Όταν ξεκινάμε πράγματα – μία καινούργια δουλειά, ένα καινούργιο χόμπι, ακόμα και όταν πάμε σε ένα καινούργιο μέρος – έχουμε τη συνήθεια να βάζουμε στόχους. Βλέπουμε μακριά. Θέλουμε να κατακτήσουμε πράγματα. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά – δηλαδή, να μας παρακινήσει – αλλά μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά – δηλαδή, να μας αποκαρδιώσει, μόλις ένας στόχος δεν επιτευχθεί και μετά μας πάει ντόμινο.
Αν λοιπόν αποφάσισες να ξεκινήσεις να τρέχεις, τότε θα ήθελα να σου μιλήσω για μερικά resolutions που καλό είναι να μη βάλεις και αντ’ αυτού έχω να σου προτείνω στόχους που είναι εφικτοί.
Μην το πεις: Θα κερδίσω αυτόν τον αγώνα
Επειδή αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με εσένα – καθότι δεν τρέχεις μόνος σου – είναι ένας στόχος που πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί. Αυτός ο στόχος δεν αφορά εσένα, οπότε γιατί να τον βάλεις. Αντ’ αυτού: Βάλε ένα στόχο που δεν εξαρτάται από άλλον, όπως για παράδειγμα να κάνεις ένα προσωπικό ρεκόρ στα 5K ή να τρέξεις ημιμαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες. Μετά ψάξε για ένα προπονητικό πρόγραμμα, που θα σε φέρει κοντά σε αυτό σου το στόχο και ξεκίνα.
Μην το πεις: Θα χάσω τόσα κιλά
Αυτός ο στόχος έχει να κάνει με ένα αποτέλεσμα, στο οποίο ούτε ξέρεις πώς θα φτάσεις, αλλά ούτε και πότε θα κολλήσεις. Αν είσαι δρομέας μπορείς απλά να συνδυάσεις μία ισορροπημένη διατροφή με την τακτική προπόνηση και θα έχεις το σωστό βάρος. Όμως για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να κάνεις την αυτοκριτική σου και να τσεκάρεις τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει να χάσεις κιλά. Αντ’ αυτού: Διάλεξε μία με δύο καλές συνήθειες για να υιοθετήσεις, όπως για παράδειγμα να τρως περισσότερα λαχανικά και φρούτα και να πίνεις περισσότερο νερό.
Μην το πεις: Θα ξυπνάω στις 5 κάθε πρωί για να πηγαίνω για τρέξιμο
Αυτό μπορεί για κάποιους να είναι εύκολο (γι αυτούς που κοιμούνται στις 9 το βράδυ), αλλά για τους περισσότερους το ξύπνημα για γυμναστικής στις 5 το πρωί δεν είναι εφικτό. Και αν δεν είσαι πρωινός τύπος, τότε μάλλον περισσότερο κακό θα σου κάνει μία τέτοια απόφαση, παρά καλό. Αντ’ αυτού: Φρόντιζε να προπονείσαι σύμφωνα με το πρόγραμμά σου και τις φυσικές σου προτιμήσεις. “Θα κοιμηθώ όσο χρειάζομαι και θα προπονηθώ σωστά” είναι ένας πιο εφικτός στόχος.
Μη το πεις: Δεν θα καταναλώνω ζάχαρη/λίπη/υδατάνθρακες/ αλκοόλ
Αν στόχος σου είναι να μην τρως ζάχαρη και το λες κάθε μέρα, τότε μάντεψε τι σκέφτεσαι: Τη ζάχαρη. Αυτή η ή όλα ή τίποτα προσέγγιση είναι πολύ πιθανό να σε κάνει να αποτύχεις και να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντ’ αυτού: βάλε πιο εφικτό στόχο όπως το να τρως πιο υγιεινά (λαχανικά, φρούτα, όχι επεξεργασμένες τροφές) και να μαγειρεύεις.
Μην το πεις: Θα τρέχω κάθε μέρα όλη τη χρονιά
Και η ζωή συνεχίζεται, το ίδιο και οι τραυματισμοί και οι μικροαδιαθεσίες. Σχεδόν σίγουρα κάτι θα πάθεις, που θα σε κάνει να μην μπορείς να βγεις έξω για τρέξιμο. Και ναι είναι πολύ πιθανό, τότε να τα απογοητευτείς και να τα παρατήσεις. Αντ’ αυτού: Βάλε πιο ρεαλιστικούς στόχους, όπως θα τρέχω τρεις φορές την εβδομάδα και δύο φορές θα κάνω cross-train. Έτσι θα συνέχεια θα βρίσκεσαι εν κινήσει.