Η αγάπη είναι το πιο βαθύ συναίσθημα στον κόσμο. Γι’αυτή γίνονται πόλεμοι, γράφονται τραγούδια και βιβλία και αυτή αναζητούν όλοι στη ζωή. Είναι πολύ πιο δυνατό συναίσθημα από την αρέσκεια και τη συμπάθεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σου αρέσουν και τους συμπαθείς, όμως δεν έχεις αυτό το έντονο συναίσθημα της αγάπης για εκείνους. Η αγάπη θέλει χρόνο και προσπάθεια για να αναπτυχθεί και προσωπικά πιστεύω δεν φεύγει ποτέ, ακόμη κι αν οι δρόμοι σου με τον άλλον άνθρωπο χωριστούν. Ενώ η συμπάθεια μπορεί να συμβεί άμεσα και να χαθεί πολύ εύκολα. Γίνεται όμως να νιώθεις αγάπη για ένα άτομο χωρίς να το συμπαθείς;

Κι όμως γίνεται… και για να εξηγήσουμε το πώς γίνεται θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι σημαίνει αγάπη και τι συμπάθεια.

Τι σημαίνει αγάπη και τι συμπάθεια

Η αγάπη είναι ένα κίνητρο. Η αγάπη εξελικτικά βοηθάει το είδος μας να επιβιώσει. Είναι αυτό το βαθύ συναίσθημα απόλαυσης, συγκίνησης και στοργής για ένα άλλο άτομο που αναδύεται, εν μέρει, λόγω της ανθρώπινης ανάγκης μας για σύνδεση.

Από την άλλη πλευρά, η συμπάθεια είναι μια εκτίμηση για ένα άλλο άτομο με βάση το ποιος είναι και τα χαρακτηριστικά που διαθέτει. Το να συμπαθείς ένα άτομο προέρχεται από τα στοιχεία του χαρακτήρα του τα οποία βλέπεις και εκτιμάς ή θαυμάζεις.

Η αγάπη και η συμπάθεια συχνά συμβαδίζουν, όσο περισσότερο συμπαθείς κάποιον, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσεις αγάπη γι’ αυτόν. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Πιθανόν, αν όχι σίγουρα, έχεις ανθρώπους στη ζωή σου που θα έλεγες ότι αγαπάς αλλά δεν τους συμπαθείς. Ακόμη και με τους πιο αγαπημένους σου φίλους και μέλη της οικογένειας σου, είναι πιθανό να μπορείς να ονοματίσεις πολλά πράγματα που δεν σου αρέσουν σε αυτούς, παρόλο που τους αγαπάς βαθιά. Μπορεί, επίσης, να έχεις πρώην συντρόφους ή τοξικές σχέσεις με ανθρώπους που θα ήθελες να μην αγαπάς, επειδή πραγματικά δεν σου αρέσει ο χαρακτήρας τους ή δεν σου φέρθηκαν όμορφα. Ωστόσο, η αγάπη παραμένει. Επιπλέον, με τους συντρόφους είναι σύνηθες να νιώθεις μια βαθιά συμπάθεια για κάποιον που λογικά θα ήταν το ιδανικό σου ταίρι, αλλά δεν μπορείς να τον ερωτευτείς και να τον αγαπήσεις.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι στην πραγματικότητα πιο απλό από ό,τι πιστεύεις και πιο σύνηθες. Όλα έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα του άλλου ατόμου, χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που εσένα δεν σου αρέσουν ή δεν ταιριάζουν με τις δικές σου πεποιθήσεις. Στην αρχή μιας σχέσης, είτε αυτή είναι φιλική είτε ερωτική ή ακόμη και οικογενειακή είναι πιθανό να μην παρατηρείς ορισμένα χαρακτηριστικά ή μεγαλώνοντας να συνειδητοποιείς ότι έχετε αποκτήσει εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες.

Αρχίζεις, λοιπόν, και παρατηρείς στο άλλο άτομο όλα όσα δεν σου αρέσουν και το αντίστροφο, φυσικά. Σύντομα η ενόχληση αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση. Ενώ πολλοί λένε ότι αν κάποιος σε αγαπάει είναι διατεθειμένος να αλλάξει για σένα, αυτό δεν ισχύει. Σε αυτή την περίπτωση, οι αλλαγές δεν θα είναι μακροπρόθεσμες και επίσης ο άλλος άνθρωπος θα πρέπει να θέλει να αλλάξει πρώτα για τον εαυτό του και όχι για κάποιον άλλον.

Τι μπορείς να κάνεις για αυτό

Η σκληρή αλήθεια είναι πως ίσως δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Το να αγαπάς αλλά να μη συμπαθείς κάποιον μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αργή απομάκρυνση, η οποία στην πραγματικότητα κάνει πιο εύκολο και πιο ανώδυνο το να αφήσεις κάποιον να φύγει εντελώς από τη ζωή σου.

Αν και αξίζει να θυμάσαι πως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο αυτό θα βγει από τη ζωή σου για πάντα και εξ ολοκλήρου. Ας πάρουμε για παράδειγμα την οικογένεια σου. Αγαπάς τη μαμά σου σαν τρελή, όμως τα χρόνια που σας χωρίζουν, οι διαφορετικές πεποιθήσεις που έχετε, οι κόντρες που υπάρχουν μεταξύ σας μπορεί να σε κάνουν να βλέπεις σε εκείνη χαρακτηριστικά που δεν εκτιμάς. Όσο όμως κι αν σε εξοργίζει δεν παύεις να την αγαπάς γιατί είναι… η μαμά σου. Δεν είναι απαραίτητο να την αποκόψεις εντελώς από τη ζωή σου. Το ίδιο ισχύει και για άλλους ανθρώπους που αγαπάς. Μπορείς απλά να θέσεις τα όρια σου και να εξακολουθήσεις να κρατάς επαφή μαζί τους όταν και όσο εσύ το θέλεις.