Το σεξ δεν είναι άθλημα. Ποιοι από τους δύο όμως πλήττονται περισσότερο από την ανασφάλεια σε ότι αφορά το σεξουαλικό τους δυναμικό. Οι άντρες ή οι γυναίκες; Και σε τι προβλήματα μπορεί να οδηγήσει αυτό;

Πολλά λέγονται για τον σεξουαλικό ρόλο του άνδρα, ας δούμε όμως πως έχει διαμορφωθεί σήμερα και ας διαλύσουμε κάποιους μύθους γύρω από αυτόν. Είναι γνωστό πως ο άνδρας – όπως και η γυναίκα άλλωστε – διεκδικεί την ηδονή και την ικανοποίηση στην ερωτική επαφή. Ο ρόλος που η φύση του έχει χαρίσει, ο ρόλος του κυνηγού, τον επιβεβαιώνει σεξουαλικά μέσα από την οργασμική κορύφωση της συντρόφου του. Ναι, είναι αλήθεια. Ο άνδρας νιώθει …άνδρας δίπλα σε εκείνη τη γυναίκα που τον επιβεβαιώνει σεξουαλικά μέσα από τον πολυπόθητο οργασμό της.

Αν και φαίνεται να απορροφά τα μηνύματα γύρω από το σεξ και την σεξουαλική συμπεριφορά, παράλληλα βομβαρδίζεται μέσα από μία τάση σεξουαλικής απελευθέρωσης με πολλαπλές επιλογές από τη μία αλλά και αντιφατικά μηνύματα από την άλλη. Μηνύματα και επιρροές που του καλλιεργούν αρκετά συχνά εγωκεντρικές προσδοκίες και τον εγκλωβίζουν στο κυνήγι της τελειότητας, μιας τελειότητας που ο ίδιος απαιτεί από τον εαυτό του.

Και εδώ έρχεται το παράδοξο: Ενώ είναι περισσότερο από ποτέ απελευθερωμένος σεξουαλικά και μπορεί να απολαμβάνει την ερωτική επαφή, η εικόνα του «τέλειου εραστή» τον κυνηγά αυξάνοντας τον προβληματισμό και αρκετά συχνά φτάνει ως την άρνηση της σεξουαλικής διεκδίκησης στην περίπτωση που νιώσει ανασφαλής ή ανεπαρκής.

ανασφάλεια στο σεξ
Becca Tapert / Unsplash

Η ανδρική ανασφάλεια

Πιο ανασφαλής αλλά ταυτόχρονα εγωκεντρικός γύρω από την εικόνα του και το «ποιος είναι» από τη μία, αρκετά δειλός και φοβικός από την άλλη σχετικά με τις σεξουαλικές επιδόσεις του. Αιχμάλωτος του άγχους επίδοσης γύρω από την θεώρηση «πρέπει να αποδείξω πόσο τέλειος εραστής είμαι!» Και αν κάτι δεν πάει καλά; Και αν χαλάσει η εικόνα του ικανού εραστή και τελικά αντί για επιβεβαίωση εισπράξει την απόρριψή της συντρόφου που εύκολα θα τον συγκρίνει με άλλους πιο προικισμένους και ικανούς εραστές; Ναι, ο άνδρας φοβάται την πιθανή απόρριψή του από τη γυναίκα που τον ενδιαφέρει, με αποτέλεσμα πολλές φορές – όπως βλέπω και στο γραφείο – αρκετοί να είναι εκείνοι οι άνδρες που ενώ θέλουν να κάνουν ένα βήμα να πλησιάσουν μία γυναίκα, τελικά κάνουν πίσω και κρύβονται ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό με διάφορες δικαιολογίες και εκλογικεύσεις, προκειμένου να εισπράξουν την απόρριψη.

Και οι γυναίκες έχουν ανασφάλεια στο σεξ

Αντίστοιχα και η γυναίκα, βιώνει τις δικές της ανασφάλειες γύρω από την θηλυκότητά της και το πόσο ικανή είναι να κρατήσει έναν άνδρα δίπλα της. Είναι μάλιστα συνήθως πιο ανασφαλής για το σώμα της και τις όποιες σωματικές ατέλειες πράγμα που μπορεί πραγματικά να την μπλοκάρει τη σεξουαλική της αυτοέκφραση. Έτσι, φαίνονται και οι δυο έτοιμοι να χρεώσουν ο ένας στον άλλο κάποιο «λάθος» στην ερωτική τους επαφή που θα τους οδηγήσει σε πιθανό σεξουαλικό πρόβλημα και θα τους καθηλώσει ερωτικά. Τότε ενδεχομένως θα αναζητήσουν τη λύση όχι σαν σύντροφοι, ο ένας μαζί με τον άλλο, αλλά ο ένας κρυφά από τον άλλο.

Ποιος μπορεί να βοηθήσει και πώς

Φαίνεται πως και τα δύο φύλα όχι μόνο παγιδεύονται σχετικά εύκολα μέσα από τη δική τους σεξουαλική συμπεριφορά αλλά και εγκλωβίζονται μέσα σε σεξουαλικούς ρόλους όπου «πρέπει να αποδεικνύουν» διαρκώς ο ένας στον άλλο πόσο καλοί είναι. Αποτέλεσμα, να απομακρύνονται από την σεξουαλική τους αυτογνωσία και να δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων που θα φέρουν προβλήματα και θα δυναμιτίσουν τη μεταξύ τους σχέση. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση με έναν ειδικό μπορεί να βοηθήσει και να απελευθερώσει και τον άνδρα και τη γυναίκα από τις όποιες ανασφάλειες και φυσικά να απογειώσει το ερωτικό δυναμικό τους.