Οι γυναίκες και οι άντρες μπορεί να έχουμε διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες ανάλογα με την προσωπικότητα μας, τα βιώματα μας και την ιδιοσυγκρασία μας, μα όλοι μας επιθυμούμε να μας αγαπούν και να μας αποδέχονται για αυτό ακριβώς που είμαστε, με τα κομψά και τα δεινά μας. Παρόλα αυτά αν επιθυμείς να εμβαθύνεις λιγάκι στις θεμελιώδεις ανάγκες και επιθυμίες της γυναίκας και του άντρα εντός μιας συντροφικής/ ερωτικής σχέσης, μείνε μαζί μου να τις διερευνήσουμε.

Φυσικά, κάθε άντρας είναι μοναδικός. Φυσικά, κάθε γυναίκα είναι μοναδική. Μα αν παρατηρήσει κανείς στενά τις συντροφικές σχέσεις – από τα μάτια της γυναίκας και από τα μάτια του άντρα, θα δει ότι αναδύεται μια πρωταγωνιστική ανάγκη στο κάθε φύλο που καθορίζει την αρμονία και την ευτυχία αυτών σχέσεων. Μια ανάγκη που μπορεί να κρύβεται πίσω από κάποιο παράπονο, τσακωμό ή χωρισμό. 

Σε προσκαλώ να διαβάσεις αυτό το άρθρο, επιθυμώντας να δεις μέσα σου και «έξω» σου την ευρεία εικόνα.

Τι χρειάζεται μια γυναίκα σε μια σχέση

Η γυναίκα χρειάζεται και επιθυμεί από τον άντρα να τη «βλέπει». Επιθυμεί ο σύντροφος της να μπορεί να τη δει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- σε όλο της το μεγαλείο, σε όλο της το φάσμα. Για να μπορέσει να νιώσει ασφαλής και να «αφεθεί» να λάβει, η γυναίκα χρειάζεται να νιώθει ότι την αναγνωρίζει, ότι τη θαυμάζει, ότι την παρατηρεί, ότι τη βλέπει με μάτια διαυγή -οράσεως και ψυχής. Η γυναίκα επιθυμεί να νιώθει ότι ο σύντροφος της, βλέπει τη γυναίκα που έχει δίπλα του, το κοριτσάκι, τη Θεά, τη μητέρα, τη σύζυγο, την κόρη, την επαγγελματία, τη νοικοκυρά, την ανεξάρτητη, τη φοβισμένη, την ερωτική και την ερωμένη. Εν ολίγοις, επιθυμεί να τη «βλέπει» για όλες της τις πλευρές, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της, όχι μονομερώς, όχι μεροληπτικώς. Είμαστε το όλο, το σύνολο τον εμπειριών μας. Αποτελούμαστε από όλο αυτό το εύρος των σπουδαίων πλευρών και χαρακτηριστικών μας. Κι αν κανείς δεν μπορέσει να δει τη γυναίκα ολόκληρη όπως είναι, πώς μπορεί να νιώσει ότι την αγαπά στ’ αλήθεια;

Τι χρειάζεται ένας άντρας σε μια σχέση

Ο άντρας χρειάζεται και επιθυμεί από την γυναίκα να τον εμπιστεύεται. Αν ο άντρας δεν αισθάνεται από τη σύντροφό του την πίστη και την εμπιστοσύνη του σε εκείνον, αποδυναμώνεται. Η αρσενική πλευρά του άντρα συρρικνώνεται, γίνεται παθητικός και συχνά απαθής. Ο άντρας «ανθίζει» δίπλα σε μια γυναίκα που εμπιστεύεται τις δυνάμεις του, το όραμα του, τη δυνατότητα του να βρει λύση στα προβλήματα του και να διορθώσει τα λάθη του. Αν η σύντροφός του αμφιβάλλει συνεχώς για εκείνον ή επιθυμεί να «ελέγχει» τον ίδιο και τις αποφάσεις του, δεν τον εμπιστεύεται πραγματικά.

Ο άντρας νιώθοντας τη γυναίκα δίπλα του χαλαρή να «αφεθεί» νιώθοντας ότι τον εμπιστεύεται με όλο της το είναι, γίνεται όλο και πιο δυνατός στην αρσενική του φύση και μπορεί όλο και περισσότερο να τροφοδοτήσει αυτή τη σχέση υγιώς. Ο άντρας λατρεύει να είναι ο σύντροφος που μπορεί να προσφέρει και να ηγηθεί από μια θέση σεβασμού, ισοτιμίας και αγάπης. 

Κλείνοντας, σε προσκαλώ να πάρεις λίγο χρόνο να σε παρατηρήσεις.

Πώς νιώθεις διαβάζοντας αυτές τις λέξεις; Νιώθεις ότι σαν κάτι αντηχεί μέσα σου; Νιώθεις ότι κάτι «κλωτσάει»; Νιώθεις ανακούφιση; Πώς νιώθεις στο σώμα σου; Πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν οι συντροφικές σου σχέσεις έχοντας ως γνώμονα αυτές τις δύο ανάγκες;

Και τέλος, εσύ πώς θα ένιωθες αν στη συντροφική σου σχέση σε «έβλεπαν» και σε εμπιστεύονταν άνευ όρων και περιορισμών;

Θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψη σου σε αυτό το θέμα. Feel free να μοιραστείς τις σκέψεις σου και τις εμπειρίες σου αν το θέλεις.