Η αίσθηση της όσφρησης επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τη γεύση μας αλλά και τα συναισθήματά μας καθώς συνδέεται άμεσα με τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες μας. Η κακή αναπνοή από τη µύτη δεν οφείλεται πάντα μόνο στο στραβό διάφραγµα. Για αυτό και πολλές φορές η επέµβαση του διαφράγµατος πρέπει να συνδυαστεί µε λειτουργική ρινοπλαστική.

Η Ανατολή Παταρίδου, Xειρουργός – Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, Παιδο – ΩΡΛ, λύνει όλες μας τις απορίες σχετικά με τη μέθοδο της λειτουργικής ρινοπλαστικής που υπόσχεται να αλλάξει την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Που οφείλεται και ποια είναι τα συμπτώματα της κακής αναπνοής από τη μύτη

Η σωστή όσφρηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σωστή λειτουργία της μύτης η οποία επηρεάζεται άμεσα από το στραβό διάφραγμα, τους ρινικούς πολύποδες ή και τις υπερτροφικές κόγχες, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μειωμένη οξυγόνωση του οργανισμού μας.

Με αυτό τον τρόπο, εμφανίζονται συμπτώματα όπως ζαλάδα, βαρύ κεφάλι, κούραση και θολούρα, κακή ποιότητα ύπνου, τα οποία έχουν αρνητική επίδραση στην απόδοσή μας στη δουλειά, στο σχολείο και γενικότερα στην κοινωνική ζωή μας.

Λειτουργική ρινοπλαστική: Η οριστική λύση στο πρόβλημα

Τα περισσότερα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους συμπτώματα στρέφονται προς την εύκολη λύση, τα αγγειοσυσπαστικά σπρέι, τα οποία ναι μεν δίνουν μια προσωρινή λύση, αλλά η χρήση τους πρέπει να γίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλιώς μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση. Αρκετοί ασθενείς που απευθύνονται στον ωτορινολαρυγγολόγο για το θέμα της μύτης τους ενδιαφέρονται για την αλλαγή του σχήματος. Αλλά τι θα έλεγαν αυτοί οι ασθενείς αν μάθαιναν από έναν εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο ότι, πέρα από το θέμα της εμφάνισης, θα μπορούσαν σε ένα χειρουργείο να επιλύσουν όλα τα προβλήματα της μύτης, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά;

Νέες τεχνολογίες και τεχνικές στην υπηρεσία του ασθενή

Οι νέες τεχνολογίες έχουν χαρίσει πανίσχυρα εργαλεία στα χέρια των γιατρών. Η χρήση των ενδοσκοπίων και του φωτισμού δίνει πλήρη εικόνα στον γιατρό, χωρίς να χρειαστούν εξωτερικές τομές. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να εντοπίσει οποιεσδήποτε παθολογίες, όπως στραβό διάφραγμα, πολύποδες, υπερτροφικές κόγχες, ακόμα και ιγμορίτιδα, και να διορθωθούν στο ίδιο χειρουργείο. Η χρήση νέων μηχανημάτων που δίνουν ακρίβεια στην παρέμβασή μας στα ρινικά οστά καθώς και η τοποθέτηση μοσχευμάτων είτε σε ασθενείς με ένα αποτυχημένο χειρουργείο διαφράγματος ή ρινοπλαστικής σε ασθενείς που δεν έχουν ξαναχειρουργηθεί εγγυώνται μακροπρόθεσμα τη ριζική λύση στο σύνθετο θέμα ελεύθερης ρινικής αναπνοής-αισθητικής διόρθωσης.

Γιατί να προτιμήσει κάποιος την ενδοσκοπική χειρουργική

Για τον έμπειρο ρινοχειρουργό, οι επεμβάσεις αυτές είναι πρόκληση, προκειμένου να προσφέρει ριζική λύση και την πολυπόθητη αλλαγή στην ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών, που επιθυμούν μια μύτη τόσο συμμετρική όσο και λειτουργική. Η ενδοσκοπική χειρουργική χαρίζει στον ασθενή σημαντικά πλεονεκτήματα και μετά την επέμβαση. Δεν πονάει, δεν μελανιάζει και δεν πρήζεται, κι έτσι μειώνεται αισθητά ο χρόνος αποκατάστασής του. Άλλωστε, κανείς δεν έχει χρόνο για χάσιμο!

 

Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός ΩΡΛ

Η Ανατολή Παταρίδου είναι Xειρουργός – Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, Παιδο – ΩΡΛ, Επιστηµονική Συνεργάτιδα του Νοσοκοµείου «Υγεία-Μητέρα» www.pataridou.gr / fb: pataridouanatoli