Η πρώτη επαφή της Χριστίνας Εξάρχου με τη yoga έγινε αρκετά χρόνια πριν, πίσω στο 2008. Σήμερα, μεταλαμπαδεύει τη γνώση της στους μαθητές της με αληθινή αφοσίωση και πραότητα – το γνωρίζω γιατί έχω μαθητεύσει δίπλα της. Η αισθητική της «χρωματίζεται» με γήινους τόνους και η προσέγγισή της ξεφεύγει από κάθε είδους εμπορικότητα που προτάσσουν τα social media και τα fitness trends. Η Χριστίνα Εξάρχου είναι μια «ήρεμη δύναμη» που αφουγκράζεται τη διαίσθησή της.

Λίγα λόγια για εκείνη: «Μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά στα 17 μου μετακόμισα στο Λονδίνο για να σπουδάσω. Εκεί ανακάλυψα και τη yoga. Οι πρώτες μου σπουδές ήταν πάνω στη μόδα και το μεταπτυχιακό μου στην τέχνη (MFA) στο London College of Communication. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, το 2008, ήρθα σε επαφή με την ashtanga yoga σε ένα γυμναστήριο που πήγαινα εκείνη την εποχή. Με θυμάμαι να μπαίνω σε μια τάξη και να ενθουσιάζομαι, βλέποντας κάποιον σε θέση headstand. Έναν χρόνο αργότερα αποφάσισα να πάω στην Ινδία, για να εμβαθύνω τις γνώσεις μου. Εκεί έκανα και το πρώτο μου Teacher Training, αλλά ηταν ακόμα πολύ νωρίς για να αρχίσω να διδάσκω».

Από μαθήτρια (και) δασκάλα: «Ήμουν πάντα πολύ ντροπαλή και δεν πίστευα ότι θα καταφέρω ποτέ να γίνω δασκάλα, παρόλο που μέσα μου ένιωθα πως είχα ανακαλύψει το μεγαλύτερο μου πάθος και ήθελα πολύ να το μοιραστώ με άλλους. Ξεκίνησα να κάνω μαθήματα δειλά δειλά σε φίλους, περίπου το 2012. Την ίδια περίοδο η δασκάλα μου στο Triyoga (ένα από τα μεγαλύτερα studio στο Λονδίνο) μου ζήτησε να γίνω βοηθός της. Κάτι το οποίο έκανα για 3 χρόνια, ενώ παράλληλα ταξίδευα κάθε χειμώνα στην Ινδία. Το 2017 επέστρεψα στην Αθήνα μετά από 13 χρόνια στο εξωτερικό».

Η πρακτική της γιόγκα στην καθημερινότητά της: «Η αλήθεια είναι πως όταν διδάσκεις κάτι για πολλές ώρες, και κάνεις παράλληλα και τη δική σου πρακτική, δεν απομένει πολύ χρόνος ούτε ενέργεια για κάτι άλλο. Ο δάσκαλος μας στην Ινδία (Sharath Jois) πάντα μας συμβούλευε να μην κάνουμε άλλα είδη γυμναστικής. Κατά τη γνώμη του, η γιόγκα δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με κάτι άλλο. Εγώ παρόλα αυτά, εάν δεν δίδασκα τόσο πολύ, θα ήθελα πολύ να κάνω και άλλα είδη ενδυνάμωσης ή και σπορ π.χ. ιππασία. Προς το παρόν είναι δύσκολο γιατί διδάσκω 3-5 ώρες την ημέρα και παράλληλα αφιερώνω 1,5 ώρα στη δική μου πρακτική, καθημερινά. Προσπαθώ πάντα να έχω μια μέρα ξεκούρασης την εβδομάδα, συνήθως τα σαββατοκύριακα».

Χριστίνα Εξάρχου

Πώς κυλάει μία τυπική ημέρας της: «Η αλήθεια είναι πως αυτή την περίοδο περνάω το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μου μέσα στο σπίτι. Είμαι φανατική “σπιτόγατα”. Προσπαθώ να ξυπνάω καθημερινά στις 6:30 το πρωί (κάτι που δεν καταφέρνω πάντα) για να κάνω την πρακτική μου. Πίνω έναν πράσινο χυμό με σέλερι και ξεκινάω. Συνήθως μετά ακολουθούν 1-2 μαθήματα, άλλοτε στον χώρο μου και άλλοτε  στον χώρο των μαθητών. Τρώω το πρώτο μου γεύμα στο σπίτι το μεσημέρι και μετά αφιερώνω κάποιες ώρες σε ό,τι δουλειά έχω να κάνω διαδικτυακά (Instagram, email, Zoom). Ακολουθεί ένα βραδινό μάθημα και μετά, συνήθως, περνώ τον υπόλοιπο χρόνο μαζί με το σύντροφο μου και τα γατάκια μας. Τα σαββατοκύριακα δεν δουλεύω ποτέ, είμαι πολύ αυστηρή σε αυτό. Προσπαθώ να αποστασιοποιούμαι από το κινητό μου και να περνώ περισσότερο χρόνο έξω, στην φύση».

Η αγαπημένη της πρακτική… αυτοφροντίδας: «Θα έλεγα πως το μεγαλύτερο μου πάθος στη ζωή είναι η σωματική και η πνευματική υγεία. Πιστεύω πάρα πολύ στην δύναμη της διαίσθησης και προσπαθώ να τρέφομαι και να κινούμαι πάντοτε ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος μου. Προσπαθώ να μην μου επιβάλλω πολλά και να κάνω πράγματα που με ηρεμούν. Η διατροφή, ο διαλογισμός και η κίνηση είναι το παν για να νιώθω ισορροπία σωματικά, αλλά και ψυχικά. Προσπαθώ, επίσης, να κάνω δημιουργικά πράγματα – η δημιουργικότητα είναι βασικό στοιχείο στη ζωή μου. Εξελίσσομαι παρακολουθώντας ταινίες και ακούγοντας μουσικές που με γεμίζουν. Διαβάζω βιβλία και άρθρα που με κάνουν να σκέφτομαι. Όταν οδηγώ για να πάω στους μαθητές μου ακούω πάντα podcasts. Και εννοείται, περνώ χρόνο στη φύση: το αγαπημένο μου φάρμακο».

Χριστίνα Εξάρχου

Δασκάλα γιόγκα στην εποχή του Instagram: «Κατά τη γνώμη μου το Instagram είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο για όλες τις δουλειές. Προσωπικά, με έχει βοηθήσει παρά πολύ στην προβολή της δουλειάς μου. Η αλήθεια είναι ότι μέσω του Instagram κάνω τα πάντα. Εκτός από το ότι διαφημίζω τα μαθήματα και τα retreats μου, παράλληλα δημιουργώ σχέσεις με τους μαθητές μου και με ανθρώπους που με εμπνέουν. Παρόλα αυτά υπάρχουν στιγμές που μου λείπει η ζωή μου, όπως ήταν παλιά, χωρίς αυτό. Από τη μια πλευρά είναι ένα μέσον έκφρασης – μια πλατφόρμα την οποία προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο πιο δημιουργικά γίνεται. Από την άλλη, είναι κάτι που μου απορροφά πολλή ενέργεια και χρόνο. Χρόνο στον οποίο παλαιότερα, ίσως, να έκανα κάτι που με γέμιζε περισσότερο ψυχικά, χρόνο στον οποίο παλαιότερα θα αφιέρωνα στους ανθρώπους που αγαπώ. Δυστυχώς, με το Instagram όλες οι ώρες γίνονται ώρες δουλειάς. Είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε όρια».

Χριστίνα Εξάρχου

Όσα της έχει διδάξει η γιόγκα μέχρι σήμερα: «Η γιόγκα για μένα είναι ένα εργαλείο. Είναι ένα μέσον επικοινωνίας με τον εσωτερικό μου εαυτό, με το σώμα μου και με τον κόσμο γύρω μου. Μου έχει διδάξει την αποφυγή της βίας. Βία προς τον ίδιο τον εαυτό μου, αλλά και προς τον κόσμο που με περιβάλλει: τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά, τον πλανήτη μας. Μου έχει διδάξει πως είμαι μέρος αυτού του κόσμου και πως, όπως όλοι και όλα γύρω μας, εκπληρώνω έναν σκοπό με την ύπαρξή μου εδώ».

Η σχέση της με το άγχος: «Από τη φύση μου είμαι ένας άνθρωπος αρκετά αγχώδης. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που γενικότερα δεν αντιμετώπιζε το άγχος με τον καλύτερο τρόπο. Δεν θα έλεγα πως ειμαι μάστερ του ζεν, αλλά όπως όλοι έτσι κι εγώ καθημερινά εξελίσσομαι. Προτεραιότητα μου είναι πάντα ο χρόνος που περνώ με τον εαυτό μου, κάνοντας πράγματα που με γεμίζουν. Έχω μάθει να λέω «όχι» πιο συχνά και να μην δουλεύω παραπάνω από όσο θέλω. Όταν νιώθω ότι χρειάζομαι αλλαγή, τα αφήνω όλα και πηγαίνω ταξίδια».

Χριστίνα Εξάρχου

Όσα περιλαμβάνει μία ημέρα χωρίς μαθήματα ή πρακτική γιόγκα: «Επιλέγω να περάσω χρόνο σε ησυχία. Απομονώνομαι, κάνω γιόγκα, διαλογισμό, δουλειές στο σπίτι. Ακούω μουσική, μαγειρεύω, γράφω. Όταν οι μπαταρίες μου έχουν πλέον κάπως γεμίσει, περνώ χρόνο με τον σύντροφό μου. Αγαπάμε πολύ και οι δύο τη μοναχικότητα και σεβόμαστε την ανάγκη για προσωπικό χώρο / χρόνο. Επίσης, λατρεύουμε τη φύση και όποτε μπορούμε οργανώνουμε αποδράσεις».

Ένα πολύτιμο μάθημα της πανδημίας: «Στην πανδημία ανακάλυψα πώς να κινούμαι με τη διαίσθηση ως οδηγό μου. Στην πρώτη καραντίνα άρχισα να παρακολουθώ, για πρώτη φορά, online μαθήματα άλλων δασκάλων γιόγκα από το εξωτερικό. Δοκίμασα πολλά διαφορετικά είδη μαθημάτων και ξέφυγα από τη ρουτίνα που ακολουθούσα εδώ και χρόνια. Άρχισα να εξερευνώ το σώμα μου, απελευθέρωσα τον εαυτό μου από πολλά «πρέπει». Ανακάλυψα έναν καινούριο τρόπο κίνησης. Έναν τρόπο κίνησης πιο ειλικρινή, πιο προσωπικό».

Η συνήθεια που δίνει ποιότητα στην καθημερινότητά της: «Θα έλεγα, πάλι, ότι είναι ο χρόνος που περνώ σε πλήρη ησυχία. Ο χρόνος που μου δίνεται καθημερινά, για να κάνω τα πράγματα που με εξελίσσουν».

Χριστίνα Εξάρχου

Η μικρή, ενσυνείδητη πράξη φροντίδας που κάνει καθημερινά για το περιβάλλον: Προσπαθώ να αποφεύγω άσκοπες αγορές. Πλέον η αλήθεια είναι πως δεν αγοράζω πολλά πράγματα, παίρνω όσα μου είναι απαραίτητα. Όταν αποφασίζω να κάνω αγορές προϊόντων, προτιμώ εταιρίες με οικολογική συνείδηση. Επίσης, αποφεύγω όσο γίνεται οτιδήποτε χημικό και βλαβερό. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ πράγματα που έχουν δημιουργηθεί από οικολογικά/φυσικά συστατικά. Επιλέγω βιολογικές τροφές, καθώς δεν υποστηρίζω την χρήση βλαβερών φυτοφαρμάκων. Σκοπός μου, μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι να μειώσω όσο γίνεται τα ταξίδια με αεροπλάνα και να επενδύσω σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

Αυτό το κάτι που την κάνει να ανυπομονεί: «Ανυπομονώ να δημιουργήσω μια ζωή μακριά από την πόλη. Όνειρό μας με τον σύντροφο μου είναι να βρούμε ένα κομμάτι γης μακριά από την πολυκοσμία. Ένα κομμάτι γης στο οποίο θα χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν φυσικούς πόρους για την κάλυψη των αναγκών μας. Ιδανικά, ένα μέρος που θα υποστηρίζεται αποκλειστικά από εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Μια όαση, ένα άσυλο για εμάς και τα ζωάκια μας. Κάθε μέρα που ξυπνάω το οραματίζομαι και αναμένω υπομονετικά για την υλοποίηση του».

Τι σημαίνει για εκείνη “Love Yourself”: «Αγαπώ τον εαυτό μου όταν οι επιλογές που κάνω στη ζωή μου έχουν ως προτεραιότητα την ψυχική και σωματική μου υγεία. Αγαπώ τον εαυτό μου όταν ακολουθώ τη διαίσθηση μου και κάνω αυτό που εγώ θέλω – όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι για εμένα. Ξέρω πως αγαπώ τον εαυτό μου όταν η επιτυχία των άλλων γίνεται κινητήρια δύναμη για εμένα και όχι πηγή φθόνου».

Η σειρά αφηγημάτων Love Women δημιουργήθηκε για να γιορτάσει το φωτεινό σύμπαν των γυναικών που θαυμάζουμε και ενστερνίζονται όλες εκείνες τις αξίες του Love Yourself που αποπνέουν ισορροπία, έμπνευση, αποδοχή και αγάπη για τον εαυτό μας.