Όλοι γνωρίζουν ότι οι σχέσεις χρειάζονται σκληρή δουλειά και ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη μοίρα οποιασδήποτε σχέσης. Αναρωτιέσαι αν θα κρατήσει η σχέση σας; Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν διαθέτεις κρυστάλλινη σφαίρα για προβλέψεις το μέλλον, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις εάν μια σχέση θα πετύχει ή όχι.

Και σύμφωνα με τον Jeff Guenther, ψυχοθεραπευτή, LPC, η πιο σημαντική ερώτηση που θα μπορούσες να κάνεις στον εαυτό σου για τον/τη σύντροφό σου είναι η εξής:

Πιστεύεις ότι ο/η σύντροφός σου είναι αστείος/α;

«Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που θα μπορούσα να σας κάνω για τον σύντροφό σας», λέει ο Guenther σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στο TikTok. «Η απάντηση που μου δίνεις λέει πολλά για τη γενική υγεία της σχέσης σας και την πιθανή μακροζωία της», εξηγεί ο Guenther. «Θα μου δείξει πόσο θετικά βλέπεις τον/τη σύντροφό σου, κάτι που, όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, είναι ο βασικός παράγοντας κάθε δυνατής σχέσης».

Προφανώς, η πιο πολλά υποσχόμενη απάντηση εδώ θα ήταν «ναι», αλλά αν δεν είναι δυνατόν να δεις το χιούμορ του/της συντρόφου σου με θετικό τρόπο, ένα «όχι» στην παραπάνω ερώτηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακό σημάδι γιατί, προφανώς, υπάρχουν και άλλα σημαντικά στοιχεία που καθιστούν έναν/μία σύντροφο ιδανικό για εμάς.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα αποκαλυπτικό μέχρι στιγμής. Εξάλλου, οι άνθρωποι γελούν όταν περνούν καλά και είναι λογικό ότι οι σύντροφοι που περνούν καλά μαζί είναι πιο ευτυχισμένοι. Ωστόσο, ο Guenther προτείνει ότι υπάρχουν περισσότερα σε αυτό από το να διασκεδάζετε – και υπάρχει αρκετή έρευνα για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του ότι η κοινή αίσθηση του χιούμορ είναι «ένα σημαντικό συστατικό για να ερωτευτείτε και να παραμείνετε συνδεδεμένοι». Αυτή η μετα-ανάλυση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Personal Relationships επιβεβαίωσε ότι το χιούμορ που αντιλαμβάνεται ο σύντροφος ως θετικό είχε μεγάλη έως μέτρια επίδραση στην ικανοποίηση από τη σχέση και άλλη επιστημονική έρευνα έχει, επίσης, δείξει ότι το γέλιο έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών που είναι γνωστό ότι ανακουφίζουν από το άγχος και προκαλούν συναισθήματα ευχαρίστησης.

Φυσικά, δεν υποδηλώνουν όλα τα είδη χιούμορ κάτι θετικό: Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Cognition and Emotion επιβεβαίωσε, χωρίς έκπληξη, ότι τα κακότροπα και επιθετικά αστεία δεν έχουν θετικό αντίκτυπο σε τίποτα.

Συμπέρασμα; Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να είσαι αστείος/α, αλλά αν η αίσθηση του χιούμορ του/της συντρόφου σου δεν σε εμπνέει να γελάσεις, ο ειδικός λέει ότι μάλλον δεν πρόκειται για αγάπη που θα κρατήσει και… η επιστήμη φαίνεται να συμφωνεί.