Το να τρώμε σπανάκι κάνει καλό διότι πρόκειται για ένα λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα μας, κυρίως στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, περιέχει φανταστικά θρεπτικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία, ανάμεσα τους και σίδηρο. Για την ακρίβεια, το αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται λουτεϊνη, είναι υπεύθυνο γι αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν γραφτεί πολλά γι αυτήν.

Ωστόσο, όπως έχουμε μάθει, το πώς μία τροφή καταναλώνεται είναι και αυτό που καθορίζει την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών του. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με το σπανάκι. Σύμφωνα, λοιπόν, με  έρευνα από το Linköping University στη Σουηδία, το να καταναλώνουμε σπανάκι σε μορφή ενός σμούθι ή χυμού, συνδυασμένο με λίγα λιπαρά (για παράδειγμα, αν είσαι χορτοφάγος μπορείς να βάλεις ρόφημα ή γιαούρτι σόγιας ή ρόφημα κάνναβης), είναι για την ακρίβεια ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απορροφήσουμε την λουτεϊνη από αυτό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Chemistry, και έδειξαν πως η θερμοκρασία, όπως και η μέθοδος μαγειρέματος του παίζουν και τα δύο σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της λουτεϊνης. Όσο πιο πολύ το σπανάκι βράζεται, τόσο λιγότερη λουτεϊνη διατηρεί, και όταν το σπανάκι τηγανίζεται σε υψηλή θερμοκρασία μία μεγάλη ποσότητα λουτεϊνης χάνεται μετά από μόλις δύο λεπτά.

σπανάκι

Alina Karpenko/ Unsplash

Η ομάδα επίσης μελέτησε και το τι συμβαίνει όταν το σπανάκι ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων (κάτι που κάνουμε πολύ όταν έχουμε ταπεράκι από τη μαμά) και βρήκε πως αυτή η μέθοδος αντισταθμίζει εν μέρει τις προηγούμενες μεθόδους μαγειρέματος, όσο αφορά στην απελευθέρωση περισσότερης λουτεΐνης από το σπανάκι και την απορρόφηση της από τον οργανισμό μας, καθώς η δομή του λαχανικού έχει αλλάξει ακόμα περισσότερο λόγω του φούρνου μικροκυμάτων.

Σε αυτό πάντως που επιμένουν οι επιστήμονες είναι «ο καλύτερος τρόπος να καταναλώνεται το σπανάκι είναι ωμό. Και ακόμα καλύτερα σε σμούθι. Όταν το σπανάκι κόβεται σε μικρά κομμάτια, απελευθερώνεται περισσότερη λουτεϊνη από τα φύλλα του» επισημαίνει η Rossana Chung, υπεύθυνη της έρευνας.  Αν το συνδυάσεις με κάποιο ρόφημα, που περιέχει λιπαρά, όπως για παράδειγμα το ρόφημα σόγιας ή το γιαούρτι σόγιας  ή γάλα καρύδας, αυξάνεται η διαλυτότητα της λουτεϊνης στο υγρό.

Διάβασε σχετικά: Πώς να κάνεις το σμούθι σου πρωτεϊνούχο

Τσέκαρε κι αυτό: 5 αντιφλεγμονώδη τρόφιμα για υγιεινά smoothies