«Το τέλος της ζωής θα έπρεπε να είναι αυτό που στην ουσία του είναι: ένα σημαντικό γεγονός, όπως η γέννηση ή ο γάμος». Αυτή η φράση συμπυκνώνει τη θέση του Stephen Jenkinson για τον θάνατο όπως τη μοιράστηκε μαζί μας σε μια αποκλειστική συνέντευξη λίγες μέρες πριν επισκεφθεί την Ελλάδα. Ο Καναδός συγγραφέας και πολιτιστικός ακτιβιστής, για πολλά χρόνια, και αφού απέκτησε ένα μεταπτυχιακό στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένα δεύτερο στην κοινωνική εργασία από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ηγήθηκε του τμήματος παρηγορητικής φροντίδας σε μεγάλο καναδικό νοσοκομείο. Εκεί ήρθε σε επαφή με χιλιάδες ετοιμοθάνατους και τις οικογένειές τους, παρατηρώντας από κοντά, ξανά και ξανά να βιώνουν “οικτρό άγχος” για την αναπόφευκτη κατάληξη.

Ίσως η μεγαλύτερη βεβαιότητα στη ζωή μετά τη γέννηση να είναι ο θάνατος. Το μόνο βέβαιο και προδιαγεγραμμένο γεγονός που μπορεί να μας εγγυηθούν αφότου έρθουμε στον κόσμο. Γιατί όμως μας είναι τόσο δύσκολο να τον αποδεχθούμε; Γιατί τον αντιμετωπίζουμε ως κάτι αφύσικο; Ήταν πάντα τόσο δύσκολο να πεθάνεις; Γίνεται το πένθος να είναι μια δεξιότητα, κάτι που πρέπει να μάθει κανείς και να το εξασκήσει;

Stephen Jenkinson: «Είμαστε αναλφάβητοι στο πένθος»
Stephen Jenkinson

Συνομιλώντας αποκλειστικά με τον Stephen Jenkinson σε μια online συνέντευξη από τον προηγούμενο σταθμό της περιοδείας του στο Ισραήλ είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε με την ξεχωριστή του προσέγγιση αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας απέναντι στο θάνατο αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να μάθουμε γι αυτόν αλλά και από αυτόν. Όπως ο ίδιος εξηγεί, είναι ξεκάθαρο πως αυτό το αίσθημα του πόνου αλλά και της αδικίας που γεννά ένας θάνατος είναι περισσότερο ένα σύμπτωμα πολιτιστικής έλλειψης και μια «αγραμματοσύνης πένθους» και όχι ένα προσωπικό ζήτημα οποιουδήποτε ατόμου με την βέβαιη κατάληξη. Το να πεθαίνεις καλά είναι εξίσου σημαντικό με το να ζεις καλά και δεν είναι θέμα πεφωτισμένου προσωπικού συμφέροντος ή προσωπικής προτίμησης, αλλά μια υποχρέωση που οφείλουν οι ζωντανοί και οι ετοιμοθάνατοι ο ένας στον άλλο και σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς. Δες εδώ τη συνέντευξη που θα σε “συστήσει” με την ξεχωριστή του ματιά.

Ο πυρήνας της σκέψης και του έργου του θα παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό στην προβολή της ταινίας “Griefwalker”, την Δευτέρα 12 Ιουνίου, από τις 19:00, στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ. Γυρισμένο σε μια περίοδο δώδεκα ετών, το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Tim Wilson, παρακολουθεί τον Jenkinson στις αίθουσες διδασκαλίας με γιατρούς και νοσοκόμες, σε συμβουλευτικές συνεδρίες με ασθενείς και τις οικογένειές τους, και σε συχνά αφοπλιστικά ειλικρινείς συζητήσεις για την προέλευση και τις συνέπειες των ιδεών του για το πώς ζούμε και πεθαίνουμε. Την προβολή θα ακολουθήσει ομιλία του Jenkinson και συζήτηση με το κοινό, με συντονιστή τον συνθετικό ψυχοθεραπευτή Αλέξη Ιωάννου.

Stephen Jenkinson “Griefwalker”, Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, Αθήνα 104 47
Προπώλησηhttps://bit.ly/3oadluI

Περισσότερες πληροφορίες για τον Stephen Jenkinson και το έργο του στο: orphanwisdom.com