Ορισμένες συνήθειες, όπως η ανταλλαγή παπουτσιών, είναι γνωστοί τρόποι μεταφοράς μολυσματικών παραγόντων, υπάρχουν και άλλοι για τους οποίους σπανίως γίνεται λόγος και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε μυκητιάσεις στο πρόσωπο!
«Το δέρμα φιλοξενεί δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Το σύνολο αυτών αποτελεί το μικροβίωμα του δέρματος. Περιλαμβάνει βακτήρια και μύκητες και είναι μοναδικό σε κάθε άνθρωπο. Όταν οι πληθυσμοί τους βρίσκονται σε ισορροπία, προστατεύουν τον οργανισμό από εξωτερικές επιθέσεις. Όταν, όμως, αναπτύσσονται ταχύτερα από το φυσιολογικό, δημιουργούν προβλήματα», μας εξηγεί η Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος δρ Ελένη Μπαλαμπάνη.

Πώς όμως μεταφέρονται στο πρόσωπο;

«Οι πετσέτες προσφέρουν το τέλειο περιβάλλον τόσο για την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών, όσο και για τον πολλαπλασιασμό τους, αφού παραμένουν συνήθως υγρές σε ένα ζεστό περιβάλλον. Η εσφαλμένη χρήση τους από το ίδιο το άτομο μπορεί να γίνει αιτία μόλυνσης σε διάφορα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, η δε κοινή χρήση τους αιτία μεταφοράς τους σε άλλους», τονίζει η δρ Μπαλαμπάνη.

Η σωστή διάγνωση

Η διάγνωση της μυκητίασης πραγματοποιείται από δερματολόγο. Ωστόσο, χωρίς άμεση μικροσκοπική παρατήρηση και εργαστηριακές εξετάσεις είναι αδύνατον να γνωρίζει από ποιον μικροοργανισμό έχει προκληθεί ή ποια θεραπεία είναι καταλληλότερη. Μόνο η καλλιέργεια και η ταυτοποίηση του μύκητα που την έχει προκαλέσει δίνει τη δυνατότητα σωστής φαρμακευτικής θεραπείας (τοπικής ή συστηματικής), προκειμένου να εκριζωθεί και να μην παρουσιαστεί υποτροπή, όπως συχνά συμβαίνει. Η καλλιέργεια απαιτεί εργαστήριο με εξειδικευμένο ιατρό και πραγματοποιείται με άμεση μικροσκοπική εξέταση λεπιών δέρματος, ξέσματος νυχιού ή προσβεβλημένων τριχών, η λήψη των οποίων είναι απολύτως ανώδυνη.
Ο προσδιορισμός του μολυσματικού παράγοντα είναι εφικτός ακόμα και εάν έχει προηγηθεί θεραπεία, εκεί μπορεί να μας βοηθήσει η άμεση παρατήρηση του μύκητα στο μικροσκόπιο.

Πρόληψη, η καλύτερη στρατηγική

Αλλά επειδή η θεραπεία είναι μακρόχρονη και απαιτεί υπομονή, η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική. Γι’ αυτό θα πρέπει να μη μοιράζεστε:

  • Πετσέτες άλλου και να έχετε πάντα διαφορετικές πετσέτες για το πρόσωπο, το σώμα και τα πόδια. Να τις αλλάζετε κάθε 2-3 ημέρες, ειδικά όταν οι συνθήκες που επικρατούν στο μπάνιο δεν επιτρέπουν το γρήγορο στέγνωμά τους.
  • Βούρτσες και χτένες, οι οποίες είναι απαραίτητο να απολυμαίνονται με αντισηπτικά διαλύματα, ή αραιωμένη χλωρίνη, εάν κάποιος από την οικογένεια πάσχει από μυκητίαση, προκειμένου να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η διασπορά.
  • Τα παπούτσια σας, τα οποία θα πρέπει να εναλλάσσονται με άλλο ζευγάρι κάθε 2-3 ημέρες για να προλαβαίνουν να στεγνώσουν. Αποφύγετε τα παπούτσια από πλαστικό, το οποίο δεν αναπνέει.
  • Εργαλεία περιποίησης νυχιών, όπως ψαλιδάκια και νυχοκόπτες. Και προσοχή: μην χρησιμοποιείτε τα ίδια εργαλεία σε μολυσμένα και υγιή νύχια! Όσα από αυτά δεν είναι μιας χρήσης απαιτούν αποστείρωση (και όχι απλώς απολύμανση, η οποία δεν απομακρύνει τα σπόρια των μυκήτων) όταν χρησιμοποιηθούν από μολυσμένο άτομο.

Επίσης θα πρέπει:

  • Να στεγνώνετε καλά το δέρμα μετά το πλύσιμο/μπάνιο.
  • Να μην περπατάτε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους, ειδικά σε μέρη που είναι βρεγμένα ή υγρά.\Να πλένετε τακτικά τις κάλτσες, τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα.
  • Να μην κόβετε πολύ κοντά τα νύχια, ούτε στρογγυλά και να τα λιμάρετε με προσοχή για να μην τραυματιστεί το δέρμα, από όπου μπορούν να εισέλθουν οι μύκητες.
  • Να φοράτε φαρδιά ρούχα από υφάσματα που αναπνέουν ώστε να απομακρύνεται η υγρασία από το δέρμα.
  • Να διατηρήστε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση μυκητίασης από ανθρωπόφιλο μύκητα θα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος όλων των μελών της οικογένειας και να ακολουθείται από όσους είναι θετικοί η ενδεδειγμένη αγωγή”, καταλήγει η δρ Ελένη Μπαλαμπάνη.

Διάβασε επίσης: Τι συμβαίνει όταν «σκάνε» τα χείλη μας;