Αν τρίζετε τα δόντια σας την ώρα που κοιμάστε με κάποιες από τις παρακάτω παρενέργειες, πονοκέφαλο, ενόχληση/πόνο στην άρθρωση της γνάθου, πόνο στα δόντια, τότε μάλλον πάσχετε από βρουξισμό, δηλαδή ασυνείδητο τρίξιμο δοντιών.

Τις περισσότερες φορές το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά όταν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φθορά στα δόντια και κατά συνέπεια ευαισθησία των δοντιών στο κρύο ή στο ζεστό, πρόβλημα στις αρθρώσεις της γνάθου και πονοκεφάλους, τότε απαιτείται επίσκεψη στον οδοντίατρο και άμεση αντιμετώπιση.
Ωστόσο, αν δεν έχετε αντιληφθεί, από μόνοι σας, ότι τρίζετε τα δόντια σας ή δεν σας το έχει πει το ταίρι σας στον ύπνο, τότε σίγουρα θα το ανακαλύψει ο οδοντίατρός σας. Στη σημερινή εποχή όλο και περισσότεροι άνθρωποι σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους. Η πιο κοινή αιτία γι αυτό είναι το άγχος, μπορεί όμως να ευθύνεται και μια μη ευθυγραμμισμένη γνάθος.

«Μασελάκι» για το τρίξιμο δοντιών που σώζει τα δόντια

Η υγεία των δοντιών δεν εξαρτάται μόνο από την άριστη στοματική υγιεινή, καθημερινό βούρτσισμα, νήμα και κάθε 6 μήνες καθαρισμός, αλλά προστασία και από το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών. «Το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών είναι αποτέλεσμα κυρίως άγχους και παρατηρείται εντονότερα στους εσωστρεφείς ανθρώπους. Μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας που μπορούμε να το ελέγξουμε, αλλά τις περισσότερες φορές γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν είναι αντιληπτό» επισημαίνει η κ. Κωστομοίρη Δέσποινα, Χειρουργός Οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική, διευθύντρια της κλινικής Athens Life Smile.

«Αυτό» επισημαίνει, «έχει σαν αποτέλεσμα αρχικά ρωγμές και στη συνέχεια κατάγματα και σπασίματα των δοντιών. Σταδιακά μικραίνει το μέγεθος των δοντιών, διαταράσσεται η σχέση της άνω με την κάτω γνάθο, με αποτέλεσμα όχι μόνον να απαιτείται θεραπευτική αποκατάσταση των δοντιών, αλλά να προκύπτει και πρόβλημα αισθητικής παραμόρφωσης του χαμόγελου και του προφίλ του προσώπου (σχέση μύτης με πηγούνι). Οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη συνήθεια μπορεί να ξυπνάνε με πονοκεφάλους, αίσθηση σφιξίματος στις γνάθους και πολλές φορές πόνο στα μάγουλα».

Διάβασε επίσης: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις οδοντόβουρτσα;

Ο οδοντίατρος πρέπει να είναι σε θέση να διαγνώσει το πρόβλημα, ιδιαίτερα στην αρχική του φάση, έτσι ώστε να αποτρέψει την επερχόμενη σταδιακή καταστροφή των δοντιών κάνοντας ένα νάρθηκα (μασελάκι) στον ασθενή του. Αυτό γίνεται σε ένα ραντεβού με αποτύπωμα των δοντιών και είναι χαμηλού κόστους.

Στις περιπτώσεις που έχει δημιουργηθεί απώλεια οδοντικής ουσίας αποκαθιστώνται τα δόντια σε 1 ραντεβού με όψεις ρητίνης. Το θεραπευτικό και το αισθητικό αποτέλεσμα που αποδίδεται στον ασθενή είναι άριστο. Επειδή δεν παρεμβάλλεται οδοντοτεχνικό εργαστήριο είναι χαμηλού κόστους. Και σε αυτή την περίπτωση πάλι δίνεται νάρθηκας (μασελάκι) για προστασία του αποτελέσματος.

Σε απώλειες του μεγέθους των δοντιών περισσότερο από τα 2/3 μπορεί να υπάρξουν αποκαταστάσεις με ολοκεραμικά ή μεταλλοπορσελάνες και απονευρώσεις και βέβαια είναι αρκετά υψηλότερου κόστους λόγω παρεμβολής εργαστηρίου.
«Σε όλες όμως τις περιπτώσεις η προστασία πρέπει να εξασφαλίζεται με την χρήση νάρθηκα» καταλήγει η κ. Κωστομοίρη.