Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι, ενώ θέλουν, αποφεύγουν να ξεκινήσουν εκπαίδευση στον σκύλο τους με όλα αυτά που έχουν ακούσει και δει γύρω από την εκπαίδευση των σκύλων. Βλέποντας τη βία που ασκούταν στους σκύλους τα προηγούμενα χρόνια και μερικές φορές ακόμα και σήμερα από κάποιους εκπαιδευτές (ευτυχώς είναι λίγοι πια), δεν θέλουν να μπουν σε αυτή την διαδικασία.

Η εκπαίδευση στο μυαλό του κόσμου δυστυχώς είναι συνυφασμένη με μια σκληρή διαδικασία. Έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα γύρω από ό,τι έχει να κάνει με εκπαίδευση σκύλου. Με το δίκιο τους, άλλωστε, με όλα αυτά που γίνονταν και γίνονται ακόμα και σήμερα από μία μειοψηφία εκπαιδευτών.

Ευτυχώς, όμως, όπως όλα στον κόσμο εξελίσσονται έτσι και η σύγχρονη εκπαίδευση, η  οποία βασίζεται σε επιστημονικές μεθόδους και συνεχείς έρευνες, έχει εξελιχθεί δίνοντας καλύτερα εφόδια σε σκύλο και άνθρωπο. Η εκπαίδευση με έναν σωστό επαγγελματία που δεν χρησιμοποιεί καμία μορφή βίας είναι επένδυση για τη σχέση με τον σκύλο σου. Θέλει μεγάλη προσοχή, ωστόσο, γιατί πολλοί εκπαιδευτές πλασάρονται σαν εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν επιστημονικές μεθόδους χωρίς να έχουν καμία ιδέα στην πραγματικότητα και απλά το χρησιμοποιούν για λόγους marketing. 

Στη σύγχρονη εκπαίδευση αυτός που εκπαιδεύεται κυρίως είναι ο άνθρωπος. Ο στόχος στο τέλος της εκπαίδευσης είναι να έχει τις γνώσεις και την τεχνική να μπορεί να συνεχίσει μόνος του τη δουλειά με τον σκύλο, καθώς η εκπαίδευση είναι κάτι που δεν σταματάει ποτέ.

Από τη στιγμή, λοιπόν, μου μιλάμε για σωστούς επαγγελματίες χωρίς χρήση βίας όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε την εκπαίδευση τόσο καλύτερα για τους εξής 10 λόγους:

1. Γλώσσα σώματος 

Ο εκπαιδευτής, στην εκπαίδευση του σκύλου, θα μάθει στον κηδεμόνα τη γλώσσα σώματος των σκύλων, ώστε να μπορεί να καταλαβαίνει τον φίλο του. Πότε είναι χαρούμενος, πότε βαριέται, πότε είναι λυπημένος, πότε τρομάζει, πότε αισθάνεται δυσφορία κ.ο.κ. Έτσι «χτίζεται» η βάση για μία καλή επικοινωνία.

2. Κοινωνικοποίηση 

Ένας εκπαιδευτής θα βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση του, που είναι ίσως η σημαντικότερη περίοδος στη ζωή ενός σκύλου. Σε αυτή την περίοδο ο σκύλος γνωρίζει τι είναι ασφαλές και τι όχι στον κόσμο. Είναι, όμως, παράλληλα και μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για την ψυχοσύνθεση του. Οι άσχημες εμπειρίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για την μετέπειτα εξέλιξη του χαρακτήρα του. Ένας σωστός επαγγελματίας θα καθοδηγήσει τον κηδεμόνα για το πώς μπορεί να γίνει σωστά η κοινωνικοποίηση αποφεύγοντας όλες τις κακοτοπιές.

3. Αυτοπεποίθηση 

Μέσα από παιχνίδια σκέψης και παροχής διαφορετικών ερεθισμάτων, επιφανειών, θορύβων και παιχνίδια επίλυσης προβλημάτων, ο σκύλος αναπτύσσει και την αυτοπεποίθηση του, εκτός από την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

4. Αυτοσυγκράτηση 

Η αυτοσυγκράτηση είναι από τις πιο βασικές ικανότητες που χρειάζεται να έχει ο σκύλος και αναπτύσσει στην εκπαίδευση. Είναι κάτι που διδάσκεται και αναπτύσσεται χωρίς καμία μορφή εκφοβισμού, αλλά μέσα από παιχνίδια. Ένας σκύλος ο οποίος μπορεί να συγκρατήσει τις παρορμήσεις του είναι κάτι που όλοι θέλουν, ώστε να μπορούν να τον έχουν μαζί τους σε διάφορα μέρη χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

5. Τρόποι μάθησης

Ένας σωστός εκπαιδευτής θα δώσει «εργαλεία» στον κηδεμόνα, για να μπορεί να μάθει στον σκύλο του αυτά που θέλει να μάθει και αυτά που θα τον βοηθήσουν στο μέλλον, για να προσαρμοστεί στη ρουτίνα του και στην καθημερινότητα του. Επιπλέον, θα του εξηγήσει τους τρόπους μάθησης και κινητοποίησης, ώστε να μπορεί να διδάξει στον σκύλο του ό,τι θέλει χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή επ’ αόριστον.

6. Προβληματικές συμπεριφορές

Με τις σωστές οδηγίες ο κηδεμόνας θα προλάβει την ανάπτυξη και εξέλιξη προβληματικών συμπεριφορών, ενώ θα του προσφέρει τις γνώσεις, ώστε να μπορεί τροποποιήσει τις συμπεριφορές που τείνουν να ενοχλούν και να δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα του χωρίς να καταπιέσει τις ανάγκες του σκύλου ή να τον τρομάξει.

7. Υγιή όρια 

Το να θέσουμε υγιή όρια είναι κάτι που όσο κι αν ακούγεται απλό είναι αρκετά δύσκολο. Πολλοί άνθρωποι βάζουν πάρα πολλά και αυστηρά όρια στον σκύλο τους δημιουργώντας αντίδραση κάποια στιγμή ή τον αφήνουν εντελώς ανεξέλεγκτο δημιουργώντας πρόβλημα στους ίδιους, αλλά και στους συνανθρώπους τους ή/και σε άλλους σκύλους, όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού.

8. Ασφάλεια 

Το να μάθει ο σκύλος κάποιες συμπεριφορές, όπως να σταματάει στα πεζοδρόμια, να περιμένει όταν ανοίγει η πόρτα του αυτοκινήτου ή του σπιτιού, αντί να πετάγεται έξω, να μπορεί να επιστρέψει όταν τον καλέσει ο κηδεμόνας του ανεξάρτητα με το τι κάνει εκείνη την ώρα κ.ά., είναι κάποιες βασικές συμπεριφορές που όλοι οι σκύλοι χρειάζεται να ξέρουν και ειδικά οι σκύλοι που ζουν σε αστικό περιβάλλον.

9. Ευχάριστη βόλτα 

Το να περπατάει ο σκύλος με χαλαρό λουρί, έχοντας αρκετό χώρο να μυρίσει, μετατρέπει τη βόλτα σε μια ευχάριστη διαδικασία και για τους δύο – κηδεμόνα και σκύλο -, αντί να τραβάει ανεξέλεγκτα προς όποια κατεύθυνση θέλει όπου κινδυνέουν να τραυματιστούν ή να παραμένει κολλητά στον κηδεμόνα καθ’όλη τη διάρκεια της βόλτας «καίγοντας» με αυτόν τον τρόπο τη βόλτα για τον σκύλο, ο οποίος έχει μεγάλη ανάγκη να μυρίσει, αφού μια από τις πιο βασικές ανάγκες δεν καλύπτεται επαρκώς και το seeking system του σκύλου υπολειτουργεί βάζοντας τις βάσεις για προβληματικές συμπεριφορές και κατάθλιψη.

10. Δεκτικότητα στους χειρισμούς 

Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται καθημερινά να μπορούν να φροντιστούν και καθαριστούν από τους κηδεμόνες, χωρίς να πανικοβάλλονται και να τρομάζουν με αυτή τη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για την επίσκεψη στον κτηνίατρο ή σε κάποιο κέντρο καλλωπισμού. Αν ξεκινήσει από νωρίς και με σωστό τρόπο η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει ευχάριστη για τον σκύλο μας, αποφεύγοντας πάρα πολλές δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον που μπορεί να δημιουργήσουν τεράστιο στρες σε σκύλο και κηδεμόνα.