Όχι δεν πρόκειται για έναν τίτλο με μεγάλη δόση υπερβολής. Τα group chat των γονιών που δημιουργούνται από μαμάδες, μπαμπάδες, εκπαιδευτικούς και υπεύθυνους για εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών είναι μια από τις πιο ενοχλητικές και κουραστικές καταστάσεις που έχει να διαχειριστεί ένας γονιός σήμερα. Αιτία; Η κατάχρησή τους από κάποιους γονείς.

Παράδειγμα από chat κολυμβητηρίου για μικρά παιδιά:

Εκπαιδεύτρια: Καλησπέρα! Ενημερώνω ότι από αύριο ξεκινούν τα μαθήματα στη μικρή πισίνα και το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο. Ο κύριος Μ. υπεύθυνος για τις περσινές προπονήσεις έχει αποχωρήσει.

Μαμά 1: Καλησπέρα! Σε τι ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδάκι συγχρονισμένη κολύμβηση. Επίσης το τμήμα water polo θα γίνει; Και αν ναι, θα έχει και για παιδιά 5 ετών;

Μαμά 2: Gif-άκι που δείχνει δελφίνι.

Μαμά 3: Καλησπέρα. Είμαι η Χ. η μαμά του Φ. Φέτος νομίζω θα γίνει η μετάβαση στη μεγάλη πισίνα όπως είχε πει πέρσι ο κύριος Μ. Είμαστε 6 ετών. Δευτέρα αρχίζουν τα μαθήματα;

Εκπαιδεύτρια στη μαμά 1: Η έναρξη της συγχρονισμένης κολύμβησης δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία αλλά κυρίως από τις κολυμβητικές ικανότητες ενός παιδιού. Στο πόλο επίσης είναι πολύ μικρή η ηλικία των 5.

Εκπαιδεύτρια στη μαμά 3: Ναι όπως είπαμε παραπάνω αύριο ξεκινούν τα μαθήματα. Ελάτε και θα δούμε αν μπορεί να πάει το παιδί στη μεγάλη πισίνα.

Μαμά 1: Το κοριτσάκι μου είναι σχεδόν 7 και ξέρει να κολυμπάει. Να το φέρω να το δείτε και να κρίνετε αν μπορεί να παρακολουθήσει το τμήμα. Στο water polo αναρωτιόμουνα αν έχει κάποιο παιδικό τμήμα με παιχνίδια με μπάλες κτλ. που να μην είναι μόνο μαθήματα κολύμβησης γιατί ο μικρός μου κολυμπάει επίσης και θέλαμε κάτι να έχει και λίγο παιχνίδι μέσα να μη βαριόμαστε!

Εκπαιδεύτρια: Σας παρακαλώ να στέλνετε προσωπικό μήνυμα για να μη φορτώνουμε την ομάδα με πληροφορίες που δεν αφορούν όλους.

Μαμά 1: Μάλιστα! Σε ποιο νούμερο;

Μαμά 3: Ο κύριος Μ. έχει αποχωρήσει από την ομάδα. Να μην τον ενοχλήσουμε μιας και πέρσι απευθυνόμασταν σε αυτόν;

viber
Sofatutor/ Unsplash

Και όλη αυτή η συνομιλία, όπως και πολλές άλλες που γίνονται παράλληλα στο group chat του σχολείου, της μουσικής, του ποδοσφαίρου κτλ. συνεχίζονται για πάντα χωρίς να καταλήγουν κάπου. Απλώς λαμβάνεις καθημερινά δεκάδες άχρηστες ειδοποιήσεις στο κινητό σου, με αποτέλεσμα να προσπερνάς τις όποιες χρήσιμες πληροφορίες. Ενώ μοιάζει χαοτικό να πρέπει να ανατρέξεις σε κάτι πουέχει αναφερθεί παραπάνω. Και σε αντίθεση με τα προσωπικά group chat που μπορείς να κάνεις σίγαση της συνομιλίας, στις ομάδες που αφορούν στις δραστηριότητες των παιδιών κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Διατήρησε λοιπόν την ψυχραιμία σου και διάβασε τι μπορείς να κάνεις για να ξεσκαρτάρεις τα σημαντικά χωρίς να τρελαθείς από το overload άχρηστων πληροφοριών.

1. Περιόρισε τον αριθμό των group chat που συμμετέχεις στα απολύτως απαραίτητα

Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen Norman Group, το 90% των συμμετεχόντων σε online κοινότητες είναι απλοί παρατηρητές που το μόνο που κάνουν είναι να διαβάζουν τα μηνύματα που ανταλλάσσονται. Το 9% είναι ενεργοί στις συζητήσεις και μόλις το 1% είναι υπερβολικά ενεργοί συμμετέχοντες που μοιράζονται πολλές πληροφορίες. Αυτό το 1% όμως είναι αρκετό για να δημιουργεί νέα group chat με την παραμικρή αφορμή πχ. γενέθλια παιδιού, δώρο δασκάλας, συνέλευση συμβουλίου γονέων και κηδεμόνων κτλ. Αν κρίνεις ότι η συμμετοχή σου σε αυτά τα group δεν είναι απαραίτητη, μη διστάζεις να πεις τη γνώμη σου αν σε ρωτάνε κάτι και να αποσυρθείς ή να κάνεις mute.

2. Μίλα προσωπικά με τον διαχειριστή του group ζητώντας να τεθούν όρια στο posting

Στην αρχή κάθε σχολικής περιόδου, είτε δημιουργούνται νέα group chat γονιών, είτε προστίθενται νέοι συμμετέχοντες στα υπάρχοντα. Επειδή είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κάποιος και να παραθέτει πληροφορίες ή ερωτήματα που δεν αφορούν τους υπόλοιπους, είναι σημαντικό να τεθούν από τους διαχειριστές κάποιοι κανόνες. Αν δεν το κάνουν από μόνοι τους, τότε μπορείς να τους το ζητήσεις. Ο στόχος του group chat πρέπει να είναι ξεκάθαρος και να αναγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας του διαχειριστή, ώστε ο κάθε γονιός να μπορεί να συζητήσει το προσωπικό του θέμα σε προσωπική συζήτηση. Επίσης, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευγένειας, να μην γίνεται posting προσωπικών φωτογραφιών, να χρησιμοποιούνται ελάχιστα ή και καθόλου gif και emoticons και να αποφεύγονται οι προσωπικές διενέξεις των γονιών.

viber
Erik Mclean/ Unsplash

3. Κράτα σημειώσεις

Τα περισσότερα από τα apps ανταλλαγής μηνυμάτων σού δίνουν τη δυνατότητα να επισημάνεις τις πληροφορίες που σε ενδιαφέρουν. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μια επιλογή είναι το καρφίτσωμα ενός μηνύματος, που αυτόματα το μεταφέρει στο επάνω μέρος της συνομιλίας και είναι άμεσα ορατό κάθε φορά που μπαίνεις στο group μέχρι τη στιγμή που θα καρφιτσώσεις κάτι άλλο. Άλλη επιλογή είναι να βρεις στο μενού το “μέσα, σύνδεσμοι και αρχεία” και να έχεις εύκολη πρόσβαση σε υλικό όπως βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία pdf κτλ. Μπορείς μάλιστα να επεξεργαστείς τα στοιχεία αυτά, κυκλώνοντας για παράδειγμα κάτι ή γράφοντας πάνω σε μια εικόνα κάτι που δεν θέλεις να ξεχάσεις. Βοηθητικό είναι επίσης να έχεις ανοικτό το ημερολόγιό σου ή μια εφαρμογή τύπου notes για να σημειώνεις προθεσμίες, ωράρια και άλλα χρήσιμα.

4. Ζήτα από το σχολείο να λαμβάνεις ενημέρωση για τα σημαντικά θέματα μέσω e-mail

Το γεγονός ότι τα group chat γονιών είναι ο επικρατέστερος πλέον τρόπος επικοινωνίας της εκπαιδευτικής κοινότητας με τους γονείς δεν σημαίνει ότι είναι και ο μόνος. Το σχολείο είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει τους γονείς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τη δεδομένη στιγμή χρησιμοποιείται η πλατφόρμα myschool) για κάποια σημαντικά θέματα. Αν λοιπόν γίνεται κατάχρηση του group chat γονέων του σχολείου, με αποτέλεσμα να χάνεις τις χρήσιμες πληροφορίες που μοιράζονται οι εκπαιδευτικοί στο group, ζήτα τους να στέλνουν και μέσω e-mail τα σημαντικά μηνύματα.

5. Απόφυγε να παρασυρθείς σε ανούσιες συζητήσεις ή διενέξεις

Το ότι ένα παιδάκι πήρε κατά λάθος τη ζακέτα κάποιου άλλου ή του μίλησε άσχημα στη διάρκεια του διαλείμματος δεν είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με ακροατήριο όλους τους γονείς της τάξης. Ο κανόνας είναι απλός: πριν πατήσεις την αποστολή του μηνύματος σκέψου αν αυτό που έχεις γράψει αφορά όλους τους συμμετέχοντες. Αν όχι, στείλε προσωπικό μήνυμα στο γονιό ή ενημέρωσε σχετικά τον εκπαιδευτικό την επόμενη μέρα. Επίσης, αν κάποιος γονιός αρνείται να καταλάβει την ορθολογική χρήση του group, μην μπεις στον πειρασμό να τον “μαλώσεις”. Αποφεύγοντας τα πολλά πάρε-δώσε και με τη σωστή παρέμβαση του διαχειριστή, σταδιακά η κατάσταση θα βελτιωθεί.

viber
Anton Maksimov/ Unsplash

6. Κράτα τα θετικά των group chat

Εκτός από εκνευριστικά, τα group chat γονέων μπορεί να είναι και πολύ χρήσιμα. Πέρα από την ενημέρωση που σου προσφέρουν, σου δίνουν και τη δυνατότητα να γνωρίσεις λίγο καλύτερα τους γονείς των παιδιών με τα οποία περνά την ημέρα του το παιδί σου. Μέσα από τις συνομιλίες, είναι εύκολο να διακρίνεις αυτούς με τους οποίους έχεις περισσότερα κοινά στοιχεία και ενδεχομένως να ανταλλάξεις προσωπικά μηνύματα και να κάνεις παρέα μαζί τους.