Μερικές φορές, τα καλά νέα έρχονται από το πουθενά και το να τρώμε τυρί για γερά δόντια είναι ένα από αυτά. Σύμφωνα με τον Joel Berg, οδοντίατρο, DDS, επικεφαλή οδοντίατρο στη Willo, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου τυρί καθημερινά, καθώς φαίνεται πως είναι ένα ωφέλιμο τρόφιμο για την υγεία των δοντιών σου.

Αρχικά, «το τυρί μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας του pH του στόματος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της στοματικής υγείας», εξηγεί ο Δρ Berg. «Όταν το pH του στόματος δεν είναι ισορροπημένο, ιδίως όταν είναι πολύ όξινο, δημιουργεί εύφορο έδαφος για να δημιουργηθούν τρύπες και τερηδόνα στα δόντια».

Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, το τυρί περιέχει άφθονο ασβέστιο, ένα μέταλλο που είναι βασικό για την υγεία των οστών και των δοντιών μας. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Mayo Clinic, οι γυναίκες μεταξύ 19 και 50 ετών χρειάζονται περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα, ενώ εκείνες από 51 ετών και άνω θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου 1.200 χιλιοστόγραμμα. Και ενώ σίγουρα μπορείς να βρεις ασβέστιο σε vegan τρόφιμα, όπως το τόφου, το λάχανο και τα αμύγδαλα, το τυρί περιέχει την πιο γενναιόδωρη ποσότητα απ’όλα.

Τώρα μπορεί να αναρωτιέσαι αν μία ποικιλία τυριών είναι καλύτερη από κάποια άλλη, όσον αφορά στην υγεία των δοντιών. Η Ελευθερία Κεφάλα, διαιτολόγος-διατροφολόγος, συνιστά «να προτιμάς τα ελάχιστα επεξεργασμένα τυριά, όπως το κατίκι Δομοκού, το ανθότυρο και τα κίτρινα και λευκά τυριά με χαμηλά λιπαρά».

Μια τελευταία σημείωση: Σίγουρα η διατήρηση της στοματικής σου υγείας προϋποθέτει το καθιερωμένο βούρτσισμα των δοντιών σου και προτεραιότητα στα ραντεβού σου με τον οδοντίατρο.

Διάβασε επίσης: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις οδοντόβουρτσα;