Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, διανύοντας τον κατεξοχήν μήνα των διακοπών και ο “ένοχος” της αύξησης της σεξουαλικής επιθυμίας φαίνεται να είναι η βιταμίνη του ήλιου. Φαίνεται λοιπόν ότι η βιταμίνη D δεν είναι απαραίτητη μόνο για την καλή υγεία, αλλά και για τη λίμπιντο. Οι μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της σεξουαλικής λειτουργίας είναι αρκετές.

Η βιταμίνη που επηρεάζει τη στύση

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών με διαταραχές στύσης έχει χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης. Οι άνδρες με ανεπάρκεια 25-υδροξυβιταμίνης D έχουν υψηλότερο επιπολασμό στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με εκείνους που έχουν επίπεδα τουλάχιστον 30 ng/mL.

Ακόμα και οι νεαροί άνδρες με έλλειψη βιταμίνης D υποφέρουν από διαταραχές σε τρεις τομείς της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας (στυτική λειτουργία, οργασμική λειτουργία και σεξουαλική επιθυμία), όπως διαπίστωσε μια πολωνική μελέτη, ενώ τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D μόνο από στυτική λειτουργία. Ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς στην Αυστρία διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με περισσότερη βιταμίνη D ανά ml αίματος είχαν πολύ περισσότερη τεστοστερόνη, από ό,τι όσοι είχαν λιγότερη.

πώς να αυξήσω τη λίμπιντο
Brian Kyed/ Unsplash

Η επίδραση στις γυναίκες

Ίδιες είναι οι επιδράσεις της βιταμίνης D και στις γυναίκες. Τα χαμηλά επίπεδά της προκαλούν μειωμένη σεξουαλική λειτουργία σε νεαρές φαινομενικά υγιείς γυναίκες. Μάλιστα, η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι εντονότερη σε άτομα με έλλειψη βιταμίνης D παρά σε εκείνες που έχουν ανεπάρκειά της.

Δηλαδή, η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει χαμηλά οιστρογόνα στις γυναίκες και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, πράγμα που συνεπάγεται χαμηλή σεξουαλική ορμή.

Εκτός από την αύξηση της βιταμίνης D, ο ήλιος συμβάλει και στην αύξηση της σεροτονίνης, την ορμόνη της ευτυχίας, η οποία βοηθά να βιώνουμε ευχαρίστηση. Από τα επίπεδά της εξαρτάται η διάθεσή μας και η κοινωνική συμπεριφορά μας, αλλά και η σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, μπορεί να αισθανόμαστε πιο ανοιχτοί σε σεξουαλικές εμπειρίες.

Τι έδειξε έρευνα για τη ζέστη και την ερωτική επιθυμία

Παράλληλα, αμερικανική έρευνα σε 1.000 άτομα άνω των 18 ετών, διαπίστωσε ότι όσοι ζουν σε θερμότερα κλίματα είναι πιο ενεργοί σεξουαλικά, συγκριτικά με τους ανθρώπους που κατοικούν σε ψυχρότερες περιοχές της χώρας, ωστόσο η ίδια έρευνα έχει καταγράψει και την απροθυμία του 35% αυτών να κάνουν σεξ εξαιτίας της ζέστης και του ιδρώτα που αυτή προκαλεί.

Την ώθηση για το άλμα αυτό της libido δίνει εν μέρει η «σεξουαλικοποίηση του περιβάλλοντος» – το ανάλαφρο καλοκαιρινό outfit, τα λεπτά, μαλακά υφάσματα που διαγράφουν τη σιλουέτα και αφήνουν λίγα στη φαντασία του παρατηρητή. Καυτά σορτσάκια, μίνι φούστες, κοντά τοπ και βαθιά ντεκολτέ τραβούν τα βλέμματα και προκαλούν εκρήξεις τεστοστερόνης στον ανδρικό πληθυσμό.

Η εντονότερη έλξη προς το άλλο φύλο μπορεί να είναι αποτέλεσμα και του ελεύθερου χρόνου, που επιτρέπει τη χαλάρωση, τη διασκέδαση και τον ενθουσιασμό και επιτρέπει στο ζευγάρι να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί.

Έτσι, είμαστε πιο πρόθυμοι να ενδώσουμε σε σεξουαλικούς πειραματισμούς με νέους ή παλιούς εραστές, υπό νέες συνθήκες και με νέα παιχνίδια. Τι κι αν κάνει ζέστη; Τα παιχνίδια με τον πάγο είναι ένας διαφορετικός τρόπος ενίσχυσης των αισθήσεων κατά τη διάρκεια του σεξ, αρκεί να υπάρχει συναίνεση, χωρίς ξαφνικές εκπλήξεις. Εξίσου διεγερτικά μπορεί να αποδειχθούν τα γυάλινα ή μεταλλικά sex toys όταν έχουν χαμηλή θερμοκρασία. Η δροσερή αίσθηση προσφέρει μια καινούργια εμπειρία απόλαυσης.

πώς να αυξήσω τη λίμπιντο
Claudia Love/ Unsplash

Καλοκαίρι, ώρα για ερωτικά παιχνίδια στο νερό

Ευχάριστα είναι και τα παιχνίδια στο νερό, ακόμα και στην μπανιέρα ή στο ντους του σπιτιού. Τα αδιάβροχα σεξουαλικά παιχνίδια, όπως δονητές, συσκευές μασάζ, και τα butt plugs μπορούν πραγματικά να απογειώσουν το σεξ, επισημαίνουν οι ειδικοί του Sexopolis. Αυτή η συναρπαστική εμπειρία μπορεί να είναι τόσο απολαυστική που να γίνει αγαπημένη καθημερινή συνήθεια.

Από τις καλοκαιρινές περιπέτειες δεν πρέπει να λείπουν οι μπάλες που τοποθετούνται στον κόλπο. Είναι ιδανικές για ξεκούραστες σόλο απολαύσεις, αλλά και εξαιρετικές για όσες γυναίκες επιθυμούν να βιώσουν ατελείωτους οργασμούς ακόμα και σε δημόσιους χώρους, προσκαλώντας τον σύντροφό τους σε ένα διακριτικό δημόσιο παιχνίδι.