Υπάρχει μία υπέροχη φράση που λέει πως “στο διαλογισμό να έχεις πάντα την πίσω πόρτα ανοιχτή, να έχεις πάντα τη μπροστινή πόρτα ανοιχτή. Να αφήνεις τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν”. Προσπάθησε να μην παρασύρεσαι από όσα γεννά ο νους. Άφησέ τον να κάνει τη δουλειά του και εσύ κάνε τη δική σου. Εκείνος θα δημιουργεί σκέψεις, αλλά εσύ απλά θα τις παρατηρείς και θα τις αφήνεις να σε προσπερνούν.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό στο να διαλογίζεται. Γιατί ναι, ο διαλογισμός θέλει εκπαίδευση προκειμένου να τον εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Και μην το σκέφτεσαι σαν ένα ακόμα “πρέπει”, σκέψου το σαν ένα δώρο σε σένα. Για να ζεις καλύτερα το τώρα. Για να ζεις το τώρα.

Ένας από τους αγαπημένους μου διαλογισμούς είναι ο διαλογισμός του τσαγιού. Πρώτη φορά γι αυτόν έμαθα, διαβάζοντας για τον zen master, παγκόσμιο πνευματικό ηγέτη, ποιητή και ειρηνιστή Thich Nhat Hanh. Για να απολαύσεις το τσάι πρέπει να έχεις συνείδηση του παρόντος. Μονάχα τότε τα χέρια σου μπορούν να νιώσουν αυτή την ευχαρίστηση μίας ζεστής κούπας. Μονάχα όταν βιώσεις το παρόν, μπορείς να νιώσεις το άρωμά του που διαχέεται στο χώρο, να αισθανθείς τη γλύκα του, να εκτιμήσεις τη φινέτσα του. Αν το μυαλό αναπολεί το παρελθόν ή τρέχει στο μέλλον, τότε χάνεις και την ευκαιρία να απολαύσεις όλη αυτή την εμπειρία.

διαλογισμός του τσαγιού

Aniketh Kanukurthi/ Unsplash

“Αν το μυαλό βρίσκεται στο παρελθόν ή ταξιδεύει στο μέλλον, θα κοιτάξεις τον πάτο του φλιτζανιού και το τσάι δεν θα είναι πια εκεί. Θα έχει φύγει. Έτσι είναι και η ζωή”, λέει ο zen master. “Αν δεν είσαι εντελώς στο παρόν, στο τώρα, θα κοιτάξεις γύρω σου και το τώρα θα έχει εξαφανιστεί”. Αφήνω τα “γιατί” του παρελθόντος να περάσουν μπροστά από την οθόνη του μυαλό μου και να εξαφανιστούν. Το μέλλον δεν είναι ακόμα εδώ. Μην ανησυχείς γι αυτό. Το να ανησυχείς είναι μάταιο. Φέρνω στο νου μου τα λόγια ενός φίλου “Κανείς δεν θέλει κάτι. Κανείς δεν χρειάζεται κάτι. Δεν υπάρχει κάτι για σένα να κάνεις”. Είναι και αυτός ένας μικρός Zen Master. Όταν σταματάς να συλλογίζεσαι για οτιδήποτε έχει ήδη γίνει, όταν σταματάς να ανησυχείς για οτιδήποτε μπορεί να γίνει, τότε βιώνεις το παρόν. Τότε αρχίζεις και βιώνεις τη ζωή.

Την επόμενη φορά που θα θέλεις να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου δοκίμασε αυτό το διαλογισμό του τσαγιού. Απόλαυσε τα αρώματα και τη γεύση αυτού του θαυματουργού ροφήματος. Αργά και ευλαβικά. Νιώσε τη ζεστασιά της κούπας στα ακροδάχτυλά σου. Χάσου μέσα στο πράσινο χρώμα του και καθάρισε το νου σου.

Το τώρα είναι εδώ. Ζήσε το. Γεύσου το. Δεν θα ξαναέρθει.

 

Αν θέλεις να δοκιμάσεις και άλλους διαλογισμούς:

Ο πιο εύκολος διαλογισμός γίνεται στο ντους! 

Ένας εύκολος διαλογισμός: Το λουλούδι που αναπνέει