Κάθε σχέση είναι διαφορετική, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι υγιείς σχέσεις. Για παράδειγμα, ο σωστός τρόπος να τσακώνεστε, η ικανότητα να ανανεώνετε τη σχέση σας, η αίσθηση ασφάλειας και πολλά ακόμα που θα τα δεις να αναφέρονται ως «πράσινες σημαίες» των σχέσεων. Υπάρχει, όμως, μία βασική και αδιαπραγμάτευτη πρακτική που όλοι χρειάζεται να ακολουθούμε για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν πιο υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις.

Το αδιαπραγμάτευτο συστατικό για μια υγιή σχέση

Μερικοί άνθρωποι υποθέτουν η ζωή τους ξεκινά ή γίνεται πλήρης μόλις βρουν το ταίρι τους. Αυτό, όμως, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ψέμα. Στην πραγματικότητα, αυτή η πεποίθηση είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζεσαι για μια υγιή σχέση.

Τι χρειάζεται να κάνεις; Πριν συνδεθείς με έναν άλλον άνθρωπο βεβαιώσου ότι η ζωή σου σε ικανοποιεί και σε κάνει χαρούμενη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να «καλλιεργήσεις» διαφορετικές πτυχές της ζωής σου πριν αναζητήσεις σύντροφο και σίγουρα πριν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε μία σοβαρή σχέση. Αν δεν έχεις τη δική σου υποδομή με τους φίλους σου, τα χόμπι σου, τις πρακτικές αυτοφροντίδας σου κ.ο.κ., πριν ξεκινήσεις μια σχέση, η πιθανότητα αυτή η σχέση να είναι λειτουργική και βιώσιμη είναι πολύ χαμηλή. Αντιθέτως, είναι πιο πιθανό να αποκτήσεις μία σχέση συνεξάρτησης, όπου βασίζεσαι υπερβολικά στ@ σύντροφό σου για να αισθανθείς πλήρης και ευτυχισμένη, δεδομένο που μακροπρόθεσμα θα επιβαρύνει τη σχέση.

Το να εγκαταλείψουμε το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού μας σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε μία από τις πιο πλούσιες διαστάσεις της ζωής μας και, τελικά, η σχέση μας θα υποφέρει, όπως θα υποφέρουμε κι εμείς. Γι’αυτό είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο για να εξερευνήσεις τα δικά σου ενδιαφέροντα και να γνωρίσεις τον εαυτό σου πριν επενδύσεις σε άλλο άτομο. Αντίστοιχα, αν βρίσκεσαι ήδη σε μία σχέση είναι ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου να διατηρήσεις τα σημαντικά ενδιαφέροντα / χόμπι που δίνουν στη ζωή σου νόημα, διατηρώντας μία ισορροπία ανάμεσα στην ανεξαρτησία και τη σύνδεση με τ@ σύντροφό σου.

Ακόμα κι όταν διανύεις περιόδους όπου δυσκολεύεσαι να βρεις νόημα ή ακόμα και να ενσωματώσεις βασικές πρακτικές αυτοφροντίδας στο πρόγραμμά σου, χρειάζεται να κάνεις ό,τι είναι δυνατό για να επιστρέψεις σε αυτό που σε κάνει να νιώθεις ολόκληρη, ήρεμη και ζωντανή. Όταν δε, βρίσκεσαι σε μια σχέση, αυτή η ευθύνη μεγεθύνεται. Όταν το φως σβήνει μέσα μας λόγω του προσωπικού άγχους μας, για παράδειγμα, το φως αυτό θα εξασθενίσει και στη σχέση μας. Αν η μαγεία σβήσει στη σχέση μας, πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε πώς έχει μειωθεί η μαγεία μέσα μας. Σίγουρα η ζωή έχει πάνω και κάτω και θα περάσεις δύσκολες και στρεσογόνες περιόδους, αλλά και πάλι ακόμα και τότε η ευθύνη που έχουμε απέναντι σε εμάς και στη σχέση μας παραμένει ίδια. Φρόντισε τον εαυτό σου, φρόντισε το φως σου και έπειτα φέρε αυτό το φως στη σχέση σου. Και κάνε το με συνέπεια! Με περισσότερη επίγνωση και ισχυρότερη δέσμευση στη σχέση, μπορείς να τα πας καλύτερα!

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Τι χρειάζεται ένα ζευγάρι για να χτίσει ανθεκτικότητα στον χρόνο;
Κρίση στη σχέση: 7 συμβουλές για να την ξεπεράσετε
Το βασικό συστατικό για μία ευτυχισμένη σχέση