Υπάρχουν κάποιες μητέρες που περιμένουν να μείνεις έγκυος για να σε πιάσουν φίλη τους. Μπορεί να είναι συνάδελφοι, συγγενείς ή φίλες φίλων. Σε κάθε περίπτωση, μόλις μάθουν τα χαρμόσυνα νέα, σε προσεγγίζουν και αρχίζουν τον βομβαρδισμό με χρήσιμες -κατά τη γνώμη τους- πληροφορίες: Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους άκουγαν κλασική μουσική και δεν έκαναν extreme sports όπως… μπάνιο στη θάλασσα. Εννοείται ότι γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό και χωρίς επισκληρίδιο γιατί ήθελαν να βιώσουν στο 100% την εμπειρία της γέννας. Δεν έδωσαν ποτέ πιπίλα και θήλασαν αποκλειστικά για 2 χρόνια. Σε ηλικία ενός έτους το παιδί πήγε στο κρεβάτι του και άρχισε να κοιμάται μόνο του για 8-10 ώρες. Δεν έδωσαν ποτέ φρουτόκρεμες και αλεσμένα γεύματα. Ό,τι λαχανικό δεν άρεσε στο παιδί το προσφέρανε με τη μορφή pancakes. Ούτε λόγος βέβαια για κινητό ή τηλεόραση -αυτά μόνο στο γυμνάσιο. Εσύ, λοιπόν, τα ακούς όλα αυτά και αναζητάς περισσότερες πληροφορίες. Μπαίνεις σε σχετικά group στο Facebook, παραγγέλνεις βιβλία, συζητάς με φίλες και παίρνεις κάποιες αποφάσεις σχετικά με τον ποιο δρόμο γονεϊκότητας θα ακολουθήσεις.
Mom shaming – σκηνή 1η
Και κάπου εκεί γεννιέται το παιδί σου. Έρχεται στον κόσμο με τσαμπουκά και… καισαρική! Δεν έχει σημασία αν το επέλεξες ή όχι. Είναι το πρώτο φάουλ σου για πολλές μητέρες που συνάντησες ή θα συναντήσεις στο μέλλον. Οι μαίες στην κλινική σου φέρνουν το νεογέννητο γαλήνιο, μοσχομυριστό και μισοκοιμισμένο. Στην αγκαλιά σου όμως και ενώ προσπαθείς να θηλάσεις, το μωρό δεν μπορεί να τραβήξει ικανή ποσότητα γάλατος ώστε να χορτάσει και κλαίει δαιμονισμένα. Η έμπειρη διπλανή σου -δευτερότοκη βλέπεις μάνα- σού λέει ότι δεν το κάνεις καλά. Σου προτείνει να ξαπλώσεις ανάποδα το μωρό, να τεντώσεις αλλιώς το χέρι σου, να πιέσεις διαφορετικά το πονεμένο στήθος σου και μπλα μπλα μπλα. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είσαι και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση μετά τον τοκετό. Είχες αποφασίσει να μη δώσεις πιπίλα, αλλά τώρα θέλεις να μπουκώσεις μία στο μωρό και μία στη διπλανή σου. Να ηρεμήσεις για λίγο και μετά να δεις τι θα κάνεις με τις τύψεις που γεννήθηκαν μαζί με τη μητρική σου ιδιότητα.
Προσεχώς τα καλύτερα επεισόδια
Το νιώθεις: αυτές είναι μόνο οι πρώτες πράξεις στο mom shaming SAGA με πρωταγωνίστρια εσένα. Οι υπόλοιπες σκηνές θα διαδραματιστούν πιθανότατα στο σπίτι της μάνας σου ή της πεθεράς σου. Φράσεις όπως «κι εσείς τι πάθατε που δεν το κάναμε έτσι εμείς;» ή «δεν ξέρω εγώ που μεγάλωσα τόσα παιδιά» θα ακούγονται πιο συχνά και από το κλάμα του μωρού. Αργότερα, στην παιδική χαρά, θα νιώσεις τον οίκτο των μαμάδων βλέποντας το παιδί σου να δοκιμάζει κυλισμένο μες στα χώματα τη γεύση από το κουλούρι που έσυρε προηγουμένως στην τσουλήθρα, ενώ τα δικά τους κάθονται ξέρω ‘γω αποστειρωμένα στο παγκάκι και τρώνε χειροποίητες μπάρες βρώμης με κολοκυθόσπορους. Αλλά και σε κάποια καφετέρια, θα βρεθεί σίγουρα μια άγνωστη κυρία να σου κάνει παρατήρηση που το παιδί βλέπει κινητό, ενώ εσύ, η γαϊδούρα, χαλαρώνεις με μια φίλη. Τις μεγαλύτερες σοφίες βέβαια θα τις ακούσεις σε παιδικά πάρτι. Εκεί θα σου πούνε ότι το παιδί σου είναι δυσκοίλιο επειδή δεν θήλασες αρκετό καιρό, ότι αρρωσταίνει επειδή δεν του αλλάζεις φανελάκι 3 φορές τη μέρα και ότι πρέπει να προσέξεις μη γίνει γκέι αφού είναι 4 ετών και έρχεται τα βράδια στο κρεβάτι σου. Την ίδια στιγμή οι ίδιες μάνες θα αναρωτιούνται πώς έχουν γίνει έτσι τα πράγματα στο σχολείο και μικρά παιδιά κάνουν bullying στους συμμαθητές τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι το ίδιο κάνουν κι εκείνες.
Θέλεις ποσοστά;
Το 61% των μαμάδων με παιδιά ηλικίας 0-5 ετών έχουν δεχθεί κριτική για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του C.S. Mott Children’s Hospital στο Μίσιγκαν. Στο 70% των περιπτώσεων αφορμή είναι το πόσο πειθαρχημένα θεωρούν οι άλλοι τα παιδιά τους, ενώ αγαπημένα θέματα κριτικής είναι με σειρά προτεραιότητας τα ακόλουθα: παιδική διατροφή, ύπνος, μητρικός θηλασμός Vs φόρμουλα, ασφάλεια και φροντίδα παιδιών. Κι ενώ το 67% των μαμάδων λένε ότι η κριτική που δέχτηκαν τις έκανε να υπερασπιστούν ακόμα πιο έντονα το δρόμο γονεϊκότητας που χάραξαν εξαρχής, ένα 42% ένιωσαν ανασφάλεια για τις επιλογές τους.
Stop στο bullying μεταξύ των μαμάδων
Αν ταυτίζεσαι και εσύ με τις μητέρες που γεμίζουν με ενοχές όταν δέχονται κριτική από άλλες μαμάδες και αγχώνονται ότι κάνουν τα πάντα λάθος, θυμήσου τα εξής:
- Όσα σου λένε δεν έχουν να κάνουν με σένα. Σύμφωνα με δημοσίευση του Psychology Today, η κριτική που ασκούν οι μητέρες σε άλλες μητέρες προέρχεται συχνά από άγνοια, ανασφάλεια ή ενοχές, επειδή οι ίδιες θα ήθελαν να είχαν κάνει διαφορετικές επιλογές. Στην περίπτωση που το bullying γίνεται από τη δική σου μαμά ή πεθερά, τότε ίσως ευθύνεται γι’ αυτό η επιθυμία τους να συνεισφέρουν στο μεγάλωμα των εγγονιών τους. Θύμισέ τους ότι λίγη βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού ή ένα πιάτο φαγητό μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη αξία για σένα.
- Απάντησε με ψυχραιμία και χιούμορ. Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στη μητρότητα, δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος. Άλλωστε ακόμα κι αν έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις ένα δρόμο, είναι πολύ πιθανό στην πορεία να βρεις shortcuts ή και να αλλάξεις προορισμό, προσαρμόζοντας τις επιλογές σου στις ανάγκες και τις επιθυμίες του παιδιού σου. Ό,τι σχόλιο κι αν ακούσεις, λοιπόν, προσπάθησε να μην το πάρεις μέσα σου. Επιστρατεύσου το χιούμορ σου και δεν είναι απίθανο να δεις και τη συνομιλήτριά σου να γελάει -αν όχι τώρα, σε ένα-δυο χρόνια που ίσως αναθεωρήσει τις απόψεις της. Γιατί ένα από τα στατιστικά της προαναφερθείσας δημοσκόπησης, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι ότι το 56% των μητέρων που συμμετείχαν έπαψαν να κριτικάρουν τη συμπεριφορά άλλων μαμάδων αφότου δέχτηκαν κριτική για τη δική τους στάση μητρότητας.
- Μείνε σε αυτά που θαυμάζεις. Εφόσον έχεις αποφασίσει ποιοι τρόποι διαπαιδαγώγησης σού ταιριάζουν, ξέρεις και ποιες μητέρες θα ήθελες να συναναστρέφεσαι και ποιες όχι. Σίγουρα θα έρθεις σε επαφή και με τις δύο κατηγορίες, όμως μπορείς αντί να βλέπεις τα αρνητικά, να επικεντρώνεσαι στα θετικά τους στοιχεία. Το ότι μια μάνα δεν αφήνει πχ. το παιδί της να δει τηλεόραση, ενώ εσύ το κάνεις, μπορεί να σου δώσει μια ιδέα για το πώς το έχει πετύχει και να περιορίσεις κι εσύ το λεγόμενο screen time. Αντίστοιχα, δεν είναι κακό να προβληματιστείς με το σχόλιο μιας μητέρας με την οποία συμφωνείτε πάνω-κάτω στα βασικά. Ίσως σου χτυπήσει το καμπανάκι για κάτι που κάνεις κι έρχεται σε αντίθεση με όσα θα ήθελες να κάνεις.
- Τόνωσε την αυτοπεποίθησή σου. Αποδέξου το γεγονός ότι από τη στιγμή που μπήκες στο club των γονέων, θα δεχθείς σίγουρα κριτική τόσο γι’ αυτά που κάνεις όσο και για εκείνα που δεν κάνεις. Όσο αυτός που σε κρίνει δεν είναι το παιδί σου -θα έρθει κι αυτό αργότερα μην ανησυχείς- δείξε πίστη και ακολούθησε με αγάπη τους άξονες που έχεις επιλέξει. Θυμήσου ότι στο ταξίδι της μητρότητας δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνεις και να συγκρίνεσαι. Οπλίσου με υπομονή βγάλε τις παρωπίδες και απόλαυσέ το!