Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αγοράσεις ένα ακριβό φόρεμα ή σετ εσωρούχων, να το φορέσεις μια φορά, να το βάλεις στο πλυντήριο και να βγει χαλασμένο, σκισμένο ή τεντωμένο. Ευτυχώς, οι επιλογές πλυσίματος που έχεις δεν περιορίζονται στα πλυντήρια ρούχων και στο στεγνό καθάρισμα. Και ενώ κανείς δεν έχει χρόνο, φυσικά, για να πλένει όλα τα ρούχα του στο χέρι (ακόμα κι αν το ήθελε), συστήνεται ιδιαίτερα για τα πιο ευαίσθητα υφάσματα που συναντάμε σε εσώρουχα, φορέματα, πουλόβερ, μαγιό.

Μπορείς να πλένεις στο χέρι σχεδόν οτιδήποτε, αλλά προτίμησε τα ευαίσθητα ρούχα σου, όπως σουτιέν και εσώρουχα, μαγιό, δαντελένια ρούχα και μάλλινα ρούχα. Φρόντισε, όμως, πάντα να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες των ρούχων, για να τα καθαρίζεις σωστά.

Ενώ το πλύσιμο των χεριών φαίνεται απλό στη θεωρία, υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό όταν πρόκειται για τα αγαπημένα σου κομμάτια. Παρακάτω είναι ένας εύκολος, βήμα προς βήμα οδηγός για το πώς να πλένεις σωστά στο χέρι και να βοηθάς τα ρούχα σου να φαίνονται φρέσκα.

1. Κάνε μία προεργασία με τους λεκέδες σου

Εάν τα ρούχα σου έχουν λεκέδες, περιποιήσου τους πριν τα πλύνεις, εφαρμόζοντας κάποιο εξειδικευμένο προϊόν τοπικά για δύσκολους λεκέδες. Θυμήσου να είσαι ευαίσθητη με τα ευαίσθητα ρούχα σου και απόφυγε να τρίψεις τον λεκέ. Αντί αυτού, άφησε το προϊόν που θα βάλεις να κάνει τη δουλειά του, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τη φθορά.

2. Πρόσθεσε νερό και απορρυπαντικό

Γέμισε τον νεροχύτη ή μία μικρή λεκάνη με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και πρόσθεσε απορρυπαντικό ρούχων. Στη συνέχεια, ανακάτεψε με το χέρι σου.

3. Πλύσιμο

Βάλε τα ρούχα και τα εσώρουχα στο νεροχύτη ή τη λεκάνη και ανακάτεψέ τα με τα χέρια σου, ώστε να ενσωματωθούν στο νερό και να λειτουργήσει το απορρυπαντικό. Και πάλι μην είσαι πολύ σκληρή με τα ρούχα σου. Μην αφήνεις τα ρούχα σου να μουλιάσουν για περισσότερο από 30 λεπτά, ειδικά τα μεταξωτά, καθώς θα αρχίσουν να συρρικνώνονται.

4. Ξέπλυνε

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι να χρησιμοποιούν τη βρύση τους για να ξεπλένουν τα ρούχα τους. Αυτό είναι πραγματικά κακό για τα ρούχα σου, καθώς το τρεχούμενο νερό θα κάνει τα υφάσματα να τεντωθούν. Αντίθετα, βάλε τα ρούχα σου σε ένα σουρωτήρι, άνοιξε το τηλέφωνο μπάνιου και ψέκασε με κρύο νερό μέσα από το σουρωτήρι.

5. Στέγνωσε

Μην στύψεις τα ρούχα σου για να φύγει το υπερβολικό νερό, καθώς κάνει το ύφασμα να χάσει το σχήμα του και μπορεί να το καταστρέψει. Αφού ξόδεψες όλο αυτό τον χρόνο πλένοντας τα ρούχα σου στο χέρι, μην τα καταστρέψεις τώρα στύβοντάς τα, για να στεγνώσουν. Αντίθετα, πίεσε απαλά τα ρούχα και τοποθέτησέ τα πάνω σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν και η πετσέτα να απορροφήσει το υπερβολικό νερό. Απόφυγε το στεγνωτήριο γιατί τα ευαίσθητα ρούχα κινδυνεύουν να χάσουν το σχήμα τους.