Έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα είδη άσκησης. Το Πιλάτες θα το χαρακτήριζα multitasker, καθώς είναι από τις ελάχιστες μεθόδους που καλύπτει πολλές ανάγκες μου σε ένα μόλις session. Κάθομαι πολλές ώρες και είμαι πιασμένη παντού; Το Πιλάτες με βοηθάει να βελτιώσω τη στάση του σώματός μου και να διατείνω τους μυς μου. Χρειάζομαι κάτι αερόβιο και ενεργητικό; Η ροή στο Πιλάτες είναι όσο απαιτητική χρειάζεται για αυξήσω καρδιακούς παλμούς, χωρίς να καταπονήσω τις αρθρώσεις μου. Θέλω μυϊκή ενδυνάμωση; Στο Πιλάτες όλες οι κινήσεις ξεκινούν από τους εν τω βάθει μυς της κοιλιάς, δηλαδή το ‘powerhouse’. Αναζητώ αποφόρτιση από την καθημερινότητα; Ο συγχρονισμός κίνησης – αναπνοής με φέρνει στο «τώρα».

Το Πιλάτες, τόσο διαχρονικό και τόσο σύγχρονο, μας παρέχει αυτά που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ: βαθιά σύνδεση με το σώμα μας, ρευστή κίνηση απαλλαγμένη από πόνους, θεραπευτική επαφή με το «μέσα» μας.

Όλα τα οφέλη της άσκησης, σωματικά και πνευματικά, μπορούν να έρθουν στη ζωή σου μέσα από το Πιλάτες, ακόμα κι αν δεν έχεις γυμναστεί ποτέ ξανά, αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό ή, απλά, να του δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία.

Η επιλογή του δασκάλου

Ξεκινώ με αυτό γιατί έχω χαρακτηρίσει το Πιλάτες βαρετό πολύ πριν αποφασίσω να το κάνω μέρος της ζωής μου. Η επιλογή του δασκάλου παίζει σπουδαίο ρόλο, καθώς ο καθένας έχει το δικό του στυλ κι εσύ έχεις τις δικές σου ανάγκες. Άλλοι προτιμούν την πιο ήπια εκδοχή του Πιλάτες και άλλοι εντρυφούν σε ένα πιο αερόβιο στυλ. Το κάθε Pilates studio έχει τη δική του προσέγγιση και για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει, η απάντηση είναι πιο απλή απ’όσο φαντάζεσαι: Δοκίμασε! Άλλωστε, τα περισσότερα studios παρέχουν δοκιμαστικά μαθήματα, είτε δωρεάν είτε με κάποιο μικρό κόστος.

Φυσικά, αν επιλέξεις να κάνεις personal, ο Pilates instructor θα δημιουργήσει ένα 100% εξατομικευμένο πρόγραμμα, ανάλογα με τους στόχους σου. Δώσε σημασία στην τεχνογνωσία εκείνου που θα επιλέξεις, γιατί – όπως σε όλα τα είδη άσκησης – παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία Pilates που θα σου επιστραφεί.

Οι ασκήσεις Πιλάτες

Το Πιλάτες είναι μία αυτοβιωματική μέθοδος την οποία εμπνεύστηκε τον 20ο αιώνα ο ελληνογερμανικής καταγωγής Joseph Hubertus Pilates (1880-1967). «Περιλαμβάνει ασκήσεις που βελτιώνουν συνολικά το σώμα και την ποιότητα ζωής αυτού που θα το επιλέξει, καλλιεργώντας την ενσυνείδητη, θεραπευτική κίνηση» λέει η Μέμα Τσαχάκη, δασκάλα Πιλάτες.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη συνειδητή παρατήρηση του σώματος και στη δυνατότητα απομόνωσης (isolation). Πρακτικά, με το Pilates μαθαίνεις να απομονώνεις κάποιες μυϊκές ομάδες, διατηρώντας τες σταθερές, ώστε να ενδυναμώσεις κάποιες άλλες. «Η μέθοδος Pilates βοηθάει στην ενεργοποίηση του περινέου κατά την αναπνοή, στη σωστή αναπνοή και στον συγχρονισμό αναπνοής και κίνησης, στην ευθυγράμμιση των ποδιών για καλύτερη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης, στον συγχρονισμό, στη ροή της κίνησης, στη συγκέντρωση και στην επίγνωση. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν μέρος της καθημερινότητά μας», λέει η Μέμα Τσαχάκη.

Τα οφέλη του Πιλάτες

Τα οφέλη της μεθόδου, λοιπόν, είναι πολλά: «Ενδυναμώνει το σώμα και ειδικά τον κορμό, αυξάνει την ευλυγισία, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, βοηθάει στη διαχείριση αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και δουλεύει σε βάθος τα μυοσκελετικά προβλήματα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διαχείριση του πόνου της μέσης, του αυχένα, του γονάτου, των ώμων, αφού σταδιακά παύουμε να επιβαρύνουμε συγκεκριμένες περιοχές ή ενεργοποιούμε άλλες που ήταν αδρανείς. Κατά την κίνηση συμμετέχει όλο το σώμα, συνεργάζονται τα εσωτερικά όργανα, η περιτονία, οι μύες και τα οστά. Με τον καιρό αποκτάμε ένα σώμα απελευθερωμένο, που κινείται με επίγνωση, ασφάλεια και πλαστικότητα. Κρατώντας τις αρθρώσεις μαλακές και με έναν δυνατό από μέσα προς τα έξω μυϊκό ιστό, αποκτάμε υγιές σώμα, συμμετρικό και όμορφο», εξηγεί.

Είδη Πιλάτες

Το Pilates πραγματοποιείται σε στρώμα (Pilates mat), συνήθως, με περιφερειακά όργανα, όπως μπάλα, λάστιχο, Pilates ring κ.ά., ή σε μηχανήματα (Pilates equipment), όπως το Reformer, το Cadillac, η Wunda Chair και το Ladder Barrel.

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνω Pilates;

«Ιδανικά θα πρότεινα 2-3 φορές την εβδομάδα. Οποιοδήποτε είδος άσκησης χρειάζεται συνέπεια, για να ωφελήσει μακροπρόθεσμα το σώμα και η θετική του επίδραση να σε ακολουθήσει στην καθημερινότητα», τονίζει η Μέμα Τσαχάκη.

H Μέμα Τσαχάκη είναι δασκάλα Pilates και ιδιοκτήτρια του mema Pilates studio, www.memapilates.gr