Τα τελευταία χρόνια η φροντίδα της ψυχικής υγείας μοιάζει να αποτελεί όλο και πιο συχνά αντικείμενο συζήτησης. Η ψυχοθεραπεία, πια, αντί για ένδειξη κάποιας διαταραγμένης προσωπικότητας, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ενός ατόμου στον δρόμο προς την αυτοβελτίωση και την αυτογνωσία. Αντίστοιχα, μετά την πανδημία που μάς έκλεισε σπίτι για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, και η θεραπεία ζεύγους δεν απευθύνεται, πια, μόνο σε ζευγάρια προ των πυλών ενός χωρισμού. Γιατί σε αυτή την κατάσταση εγκλεισμού και αβεβαιότητας, αναγκαστικά ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι με τις επιλογές μας!

Κι αν και θα ήταν απλοϊκό να ισχυριστούμε πως υπάρχει μια αλάνθαστη «συνταγή» για μια καλή, υγιή σχέση, η θεραπεύτρια ζεύγους Julie Menanno τόνισε, μέσα από ένα Instagram post πόσο σημαντική είναι η έννοια της επικύρωσης ανάμεσα στους συντρόφους.

Συγκεκριμένα, η έννοια της επικύρωσης των συναισθημάτων παρουσιάζεται ως ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για να ξεκινήσει οποιαδήποτε δύσκολη συζήτηση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Όπως ακριβώς δεν μπορεί να χτιστεί ένα σπίτι χωρίς τα κατάλληλα θεμέλια, έτσι δεν μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση περί διαφορών ή ορίων, χωρίς να έχει καθιερωθεί μια καλή συναισθηματική βάση για τον κάθε ένα ξεχωριστά. Γιατί προκειμένου να ακούσουμε και να ακουστούμε, σε μία συζήτηση, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο συνομιλητής μας είναι σε κατάσταση να κατανοήσει και να αποδεχτεί τις ανάγκες μας. Αυτό ακριβώς κάνει η επικύρωση των συναισθημάτων, προσφέροντας στον σύντροφό την επιβεβαίωση πως σε εμάς δεν θα βρει μονάχα κατανόηση αλλά και σεβασμό.

Σύμφωνα με την Menanno, οι περισσότεροι καυγάδες ανάμεσα στα ζευγάρια δημιουργούνται επειδή ο ένας ή και οι δύο νιώθουν πως ο άλλος δεν τους κατανοεί. Καταναλώνον μάλιστα τόση ενέργεια και χρόνο στην προσπάθειά του να γίνουν κατανοητοί που στο τέλος νιώθουν πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η κουβέντα και απογοητεύονται. Αντιθέτως, αν κάθε συζήτηση, που παλιότερα μπορεί να οδηγούσε σε καυγά, ξεκινά με την επικύρωση των συναισθημάτων του άλλου και την επιβεβαίωση πως και τον ακούς και τον κατανοείς, δημιουργείται ένα περιβάλλον ασφαλές μέσα στο οποίο κάθε διαφωνία μπορεί να επιλυθεί αποτελεσματικά.

Έπειτα η Menanno προτείνει, μέσα από παραδείγματα, πώς μοιάζει η τεχνική της επικύρωσης στην πράξη.

Αντί για:

«Γιατί γράφτηκες σε μαθήματα κιθάρας ενώ προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία;»

Μπορείς να πεις:

«Ξέρω πόση χαρά σου δίνει η μουσική και όταν είσαι χαρούμενος, νιώθω κι εγώ χαρούμενη. Ωστόσο νιώθω άγχος για το πώς θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο νέο αυτό έξοδο και αν θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια αλλαγή στη ζωή μας ώστε να το καταφέρουμε».

Ή, αντί για:

«Ποτέ δεν θες να περνάμε χρόνο μαζί τα βράδια, πια. Πάντα λες πως είσαι πολύ κουρασμένος».

Μπορείς να πεις:

«Κατανοώ πόσο εξουθενωμένος νιώθεις αυτόν τον καιρό και πόσο σκληρά εργάζεσαι. Άλλωστε ένα από τα πράγματα που αγαπώ σε σένα είναι με πόση επιμονή και πάθος κυνηγάς τους στόχους σου. Δεν θα ήθελα να το αλλάξω αυτό. Όμως τελευταία νιώθω μεγάλη μοναξιά και μου λείπουν τα βράδια μας μαζί. Μπορείς να μου επιβεβαιώσεις πως όταν περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος, θα αρχίσουμε ξανά να περνάμε λίγο χρόνο μαζί πριν τον ύπνο;».

Έτσι μπορείς να θυμήσεις στ@ σύντροφό σου πόσο τ@ εκτιμάς και πόσο τ@ κατανοείς, εκφράζοντας παράλληλα μια δική σου ανάγκη ή θέτοντας ένα όριο.