας ΕΣΥ.

Από τον Οκτώβριο του 2019 εργάσθηκε στο Νοσοκομείο Metropolitan, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα της Ε’ Ογκολογικής Κλινικής της Γενικής Κλινικής ΙΑΣΩ.