Ξεκίνησε ως τάση πριν από λίγα χρόνια, όμως όλα δείχνουν πως ήδη ξεκίνησε το επόμενο κεφάλαιο της ομορφιάς: ο λόγος για το clean beauty, την «καθαρή ομορφιά», που χαρακτηρίζει εκείνα τα προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν τοξικά, επιβλαβή για την υγεία συστατικά, είναι ασφαλή, ακολουθούν ηθικούς τρόπους παρασκευής, μηδενίζουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ακολουθούν τις αρχές της βιωσιμότητας από τις πρώτες ύλες και τις μεθόδους παραγωγής μέχρι τη διανομή τους. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, σε παγκόσμιο επίπεδο, που να καθορίζει με ακρίβεια πότε ένα προϊόν μπορεί περήφανα να υποστηρίζει ότι είναι clean. Ωστόσο, οι παράμετροι που το αποδεικνύουν γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες στην beauty κοινότητα, ώστε διαβάζοντας τα συστατικά του, αποκωδικοποιώντας τα σύμβολα των πιστοποιήσεων που φέρει (αν φέρει) και φυσικά κάνοντας και μια επικουρική έρευνα στα πολύ ενημερωμένα σχετικά sites με τις λίστες των clean beauty brands να ξεκαθαρίζει το τοπίο. 

Clean beauty
Monstera / Pexels

Clean Beauty: Τα συστατικά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Όσον αφορά στα συστατικά, όπως είπαμε πιο πάνω, για να είναι ένα προϊόν clean θα πρέπει να σύνθεσή του να αφήνει «εκτός» συστατικά που θεωρούνται τοξικά. Εντυπωσιακό δεδομένο: από τα 82.000 συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, σχεδόν τα 14.000 είναι βιομηχανικά χημικά που είναι καρκινογόνα, δημιουργούν ορμονικά προβλήματα κ.ά.

Τι δεν θα δείτε ποτέ στη συσκευασία ενός προϊόντος clean beauty: parabens (μια ομάδα συντηρητικών και αντιμικροβιακών χημικών που χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο προϊόν), αρώματα που ενοχοποιούνται για αλλεργίες καθώς και τα phthalates, τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να δώσουν διάρκεια στα αρώματα, silica και σιλικόνη, η οποία δίνει απαλή υφή στις κρέμες και smooth τελείωμα στην επιδερμίδα (ωστόσο αυτό το ευχάριστο «φιλμ» απαλότητας που δημιουργεί στην επιφάνειά της επιβαρύνει την υγεία της επιδερμίδας και είναι ο λόγος που δεν είναι επιθυμητή στις clean συνθέσεις), sulfates, δηλαδή οι αφροποιητικοί παράγοντες που κάνουν πιο ευχάριστη τη χρήση των προϊόντων καθαρισμού και έχουν συνδεθεί με την αίσθηση της καθαριότητας και του pampering (σκεφτείτε, τι αίσθηση σας δημιουργείται όταν διαβάζετε για έναν «πλούσιο αφρό»;), triclosan, ένα χημικό που χρησιμοποιείται για τις αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, ταλκ, που όταν δεν έχει περάσει από διαδικασία καθαρισμού ενδέχεται να περιέχει επιβλαβή αμίαντο, φορμαλδεΰδη, την οποία κατά κύριο λόγο συναντάμε στις θεραπείες κερατίνης (οι εταιρείες δουλεύουν πάνω σε φόρμουλες νέας γενιάς, απαλλαγμένες από το συγκεκριμένο συστατικό αλλά με ίδιο αποτέλεσμα λείανσης), πετρέλαιο και παράγωγά του, που χρησιμοποιούνται για ενυδάτωση κυρίως στα προϊόντα για τα χείλη – και η λίστα ανανεώνεται συνεχώς. 

Σε αυτόν τον καινούργιο, καθαρό κόσμο της ομορφιάς, που αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται με τεράστια δυναμική, υπάρχουν και κάποιες γκρίζες ζώνες, κάποιοι «μύθοι» που δημιουργούν παρανοήσεις. Για παράδειγμα, ένα προϊόν clean beauty δεν είναι απαραίτητα και vegan, αφού μπορεί μεν να είναι απαλλαγμένο από τα τοξικά συστατικά και να έχει παρασκευαστεί με eco-friendly τρόπο (άρα να είναι «καθαρό»), όμως να περιέχει, για παράδειγμα, κερί μέλισσας, μέλι, γλυκερίνη ή λανολίνη, συστατικά που δεν είναι vegan. Και το αντίστροφο: ένα vegan προϊόν δεν είναι απαραίτητα clean, καθώς μπορεί, για παράδειγμα, να περιέχει άρωμα. Ακόμα, ένα προϊόν clean beauty δεν είναι απαραίτητο να είναι και organic, αφού μπορεί μεν να τηρεί τις προδιαγραφές, αλλά τα φυσικά συστατικά που περιέχει να μην είναι πιστοποιημένα βιολογικά. Όσον αφορά στα cruelty-free προϊόντα, δηλαδή εκείνα που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, δεν είναι απαραίτητα clean ούτε vegan. 

Clean beauty
Jill Burrow / Pexels

Φυσικό, δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερο

Τα φυσικά συστατικά, όπως τα αιθέρια έλαια, έχουν τη δική τους δυναμική και επίδραση στην επιδερμίδα, που μπορεί να είναι ευεργετική, αλλά μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα ερεθισμών. Όσο «καθαρό» και να ακούγεται ένα κοκτέιλ με αιθέρια έλαια σε ένα λάδι-φορέα, που χρησιμοποιείται καθημερινά στην επιδερμίδα, αν δεν έχει φτιαχτεί σύμφωνα με συγκεκριμένη συνταγή, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στον επιδερμιδικό φραγμό, που εκδηλώνονται με συμπτώματα ήπιου ερεθισμού μέχρι σοβαρής αλλεργίας. Ακόμα, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η προέλευση των φυσικών συστατικών, ο τρόπος καλλιέργειας και συλλογής τους αλλά και η επίπτωση που έχει η χρήση τους στο περιβάλλον – χαρακτηριστικό παράδειγμα, το φοινικέλαιο, που χρησιμοποιείται σχεδόν παντού στα καλλυντικά, καθώς είναι ευεργετικό για την επιδερμίδα, όμως την ίδια στιγμή οδηγεί σε αποψίλωση και καταστροφή του οικοσυστήματος των τροπικών δασών. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα, όπως εξηγούν οι ειδικοί του clean beauty, είναι καταρχήν ο περιορισμός στη χρήση αυτών των συστατικών, ενώ παράλληλα διερευνώνται στρατηγικές βιωσιμότητας. 

Είναι πραγματικά τόσο «καθαρή» όσο ισχυρίζεται;

Επειδή οι ειδικοί είναι αυτοί που μπορούν να σου δώσουν περισσότερες ακόμα απαντήσεις, μπορείς να δεις και το βίντεο στο οποίο μιλάνε για όλα όσα κάνουν ένα προϊόν “clean”.