«Δεν κατέβασες τα σκουπίδια στον κάδο!»
«Είναι η σειρά σου να πλύνεις τα πιάτα!»
«Ναι, αλλά πήγα το αμάξι στο συνεργείο!»
Αν έχεις συγκατοικήσει έστω και μία φορά στη ζωή σου, τότε σίγουρα έχεις πει αλλά και ακούσει τα παραπάνω, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Είτε αφορούσαν τους συγκατοίκους σου είτε τον σύντροφό σου. Όσο παιδιάστικο κι αν ακούγεται, οι δουλειές του σπιτιού συνεχίζουν να βρίσκονται ανάμεσα στις πιο συχνές κι επίμονες αιτίες καυγάδων ανάμεσα σε ζευγάρια. Στην πραγματικότητα ωστόσο ένα καθαρό σπίτι, ένα ζεστό πιάτο φαγητό, ένα φροντισμένο παιδί ή αυτοκίνητο, είναι όλα δείγματα αγάπης αφού δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να απολαύσει ένα ζευγάρι περισσότερο ποιοτικό χρόνο. Γι’ αυτό και όταν δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις ευθύνες και τις δουλειές που αναλαμβάνει κάθε σύντροφος να φέρει εις πέρας, η σχέση περνάει από διαρκείς αναταραχές και δοκιμασίες.
Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε τον ρόλο που παίζει σε όλο αυτό και η κοινωνία που είναι ακόμα πολύ μακρία από το να βλέπει τη γυναίκα και τον άντρα ως ισότιμους. Έτσι, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαικού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) το 91% των γυναικών με παιδιά ασχολούνται τουλάχιστον μία ώρα καθημερινά με δουλειές του σπιτιού.
Για την ακρίβεια οι εργαζόμενες γυναίκες φαίνεται να περνούν, κατά μέσο όρο, 2,3 ώρες καθημερινά, κάνοντας δουλειές του σπιτιού, ενώ οι εργαζόμενοι άντρες μόλις1,6 ώρες. Όταν, δε, υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, το χάσμα αυτό μεγαλώνει επικίνδυνα. Ένα ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο που κατέδειξε η έρευνα είναι πως ενώ για τις γυναίκες τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης συνοδεύονται από μείωση των ωρών που ασχολούνται με το σπίτι, το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τους άντρες. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα, πάντα, με στοιχεία του EIGE οι εργαζόμενες αυτές γυναίκες επιλέγουν όλο και πιο συχνά να αναθέτουν σε επαγγελματίες διάφορες δουλειές του σπιτιού, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται περισσότερο. Λύνουν επομένως το «πρόβλημα» χωρίς να ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή από τον σύντροφό τους. Κι όντως, αυτή είναι μία κάποια λύση. Ωστόσο δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως η ποιότητα της σχέσης βελτιώνεται με αυτόν τον τρόπο.
Γι’ αυτό και παρακάτω θα βρεις τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για να λύσεις, μια για πάντα, αυτήν την επίμονη εστία καυγάδων και να προστατεύσεις τη σχέση σου.
1. Ξεκινήστε τη συζήτηση όταν είστε κι οι δύο ήρεμοι
Μια σύγκρουση μέσα στη σχέση είναι τέλεια ευκαιρία για αναθεωρήσεις και όρια που θα προσφέρουν και στους δυο σας μια αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας. Ωστόσο αν υπάρχει ήδη ένταση στην ατμόσφαιρα, καλύτερα να επιλέξεις να ξεκινήσεις τη συζήτηση για τις δουλειές του σπιτιού μία άλλη στιγμή. Εδώ έρχεται η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία για να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς γι’αυτή με τον καλύτερο τρόπο. Αναρωτήσου, λοιπόν, πώς σε κάνει να νιώθεις αυτή η ανισορροπία στη σχέση; Ποιες συμπεριφορές, συγκεκριμένα, θα ήθελες να αλλάξουν και με ποιον τρόπο; Και τώρα ενημέρωσε τον σύντροφό σου, γι’αυτά. «Όταν κάνεις _____ νιώθω ____. Αν έκανες ____ θα ένιωθα ____. Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει αυτό;».
2. Φτιάξτε μία αναλυτική λίστα με όλες τις δουλειές
Αφότου συμφωνήσετε στο ότι μαζί, ως ομάδα, μπορείτε να δουλέψετε ώστε να μοιράζονται ισότιμα οι δουλειές, φτιάξτε μία λίστα με όλες τις δουλειές που θέλετε να γίνονται σε βάση ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία. Έπειτα δείτε αυτή τη λίστα μαζί και συζητήστε ανοιχτά για τις προσδοκίες που έχει ο καθένας από τον άλλο, σχετικά με αυτές. Κι επειδή όλοι έχουμε διαφορετικά προγράμματα, δείτε πότε θα μπορούσε ο καθένας να ολοκληρώσει την εκάστοτε δουλειά που του αναλογεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι πως στόχος είναι η συνεργασία και όχι η επιβολή του προγράμματος του ενός στον άλλο.
3. Άφησε τον σύντροφό σου να κάνεις δουλειές με τον δικό του τρόπο
Τα ίδια κοινωνικά πρότυπα που επιβάλουν στις γυναίκες να κάνουν περισσότερες δουλειές, έχουν φορέσει στους άντρες την ταμπέλα της «ανικανότητας» ή της «αδυναμίας» να ολοκληρώσουν τις ίδιες αυτές δουλειές όσο «σωστά» ή «καλά» όπως εκείνες. Φυσικά αυτός ο τρόπος σκέψης είναι απλά μία παγίδα! Αποδέξου πως μοίρασμα των εργασιών σημαίνει πως ο καθένας θα έχει τον δικό του τρόπο να τις ολοκληρώνει – και αυτό είναι οκ. Αν κάποια δουλειά πραγματικά πρέπει να γίνεται αλλιώς μπορείς να την αναλάβεις εσύ και να αναλάβει ο σύντροφός σου μία από τη δική σου λίστα. Σε κάθε περίπτωση, η επικριτική διάθεση θα σας θέσει ξανά αντιμέτωπους και αυτό ακριβώς προσπαθείτε να αποφύγετε.
4. Αναθεωρήστε όσο συχνά χρειάζεται
Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, το μοίρασμα των εργασιών δεν είναι μια ακόμα δουλειά προς διεκπεραίωση αλλά μία ρευστή διαδικασία στην οποία βασική προυπόθεση είναι να διατηρείτε ανοιχτό διάλογο. Επειδή άλλωστε οι συνθήκες της ζωής αλλάζουν διαρκώς, η λίστα αυτή αναμφίβολα θα αλλάξει μαζί της. Οπότε διατηρείστε την καλή διάθεση και επαναφέρετε τη συζήτηση όποτε χρειάζεται μια αλλαγή.
5. Πείτε «ευχαριστώ»!
Πριν προλάβεις να μου πεις «δεν θα πω ευχαριστώ σε κάποιον επειδή κάνει ό,τι του αναλογεί», άκουσε με. Η αμοιβαία ευγνωμοσύνη των συντρόφων, ακόμα και για τα καθήκοντά τους, είναι η μεγαλύτερη ένδειξη αγάπης. Και είναι ακόμα πιο σημαντική στα πρώτα στάδια της νέας σας ρουτίνας, που οι μικροσυγκρούσεις είναι αναμενόμενες. Δοκίμασε λοιπόν να προσφέρεις αλλά και να λάβεις ένα «ευχαριστώ» για το γεύμα που ετοίμασε, τα σκουπίδια που πέταξες, το μπάνιο των παιδιών που ανέλαβε… και δες πόσο μαγικά αλλά η ενέργεια μεταξύ σας.
Κι αν μετά από όλα αυτά, ακόμα υπάρχουν κάποιες δουλειές που αδυνατείτε να προλάβετε, συζητήστε το ενδεχόμενο να προσλάβετε κάποιον να τις κάνει. Γιατί το πιο σημαντικό είναι να μένει κάποιος χρόνος που θα μπορείτε να περνάτε μαζί, χαλαρά και ανεμπόδιστα. Και ο ποιοτικός χρόνος που θα κερδίσετε αναμφίβολα αξίζει την οικονομία που ίσως χρειαστεί να κάνετε προκειμένου να τον δημιουργήσετε.
Το μοίρασμα (των εργασιών και όχι μόνο) είναι πάντα μία όμορφη διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται, τις περισσότερες φορές, είναι καλή διάθεση και ανοιχτή επικοινωνία. Και με αυτόν τον απλό τρόπο γίνονται… θαύματα!