Τα δόντια σου πρέπει να τα βουρτσίζεις δύο φορές την ημέρα και οι οδοντόβουρτσες είναι αυτές που αναλαμβάνουν να κάνουν τη… βρώμικη δουλειά. Πράγματι, ανεξάρτητα από το πόσο επιμελής είσαι με το βούρτσισμα, εάν η οδοντόβουρτσά σου δεν είναι όσο αποδοτική χρειάζεται, η στοματική σου υγιεινή θα υποφέρει. Η δρ Tina Saw, οδοντίατρος και ιδρύτρια του Oral Genome, εξηγεί κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις οδοντόβουρτσα και πώς πρέπει να φροντίζεις την οδοντόβουρτσα σου.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις οδοντόβουρτσα ή την ηλεκτρική κεφαλή της οδοντόβουρτσάς σου;

Η ειδικός λέει ότι τόσο οι κανονικές οδοντόβουρτσες όσο και οι ηλεκτρικές κεφαλές οδοντόβουρτσας πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες. Ωστόσο, προτείνει να αλλάξεις την οδοντόβουρτσά σου ακόμα νωρίτερα αν παρατηρήσεις συγκεκριμένα σημάδια. Για αρχή, θα πρέπει να την αντικαταστήσεις αμέσως ο αν παρατηρήσεις οι τρίχες να έχουν ανοίξει και η κεφαλή της οδοντόβουρτσας να έχει χάσει τη φόρμα της. Επίσης, σίγουρα ήρθε η ώρα για μια νέα οδοντόβουρτσα, εάν έχεις αρρωστήσει πρόσφατα, καθώς βακτήρια και ιοί μπορούν να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται μεταξύ των τριχών.

Τι θα συμβεί αν δεν αλλάξεις την οδοντόβουρτσά σου;

Έτσι, εάν η οδοντόβουρτσά σου έπρεπε να έχει αλλαχθεί εδώ και καιρό, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς, αλλά να αποκτήσεις μία καινούρια άμεσα, εφόσον θέλεις να διατηρήσεις μία καλή στοματική υγιεινή και γερά, λευκά δόντια. Χρησιμοποιώντας μία πολυκαιρισμένη οδοντόβουρτσα θα καταλήξεις να μεταφέρεις επιβλαβή βακτήρια στα δόντια και τα ούλα σου, αντί να τα απομακρύνεις. Όσο για το άνοιγμα των τριχών, η δρ Saw λέει ότι αυτό θα συμβεί αναπόφευκτα με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και υποχώρηση των ούλων. Το χειρότερο σενάριο είναι η οδοντόβουρτσά σου να προκαλέσει αρκετή ζημιά στα ούλα, προκαλώντας ευαισθησία στα δόντια, μεταξύ άλλων προβλημάτων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι τρίχες μιας οδοντόβουρτσας που έχουν ξεφτίσει δεν είναι πολύ αποτελεσματικές στην αφαίρεση της πλάκας.

Πώς να φροντίζεις σωστά την οδοντόβουρτσά σου;

Τώρα ξέρεις ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς μια οδοντόβουρτσα για πολύ καιρό, αλλά πώς μπορείς να τη φροντίσεις καλύτερα κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών; Η δρ Saw λέει ότι, εκτός από το να αλλάζεις τακτικά την οδοντόβουρτσά σου, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις, όπως να την κρατάς ακάλυπτη μέχρι να στεγνώσει, μεταξύ των βουρτσισμάτων και να την ξεπλένεις καλά με φρέσκο νερό αμέσως μετά τη χρήση.