Όλοι έχουμε ακούσει τη συμβουλή για το πλύσιμο των καινούριων ρούχων, πριν τα φορέσουμε, αλλά χρειάζεται πράγματι ή πρόκειται για κάποιο «αστικό μύθο» της καλής νοικοκυράς που μπορείς να αγνοήσεις;

Είναι απαραίτητο το πλύσιμο των καινούριων ρούχων;

Αλίμονο, η απάντηση είναι ναι και η δρ. Liv Kraemer, δερματολόγος, εξηγεί παρακάτω γιατί πρόκειται για έναν κανόνα που δεν πρέπει να παραβλέπεις.

Διάβασε επίσης: 5 πολύτιμες συμβουλές για πλύσιμο στο χέρι

Γιατί πρέπει να πλένεις καινούργια ρούχα πριν τα φορέσεις;

1. Επιβλαβείς χημικές ουσίες

Ναι, τα νέα ρούχα μπορούν να βλάψουν το δέρμα σου αν δεν έχουν πλυθεί πρώτα. Σύμφωνα με τη δερματολόγο, ο λόγος για αυτό είναι ότι «τα άπλυτα υφάσματα μπορούν να διασκορπίσουν βαφές, φορμαλδεΰδη και κάθε είδους ρητίνες φινιρίσματος, οι οποίες είναι εξαιρετικά σκληρές για το δέρμα και μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής».

2. Μικρόβια και ζωύφια

Τόσο το NHS όσο και το CDC επιβεβαιώνουν ότι τα άπλυτα ρούχα —δηλαδή, το ρούχο που μόλις αγόρασες, αλλά το έχουν πιάσει αμέτρητα χέρια και έχει μεταφερθεί σε πολλούς διαφορετικούς χώρους πριν φτάσει στην ντουλάπα σου—μπορεί να μεταδώσει ιούς, από COVID-19 έως νοροϊό (γνωστός ότι προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα), καθώς και βακτήρια, ακόμη και παράσιτα (αναπνευστικά), όπως οι ψείρες και τα ακάρεα που ευθύνονται για τις λοιμώξεις από ψώρα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν δεν πλύνεις τα καινούρια ρούχα σου πριν τα φορέσεις;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αν δεν προηγηθεί πλύσιμο καινούριων ρούχων είναι η δερματίτιδα εξ επαφής. Σύμφωνα με τη δρ. Liv, «η δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος, κατά την οποία παρουσιάζεται κνησμός, φυσαλίδες, λέπια ή/και οίδημα». Ακόμα, όμως, κι αν ήσουν τυχερή μέχρι στιγμής, είναι σημαντικό να μην ξανά σκεφτείς πως δεν πειράζει για μια φορά, επειδή βιάζεσαι να φορέσεις το καινούριο σου φόρεμα. Μάλιστα, η δερματολόγος επισημαίνει πως «οι εξάρσεις της δερματίτιδας εξ επαφής μπορεί να είναι αρκετά επίμονες και συχνά απαιτούν κορτιζόλη για θεραπεία». Κι αν έχεις έτσι κι αλλιώς ευαίσθητο δέρμα ή προδιάθεση σε δερματικές παθήσεις, πιστεύουμε πως δεν χωρούν σε καμία περίπτωση δεύτερες σκέψεις.

Διάβασε επίσης: Τι κίνδυνο κρύβουν οι πετσέτες που μοιραζόμαστε στην οικογένεια;