Αν αφιερώνεις χρόνο στο TikTok, πιθανότατα έχεις δει τι εστί “proffee” (protein+coffee), δηλαδή καφές με πρωτεΐνη. Αν και έγινε τάση στο TikTok, το συγκεκριμένο ρόφημα δεν είναι κάτι καινούριο και πρακτικά συνδυάζει τον μαύρο καφέ ή τον εσπρέσο με ρόφημα ή σκόνη πρωτεΐνης. Δεν υπάρχει καμία αυστηρή συνταγή για αυτό. Κάποιοι προσθέτουν γλυκαντικά ή σιρόπια για γεύση.

Αν για κάποιο λόγο ο καφές με πρωτεΐνη έγινε ανάρπαστος είναι γιατί στους περισσότερους αρέσει η ιδέα να εξασφαλίσουν πρωτεΐνη, ήδη από το πρωί. Χρειαζόμαστε όμως πραγματικά πρωτεΐνη στον καφέ μας όταν εκείνη την ώρα, συνήθως, τρώμε πρωινό;

Χρειάζεται ο καφές μας πρωτεΐνη;

Αν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή και καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν χρειάζεται να προσθέσεις πρωτεΐνη και στον καφέ σου. Από την άλλη, αν χρησιμοποιείς μια σκόνη πρωτεΐνης που είναι θρεπτική και δεν έχει πρόσθετα σάκχαρα και άλλα συντηρητικά, ούτε το profee είναι απαραίτητα κάτι απαγορευτικό.

Η Ελευθερία Κεφάλα, διαιτολόγος – διατροφολόγος, επισημαίνει ότι τα πιθανά οφέλη του καφέ με πρωτεΐνη εξαρτώνται από τον τρόπο παρασκευής του. «Θα χρειαστεί, δηλαδή, να λάβεις υπόψη παράγοντες όπως το είδος της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείς, εάν προσθέτεις γλυκαντικά και τον τύπο καφέ που χρησιμοποιείς. Οι υπόλοιπες διατροφικές σου συνήθειες έχουν επίσης σημασία, π.χ. αν τρως πρωινό καθημερινά ή εάν ο καφές με πρωτεΐνη υποκαθιστά ένα γεύμα σου. Για όσους δεν μπορούν να λάβουν αρκετές θερμίδες ή πρωτεΐνη, τότε το proffee είναι μια εξαιρετική προσθήκη για να σε βοηθήσει να καλύψεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη», λέει.

Καφές με πρωτεΐνη: Είναι θρεπτικός;

Το αν ο καφές με πρωτεΐνη που καταναλώνεις είναι θρεπτικός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συστατικά που περιέχονται σε αυτό και αυτά τα συστατικά μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Σκέψου το ως εξής: Εάν το ρόφημα πρωτεΐνης που χρησιμοποιείς στο proffee σου περιέχει μεγάλη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης, μπορεί να καταλήξεις να καταναλώνεις περισσότερη ζάχαρη από ό,τι θέλεις κάθε μέρα, χωρίς να το καταλάβεις. Ή το έτοιμο ρόφημα πρωτεΐνης μπορεί να περιέχει απροσδόκητα πρόσθετα.

Αλλά αν χρησιμοποιείς ένα ρόφημα πρωτεΐνης, το οποίο γνωρίζεις καλά τι περιέχει, τότε μάλλον είσαι εντάξει. Η διατροφολόγος λέει ότι «ένα πλεονέκτημα του proffee είναι ότι χρησιμοποιώντας μια θρεπτική σκόνη πρωτεΐνης, μπορείς να πάρεις και κάποιες ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα, αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα ενέργειάς σου».

Κι ενώ είναι ένα ρόφημα που μπορεί να σου δώσει πρωτεΐνη και να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ενέργεια, σίγουρα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να το καταναλώνουν καθημερινά. «Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω σε αυτό το ρόφημα που δεν λαμβάνεις ήδη από μία ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή», επισημαίνει η διατροφολόγος.

Καφές με πρωτεΐνη: Τα οφέλη

Για κάποιους, ο καφές με πρωτεΐνη μπορεί να προσφέρει ενέργεια πριν από μια προπόνηση. «Επειδή η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, είναι μια καλή επιλογή και μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στη σωματική απόδοση», λέει η διατροφολόγος. Για άτομα που είναι σωματικά δραστήρια, η κατανάλωση καφεΐνης και αμινοξέων (που περιέχει η πρωτεΐνη) μπορεί να βελτιώσει την απόδοση την απόδοση σε προπονήσεις υψηλής έντασης.

Διατροφικά, το proffee μπορεί να αποτελέσει μια έξυπνη επιλογή σε ορισμένα σενάρια. «Εάν καταναλώνεις ήδη ένα καλό πρωινό, δεν χρειάζεται να προσθέσεις πρωτεΐνη στον καφέ σου, αλλά αν παραλείπεις συχνά το πρωινό, το proffee μπορεί να σου παρέχει θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες που διαφορετικά θα είχες παραλείψει εντελώς», εξηγεί η Ελευθερία Κεφάλα.

Τι να προσέξεις;

Ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιείς, το proffee μπορεί να είναι πλούσιο σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Ένας άλλος λόγος για να προσέχεις την κατανάλωση του συγκεκριμένου ροφήματος είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση συγκεκριμένων βιταμινών και μετάλλων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Στο μεταξύ, ανάλογα με την ώρα της ημέρας που το καταναλώνεις, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό σου και να προκαλέσει διαταραχές ύπνου. Μην το επιλέξεις, λοιπόν, πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Θα πρέπει, επίσης, να ρίξεις μια ματιά στην ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης σου και να δεις αν χρειάζεται πραγματικά να προσθέσεις πρωτεΐνη στον πρωινό σου καφέ. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν άφθονη πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να χρειάζονται πρόσθετη. Εάν η διατροφή σου είναι ήδη επαρκής σε πρόσληψη πρωτεΐνης, το proffee δεν εξυπηρετεί τίποτα περισσότερο από μία «μόδα που θα περάσει».

Η Ελευθερία Κεφάλα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος και ανήκει στην ομάδα του Health Nutrition Balance (@healthnutritionbalance).