Οι περισσότεροι από εμάς λέμε ένα γρήγορο «ευχαριστώ» στον barista που μας έφτιαξε τον καφέ ή στον άγνωστο κύριο που κράτησε την πόρτα ανοιχτή για να φύγουμε από την καφετέρια. Αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ πόσους πρέπει να ευχαριστήσεις αν θέλεις να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου στον κάθε άνθρωπο που συνεισφέρει στον πρωινό σου καφέ;

Αυτό ακριβώς το concept αναλύει ο AJ Jacobs σε αυτή του την ομιλία στο TED Talk και στο νέο του βιβλίο, Thanks a Thousand, το οποίο και βασίζεται στο ταξίδι του να ευχαριστήσει όλους όσους βάζουν το χεράκι του για να μπορεί εκείνος να απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ.

Μία υπέροχη, αληθινή και γεμάτη χιούμορ ομιλία που αξίζει να της αφιερώσεις 15 λεπτά για να την δεις πριν πας να πιεις το δικό σου πρωινό καφέ. Θα σε κάνει να νιώσεις ευγνωμοσύνη και σίγουρα αν κάνεις και εσύ πράξη αυτά που λέει ο Jacobs σίγουρα θα νιώσεις καλύτερος άνθρωπος, γιατί «η ευγνωμοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σπίθα για δράση». Έρευνες έχουν δείξει πως όσο περισσότερο ευγνώμονες είμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να βοηθήσουμε τους άλλους. Όταν είμαστε σε κακή κατάσταση, συχνά εστιάζουμε στις προσωπικές μας ανάγκες. Αλλά η ευγνωμοσύνη μας κάνει να θέλουμε να ανταποδώσουμε.