Η θηλυκή και η αρσενική ενέργεια δεν εξαρτώνται από το φύλο, μα είναι δύο ενεργειακές καταστάσεις και δυναμικές που παρατηρούνται εντός μας και εκδηλώνονται στις σχέσεις και την κοινωνία. Οι γυναίκες από τη φύση μας έχουμε πλεόνασμα στη θηλυκή ενέργεια. Ή μήπως όχι;

Για πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι η θηλυκή ενέργεια. Η θηλυκή ενέργεια είναι το χάος. Σιχαίνεται τη δομή, τη γραμμικότητα και τον περιορισμό. Χαρακτηρίζεται από την εμπιστοσύνη και την ροή, μιας και ένα από τα στοιχεία της είναι το νερό. Η θηλυκή ενέργεια είναι η σοφία, η έμπνευση και η ιδέα. Η θηλυκή ενέργεια κατοικεί στην καρδιά του συναισθήματος, όχι στον νου και την λογική. Αγαπά, φροντίζει, δημιουργεί και παραδίνεται. Γίνεται μέσο έκφρασης αλήθειας ψυχής και σεξουαλικότητας. Δεν επιθυμεί να ελέγχει, ούτε να ελέγχεται. Η θηλυκή ενέργεια λαμβάνει και εμπνέει, δεν διεκδικεί και δεν ηγείται. Η θηλυκή ενέργεια επιτρέπει το συναίσθημα να υπάρχει, να αναγνωρίζεται, να ρέει και να βιώνεται με εμπιστοσύνη στο άγνωστο και στη ζωή.

Όμως, όπως εξελίχθηκαν οι κοινωνίες, δυσκολευόμαστε λίγο να βρισκόμαστε σε επαφή με τη θηλυκή ενέργεια και να διατηρούμε τις ποιότητες της.

Γατί συνέβη αυτό;

Αν αναλογιστεί κανείς τους αγώνες που έχουν κάνει γυναίκες επί αιώνες για την επιβίωση της θηλυκότητας τους, ίσως αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε το γιατί. Γυναίκες κάηκαν, χαρακτηρίστηκαν ως μάγισσες, γιατί ήταν σοφές. Γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν ξανά και ξανά εις τους αιώνες των αιώνων, γιατί ήταν «ελεύθερες». Γυναίκες σκοτώθηκαν, γιατί εξέφρασαν αλήθειες και «άνοιξαν» το στόμα τους. Γυναίκες βιάστηκαν, γιατί ήταν απλά όμορφες και σεξουαλικές. Γυναίκες υποβαθμίστηκαν στην εργασία τους, γιατί δεν είχαν φαλλό μα ήταν γυναίκες. 

Κι αν κανείς μιλά σε χρόνο αόριστο, σαν είναι πραγματικότητα παρελθοντική, λανθάνει. Ακόμα η γυναίκα μάχεται. Ακόμα η γυναίκα παλεύει. Ακόμα η γυναίκα δεν έχει μπορέσει να ηρεμήσει. Ακόμα η γυναίκα δεν έχει νιώσει ασφαλής για να δοθεί στην θηλυκή της ενέργεια.

Φυσικά, και η γυναίκα φοβάται. Πώς κανείς αν φοβάται μπορεί να εμπιστευτεί; 

Μας ρωτώ, λοιπόν:

Έως πότε η γυναίκα δεν θα μπορεί να είναι θηλυκό; 

Η γυναίκα είναι από τη φύση της ον ευαίσθητο, θηλυκό και φροντιστικό, μα διαστρέβλωσε το είναι της για να επιβιώσει. Κι έτσι, η θηλυκή ενέργεια της έκανε πέρα για να χωρέσει πιο πολύ η αρσενική. Εκείνη που προστατεύει, δρα, μάχεται και ηγείται. Και αυτό ήταν πιο αποκαρδιωτικό από όλα. Από εκείνη που εμπιστεύεται έγινε εκείνη που μάχεται. Επιτρέψαμε στην γυναίκα να δίνει καθημερινές μάχες αντί να την προστατεύσουμε με όλη μας την δύναμη και το σθένος. Κι όσο η γυναίκα μαχόταν για την ισότητα, για την θέση της στην εργασία της, για την φωνή της στο σπίτι, για την προστασία της στους δρόμους, τόσο πιο πολύ απομακρυνόταν από την θηλυκή της ενέργεια.

Και που βρισκόμαστε σήμερα; Έχουμε κερδίσει σπουδαίες μάχες και αξιώματα! Καταφέραμε να ανέβουμε ψηλά σε πυραμίδες δύναμης και επιτευγμάτων. Μα πολλές είμαστε αποκομμένες από το συναίσθημα, την ικανότητα μας να λάβουμε και να εμπιστευτούμε τη ζωή. Βλέπεις γυναίκες με σφιγμένα σαγόνια σαν σιδερογροθιές και σώματα μυώδη σαν άντρα πολεμιστή. Η κοινωνία μας ήθελε αρσενικά, αντί για θηλυκά. Φοβήθηκε την μαγεία του θηλυκού και δημιούργησε γυναίκες αρσενικές. Μα δεν μας αδικώ. Έτσι μπορέσαμε να επιβιώσουμε.

Μα εκείνη δεν είναι η μόνη οδός.

Αλλάζουμε πορεία! Ας δώσουμε φωνή στην φύση μας ως γυναίκες με ενέργεια θηλυκή και εξίσου αρσενική. Ας δώσουμε χώρο στο θηλυκό να αναγεννηθεί μέσα μας για να εμπιστευτεί ξανά, να λάβει, να αφεθεί, να νιώσει ξανά χωρίς έλεγχο και φόβο.

Ήρθε η στιγμή που η γυναίκα επιτέλους θα μπορέσει να τιμήσει και την θηλυκή της ενέργεια. Ήρθε η στιγμή που η γυναίκα θα μπορέσει να αφεθεί και να λάμψει όντας στην θηλυκή της ενέργεια. Ήρθε η στιγμή που το χάος της θα καλώς ορίζεται και θα δοξάζεται ξανά.

Ήρθε η στιγμή της ισορροπίας. Θηλυκή και αρσενική ενέργεια συν-δημιουργούν χέρι-χέρι.