Ποιο είναι το δικό σου Όταν; Ξέρεις ποιο λέω. Το μεγάλο Όταν της ευτυχίας. Ήμουν ακόμα στο δημοτικό και θυμάμαι να σκέφτομαι «θα είμαι ευτυχισμένη Όταν μεγαλώσω! Η ζωή μου θα ξεκινήσει Όταν γίνω 18». Κι έπειτα… «Όλα θα αλλάξουν Όταν πάρω το πτυχίο μου… Όταν βρω μια δουλειά!» Κι ύστερα… «Όταν βρω τον άνθρωπό μου όλα θα είναι πολύ καλύτερα!» «Όταν χάσω αυτά τα τα 5 κιλά…» «Όταν βγω σε άδεια…» «Όταν πάρω αύξηση…» Τότε θα είμαι ευτυχισμένη! Τότε όλα θα είναι πιο εύκολα, πιο απολαυστικά, τότε επιτέλους θα αρχίσω να ζω κάθε στιγμή.

Ποια είναι λοιπόν τα δικά σου Όταν; Ποια είναι αυτή η μαγική μελλοντική στιγμή που τερματίζεις την πίστα και άγγελοι σε στέφουν με το δάφνινο στεφάνι της νίκης, τότε που οι ουρανοί βρέχουν ροδοπέταλα και έχεις πια βρει το νόημα της ζωής; Στην πραγματικότητα ωστόσο, το μεγάλο Όταν είναι ό,τι πιο απατηλό. Γιατί Όταν τελικά έρχεται, τότε διαπιστώνεις πως είναι άλλο ένα «όταν». Κάποτε πήρα το πτυχίο μου, κάποτε έγινα 18, κάποτε βρήκα σύντροφο, κάποτε πήρα και αύξηση. Και ένα δευτερόλεπτο μετά ένα άλλο Όταν έκανε την εμφάνισή του. Γιατί το Όταν… είναι στο μυαλό. Όπως ακριβώς και η Ευτυχία.

Ευτυχία ή χαρά;

Η ευτυχία και η χαρά είναι έννοιες παρόμοιες όμως όχι και ταυτόσημες. Κι αυτή τους η διαφορά είναι το μεγάλο κλειδί για να σταματήσεις κι εσύ να σκέφτεσαι τα δικά σου Όταν σαν πηγή ευτυχίας. Φυσικά και είναι σημαντικό να έχεις στόχους, να τους επιδιώκεις, να τους κατακτάς. Και η επίτευξη κάθε στόχου είναι πάντα πηγή χαράς! Η Χαρά είναι εκρηκτική, έντονη, θυμίζει πυροτέχνημα και μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα τη στιγμή που κατακτούμε τη δική μας προσωπική κορυφή. Όμως ακόμα και εκείνη, δεν υπάρχει μονάχα στο Όταν αλλά και στο Τώρα. Εκεί συναντιέται με την Ευτυχία.

Πράγματι, η Ευτυχία δεν είναι παρά ένας θετικός αναστοχασμός που κάνουμε στο Τώρα πάνω στο σύνολο της ζωής μας. Είναι όλες οι χαρούμενες αναμνήσεις μας μαζί, και όλος μας ο ενθουσιασμός για το μέλλον. Είναι η πληρότητα που νιώθουμε μέσα στις σχέσεις μας και η ικανοποίηση που αντλούμε από την εργασία, τα χόμπι και τη δημιουργική μας διάθεση. Ενέχει μια αίσθηση γαλήνης και θαλπωρής. Και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευγνωμοσύνη για όλα όσα ήδη βιώνουμε. Και όταν η Χαρά συναντά την Ευτυχία τότε μιλάμε για τη Χαρά του Τώρα – Κι αυτή είναι στο χέρι μας.

Πώς να ζήσεις στη Χαρά του Τώρα

Αντί να κάθεσαι στην αίθουσα αναμονής της Ευτυχίας, σκέψου πώς τα δικά σου Όταν σαμποτάρουν τη Χαρά σου. Δημιούργησε εστίες χαράς στην καθημερινότητά σου και μην αφήνεις το κυνήγι των μεγάλων σου στόχων να σε αποστραγγίξει από χαρά. Γιατί αυτή η Χαρά του Τώρα είναι που γεμίζει τις μπαταρίες σου ώστε να κυνηγήσεις κάθε σου στόχο. Επικεντρώσου στο παρόν σου και σε όλα αυτά που ζεις. Αναζήτησε νέους δρόμους, νέους ανθρώπους, νέες ευκαιρίες, νέα έμπνευση. Κι αναζήτησέ τα Τώρα. Γιατί όλα αυτά θα εμπλουτίσουν την Ευτυχία σου με έναν τρόπο πιο αυθεντικό, πιο δικό σου. Και θα κάνουν κάθε στιγμή να μετράει διαφορετικά.

Η Χαρά ξεκινάει στο εδώ και τώρα! Στην καθόλου τέλεια καθημερινότητα και ζωή μας. Μας ζητά να δούμε τα ίδια πράγματα με άλλα μάτια. Να βρούμε τη διασκέδαση, την περιπέτεια, το θαύμα σε κάθε στιγμή. Αντί να πέσουμε σε σύγκριση, μας ζητά να γίνουμε δημιουργοί της ζωής μας ξανά. Και κάπως έτσι η Χαρά οδηγεί, αναμφίβολα, στην Ευτυχία.