Ακόμα και αν δεν κάνεις yoga και αυτό που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη αυτή είναι κάποιον να κάθεται οκλαδόν και να προσπαθεί να μη σκέφτεται (ή κάποιον σε στάση που παραπέμπει σε φιόγκο), κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις ακούσεις για την ashtanga yoga, που έκανε και η Madonna, την aerial yoga, ή για τη hot/bikram yoga, που γίνεται στους 40 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, για τη yin yoga δύσκολα θα έχει πάρει το αυτί σου και αυτό γιατί μάλλον δεν περιλαμβάνει ιδρώτα, πανιά, ανθρώπους που βάζουν το πόδι τους πίσω από το κεφάλι τους και ταυτόχρονα μπορεί να λύνουν σταυρόλεξο κρατώντας το μολύβι με τα δάχτυλα του πέλματος.

Η yin yoga είναι αργή, απλή και το μόνο που θέλει από εσένα είναι να φοράς άνετα και ζεστά (σχετικά) ρούχα και να έχεις υπομονή. Αυτή την τελευταία λέξη να τη θυμάσαι, γιατί θα σου χρειαστεί.

Για πρώτη φορά σε επαφή με τη yin yoga, ήρθα πριν περίπου 5 χρόνια όταν βρέθηκα σε ένα μάθημα μόνο και μόνο γιατί μου κίνησε την περιέργεια το όνομα. “Yin yoga..τι είναι πάλι τούτο;”, σκέφτηκα. Στην αρχή το μάθημα μου φαινόταν παιχνιδάκι, σε σύγκριση με αυτά που έκανα στην προσωπική μου πρακτική και που είχα δει ως τότε, αλλά καθώς η ώρα περνούσε άρχισα να καταλαβαίνω πως ίσως και να πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα συστήματα που είχα δοκιμασει και όταν πια το μάθημα τελειώσε όχι απλά ένιωσα πιο μακριά, πιο ψηλή και πιο ανάλαφρη, αλλά κατάλαβα και πόσο δύσκολο είναι να κρατήσω σιωπηλή την πολυλογού μαϊμού που έχω μέσα στο κεφάλι μου και με γεμίζει με σκέψεις. Και εδώ είναι που κολλάει και η υπομονή, που προανέφερα, διότι στην yin yoga δουλεύεις με το βάρος του σώματός σου και το χρόνο. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι κάθεσαι αρκετά περισσότερο από τα συνηθισμένα σε μία στάση, που φαινομενικά δείχνει εύκολη – αλλά στην πράξη δεν είναι. Ταυτοχρόνως προσπαθείς να είσαι συγκεντρωμένος στην αναπνοή σου και να παραμένεις ακίνητος.

Δηλαδή από τη μία έχεις διπλώσει στα δύο και βρίσκεσαι εκεί για 4 λεπτά και από την άλλη σκέφτεσαι αν έκλεισες το θερμοσίφωνα, πώς θα πληρώσεις τα κοινόχρηστα, γιατί ο Γιώργος δεν σήκωσε το τηλέφωνο, πόση ώρα έχει να βγει ο Σταρ βόλτα και μήπως τα κάνει μέσα στο σπίτι. Ε, δεν είναι και πολύ εύκολο εδώ που τα λέμε. Και κυρίως σε μία εποχή που ο εγκέφαλος δεν ησυχάζει καθόλου χάρη και στα social media και το συνεχόμενο scroll down.

Αλλά είναι μία πρόκληση και ως γνωστόν οι προκλήσεις μας αρέσουν.

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που έκανα yin yoga

Anton Shuvalov/ Unsplash

Τι είναι, λοιπόν, yin yoga;

Ο όρος αυτός προέρχεται από την ταοϊστική παράδοση. Το yang συνδέεται με την κίνηση, συχνά με την επαναλαμβανόμενη κίνηση, που προκαλεί θερμότητα στο σώμα. Το yin έχει να κάνει με την ανακάλυψη της ακινησίας και του να ρίχνει θερμοκρασία στο σώμα. Και η θεωρία λέει, πως χρειαζόμαστε τόσο το yin όσο και το yang για να βρισκόμαστε σε μία ισορροπία.

Ωστόσο, εμείς οι άνθρωποις της Δύσης, έχουμε μάθει να δουλεύουμε πολύ το yang. Γρήγορο φαγητό, έντονη γυμναστική, παθιασμένες σχέσεις, αγχωτικές δουλειές. Όλα τα δουλεύουμε στο μάξιμουμ. Και τι συνέπεια έχει αυτό στο σώμα μας και στο νου μας; Να τραυματιζόμαστε και να παθαίνουμε το λεγόμενο burnout ή κοινώς κάψιμο.

Η yin yoga είναι το αντίδοτο σε όλα αυτά. Καταρχήν, όλες οι στάσεις είναι καθιστές ή ξαπλωτές. Ξέχνα τις σανίδες, τους πολεμιστές, τις τσατουράνγκες. Δεν έχουμε δυναμικούς χαιρετισμούς στον ήλιο. Δεν έχουμε όρθιες στάσεις. Ο ρυθμός είναι αργός, και γι αυτό πρέπει να φοράς άνετα ρούχα και κάλτσες για να μην κρυώσουν τα πέλματά σου. Επίσης, σε αυτό το σύστημα δουλεύεις με τη βαρύτητα και το χρόνο. Για παράδειγμα, κάθεσαι για αρκετά λεπτά σε εμπρόσθια καθιστή κάμψη, σε χαλαρές υπερεκτάσεις και σε lunges. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ελαστικότητα σε αυτά τα σημεία του σώματός σου (στην yin yoga δουλεύουμε περισσότερο τα ισχία, την πύελο, το εσωτερικό μέρος των μηρών, το κατώτερο σημείο της σπονδυλικής στήλης). Αντί δηλαδή για πέντε αναπνοές σε κάθε στάση, όπως θα έκανες σε ένα μάθημα vinyasa, σε ένα μάθημα yin μπορείς να κάτσεις από τρεις μέχρι και 20 λεπτά (αν και συνήθως ένας μέσος όρος είναι τα 5 λεπτά).

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που έκανα yin yoga

Elina Fairytale/ Pexels

Ο λόγος που η παραμονή είναι μεγαλύτερη σε κάθε στάση είναι γιατί έτσι στοχεύουν κυρίως στους βαθύτερους ιστούς του σώματος, τους συνδετικούς ιστούς-συνδέσμους, στις αρθρώσεις, τα οστά, καθώς και στις βαθύτερες ομάδες συνδετικών ιστών του σώματος.

Πέρα όμως από το σωματικό όφελος, υπάρχει και ένα πνευματικό. Δηλαδή, δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβεις ότι εκεί που περιμένεις να ανοίξουν τα σφιχτά σου ισχία και οι οπίσθιοι μηριαίοι, κάνεις και μία εξαιρετική διαλογιστική πρακτική. Γι αυτό και οι δάσκαλοι της yin yoga δεν σε αφήνουν χωρίς καθοδήγηση. Ξέρουν πως να σε κάνουν να εστιάσεις την προσοχή σου στην αναπνοή και το χρησιμοποιούν αυτό προκειμένου να έχεις επίγνωση του τώρα. Η δουλειά του νου είναι να γεννά σκέψεις και αυτό συμβαίνει και σε ένα yin μάθημα, ο δάσκαλος όμως σε καθοδηγεί με αυτό τον τρόπο ώστε ναι μεν να αποδεχθείς ότι αυτές οι σκέψεις υπάρχουν, να τις παρατηρήσεις, αλλά να μην τις αφήσεις να σε παρασύρουν. Και εδώ θα μου πεις πως σε όλα τα μαθήματα yoga αυτο μαθαίνεις, να μην παρασύρεσαι από τις διακυμάνσεις του νου, ναι αλλά στη yin yoga το κάνεις σε μεγαλύτερο βαθμό καθότι κάθεσαι αρκετή ώρα ακίνητος, σε μία στάση που δεν συνηθίζει το σώμα, χωρίς flow. Και εκεί ακριβώς καλείσαι να σταθείς ήρεμος και απλώς παρατηρητής.

Έχεις, δηλαδή, βγει από το comfort zone σου, βρίσκεται στη ζώνη του discomfort και τότε ακριβώς συμβαίνει η μαγεία… αν καταφέρεις να μην παρασυρθείς από τις φωνές που σου λένε “σήκω και φύγε”.

Σε πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο, αυτό το σύστημα θα λέγαμε πως διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα και γι αυτό είναι βαθιά θεραπευτικό, χαλαρωτικό, αλλά και θρεπτικό. Δηλαδή, εγώ κάθε φορά που κάνω yin (γιατί πλέον είμαι μεγάλη fan του είδους) νιώθω ήρεμη, αναζωογονημένη, με ενέργεια και πολύ ανοιχτή καρδιά και αισιόδοξη σκέψη.

Γι αυτό, την επόμενη φορά που θα ακούσεις για κάποιο μάθημα yin yoga, δώσε μία ευκαιρία. Δεν θα χάσεις. Να με ακούς.