Έχεις ακούσει για τις ασκήσεις αναπνοής, έχεις ακούσει για τον απλό διαλογισμό, έχεις ακούσει και για τον υπερβατικό. Γνωρίζεις όμως τι είναι ο διαλογισμός χρωμάτων και τι μπορεί να σου προσφέρει; Ιδανικός για εκείνους που αγαπούν τα χρώματα και τη δημιουργικότητα, ο διαλογισμός χρωμάτων αφορά στη χρήση νερομπογιάς ή μαρκαδόρων για τη δημιουργία απλών σχημάτων ή σχεδίων σε πολλές επαναλήψεις. Η απλότητα και η επαναληπτικότητα των σχεδίων είναι σημαντική αφού βοηθά στην χαλάρωση του νου ενώ τα διαφορετικά χρώματα και οι μικρές διαφοροποιήσεις από πινελιά σε πινελιά εξασκούν την ήρεμη δημιουργικότητα και τη φαντασία.

Τον όρο «διαλογισμός χρωμάτων» τον ανέφερε για πρώτη φορά η καλλιτέχνιδα Lisa Solomon η οποία πλέον προσφέρει κι ένα 30ημερο σεμινάριο με καθημερινές διαλογιστικές ασκήσεις με χρώμα. Στην πραγματικότητα, όλες ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Επιλέγεις ένα σχήμα και το επαναλαμβάνεις αλλάζοντας κάθε φορά χρώμα, μέχρι να γεμίσεις το χαρτί σου.

Τα «σχήματα» μπορεί να είναι μικροί και μεγάλοι κύκλοι, ρίγες παράλληλες ή που τέμνονται για να δημιουργήσουν άλλα χρώματα, τρίγωνα, τετράγωνα ή κυματιστές γραμμές… αψίδες, «σύννεφα» και βέλη είναι κι αυτά στο πρόγραμμα της Solomon – σχέδια απλά που όλοι μπορούν να κάνουν και να το απολαύσουν. Αυτή είναι και η διαφορά του από τη «ζωγραφική». Δεν έχει ως στόχο τη δημιουργία μίας όμορφης ζωγραφιάς ή την πειστική απεικόνιση ενός αντικειμένου.

Ο μόνος στόχος είναι να «χαθείς» για λίγο μέσα στη μαγεία μια δημιουργικής αλλά επαναληπτικής ενέργειας, χωρίς καθόλου να κρίνεις τον εαυτό σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι 10-15 λεπτά και οι μπογιές σου.

Ξεκινώντας ίσως να είναι δύσκολο το να μην κρίνεις ακόμα και το γεγονός ότι οι βούλες σου δεν είναι τέλειοι κύκλοι (αν είναι, πάντως, είναι ανησυχητικό). Εμμένοντας σε αυτή την νέα σου διαλογιστική συνήθεια θα διαπιστώσεις ωστόσο πως η επίκριση σιγά σιγά θα καταλαγιάσει, πως θα αρχίσεις να παρατηρείς διαφορετικά το χρώμα πριν αλλά και μετά από τον διαλογισμό σου και πως οι σκέψεις σου πράγματι θα μειώνονται και θα παύουν κατά τη διάρκειά του.

Και μήπως επειδή όλο αυτό είναι τόσο απολαυστικό, να αφιερώσεις λίγα περισσότερα λεπτά αύριο; Αν αγαπάς κι εσύ τη δημιουργικότητα, το χρώμα, τις τεχνικές χαλάρωσης και θες και να ξεφορτωθείς τις τάσεις τελειομανίας… η λύση βρίσκεται στο κοντινότερό σου βιβλιοπωλείο. Ξέρεις… στον διάδρομο με τα χρώματα.