Τον τελευταίο καιρό έχω σημάδια στα βλέφαρα που είναι ενοχλητικά και δεν ξέρω ούτε που οφείλονται ούτε πως μπορώ να τα αντιμετωπίσω

Ε.Σ

Τις περισσότερες φορές οι δερματικές βλάβες που εντοπίζονται στα βλέφαρα αποτελούν ένα αισθητικό μόνο πρόβλημα, το οποίο όμως συχνά μειώνει την αυτοπεποίθηση και «μπλοκάρει» τις κοινωνικές σχέσεις. Τα λεγόμενα θηλώματα και ξανθελάσματα δημιουργούν ενοχλητικά σημάδια, τα οποία, αν και είναι διαφορετικής αιτιολογίας και μορφολογίας, μπορούν να «εξαφανιστούν» με την ίδια μέθοδο, αναίμακτα, σε μία μόνο συνεδρία. Η  δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS) λύνει όλες μας τις απορίες.

Τι είναι τα θηλώματα

 «Τα θηλώματα είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος, τα οποία εκτός από τα βλέφαρα μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος. Είναι μικρά, στρογγυλά, με λεία ή μυρμηκιώδη -σαν κουνουπίδι- επιφάνεια. Έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι και ροζ, καστανά ή ακόμη και καφέ. Είναι ιογενούς αιτιολογίας και οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τον HPV», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ. Τα περισσότερα άτομα παρουσιάζουν θηλώματα στα βλέφαρα μετά την ηλικία των 30 ετών, με περίπου το 60% αυτών να τα εμφανίζουν μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Τι είναι τα ξανθελάσματα

Τα ξανθελάσματα εμφανίζονται ως αλλοιώσεις του δέρματος με τη μορφή κίτρινων επίπεδων κηλίδων ή πλακών. Σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλονται σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή οικογενή υπερχοληστεριναιμία, γι’ αυτό και στα άτομα που τα εμφανίζουν προτείνεται να υποβάλλονται σε λιπιδαιμικό έλεγχο. Τα ξανθελάσματα πρατηρούνται συνήθως σε ενήλικες, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 – 60 ετών, αλλά συχνά εμφανίζονται και σε νεαρότερα άτομα. «Τα θηλώματα και τα ξανθελάσματα συνήθως δεν προκαλούν λειτουργικές διαταραχές και η αντιμετώπισή τους γίνεται για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, στην περίπτωση των θηλωμάτων, εάν είναι υπερμεγέθη ενδέχεται να προκαλέσουν λειτουργικά προβλήματα. Αναφορικά με τα ξανθελάσματα, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα έχουν την τάση να μεγαλώνουν σε μέγεθος, εσωτερικά και εξωτερικά, και να αυξάνονται σε αριθμό», εξηγεί η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.

Ίσως σε ενδιαφέρει: Λειτουργική ρινοπλαστική: Η λύση για όμορφη μύτη και ελεύθερη αναπνοή

 

Πώς αντιμετωπίζονται τα θηλώματα και τα ξανθελάσματα

 

θηλώματα μάτια

Η αντιμετώπιση συνίσταται στην εξάχνωσή τους με τη χρήση χειρουργικού λέιζερ, στοχευμένα, χωρίς να επηρεάζονται οι παρακείμενοι υγιείς ιστοί. «Στα εξωτερικά θηλώματα δεν χρειάζεται καν να γίνουν ράμματα. Τα ξανθελάσματα βρίσκονται κυρίως σε δύσκολες περιοχές των βλεφάρων όπως ο έσω κανθός, μπορεί να έχουν διαφορετικό μέγεθος και σε περίπτωση που δεν έχουν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί και εσωτερικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται μικρά ράμματα. Επειδή είναι και άνισα ως προς το μέγεθος, γίνεται με τέτοιο τρόπο η αφαίρεσή τους ώστε να μην προκαλείται δυσαναλογία στο άνω και κάτω βλέφαρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρείται και περίσσεια του δέρματος, δηλαδή γίνεται κάποιου τύπου άνω βλεφαροπλαστικής, με πολύ καλή λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση», εξηγεί η δρ Σεφέρη-Δανιήλ.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την επέμβαση

Η επέμβαση διενεργείται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Στα ξανθελάσματα, όταν εντοπίζονται στο άνω και κάτω βλέφαρο, η επέμβαση γίνεται σε νοσοκομείο με μέθη, κυρίως για τα άτομα που εκφράζουν φόβο για τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση δεν απαιτείται νοσηλεία. Αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση και αφαιρεθούν οι προεξοχές, παραμένει ένα ήπιο ερύθημα, το οποίο μπορεί να κάνει μικρή εσχάρα (κακάδι). Στα ξανθελάσματα, όταν έχουν γίνει ράμματα, εάν δεν υποχωρήσουν μόνα τους, αφαιρούνται από τον ιατρό μετά από 4-5 ημέρες. «Στα σημεία στα οποία αφαιρέθηκαν οι βλάβες δεν αναπτύσσονται νέες. Ωστόσο, επειδή και οι δύο οφείλονται σε ενδογενείς αιτίες, μπορεί να εμφανιστούν σε άλλα σημεία. Ειδικά όσον αφορά στα ξανθελάσματα, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται νωρίς, έτσι ώστε να μην αναπτύσσονται εξωτερικά ή/και εσωτερικά, καθώς στην περίπτωση αυτή η επέμβαση είναι πιο περίπλοκη», καταλήγει η δρ Σεφέρη-Δανιήλ.

Διάβασε επίσης: Τι συμβαίνει στα μάτια μας όταν γερνάμε;