Αν η άσκηση στο κρύο είναι μία από τις συνήθειες τις καθημερινότητάς σου τον χειμώνα, καταρχάς, συγχαρητήρια που οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν σε πτοούν. Ίσως σου έχει συμβεί να φοράς τόσα πολλά εφαρμοστά layers ρούχων που να ιδρώνεις πριν καλά καλά ξεκινήσεις την προπόνηση. Και όπως φαίνεται, η επιλογή εξαιρετικά στενών ρούχων για άσκηση στο κρύο δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της χαμηλής θερμοκρασίας. Ο λόγος; Τα στενά ρούχα μπορούν να επιβραδύνουν την κυκλοφορία του αίματος, να δυσκολέψουν το φυσικό έργο του σώματος να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και να εμποδίσουν τον ζεστό αέρα να παραμείνει ανάμεσα στα στρώματα των ρούχων σου.

 

Το layering είναι μία πολύ καλή στρατηγική για τις υπαίθριες, χειμερινές προπονήσεις σου, ωστόσο γίνεται πρόβλημα εάν τα ρούχα περιορίζουν το εύρος της κίνησής σου, προκαλούν αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή αφήνουν σημάδια στο δέρμα σου. Αν, λοιπόν, η στρατηγική σου για άσκηση στο κρύο περιλαμβάνει εξαιρετικά εφαρμοστά ρούχα, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.

Πώς το σώμα διατηρείται ζεστό;

Οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους μέσω μηχανισμών, όπως ο ιδρώτας, το ρίγος και οι συμπεριφορικές προσαρμογές, όπως το να φορέσεις ένα μπουφάν ή να αρπάξεις μία κουβέρτα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που το σώμα σου διατηρεί την ομοιόστασή του, δηλαδή τις σταθερές συνθήκες στο εσωτερικό του, παρά τις εξωτερικές μεταβολές, π.χ. τα κύτταρά σου μετατρέπουν την αποθηκευμένη ενέργεια σε θερμότητα.

Όταν κρυώνεις, αρχίζεις να τρέμεις και οι σκελετικοί μύες συσπώνται. Το σώμα σου εξοικονομεί ενέργεια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αγγειοσυστολή, η οποία όταν συμβαίνει αφήνει περισσότερο αίμα στον πυρήνα του σώματος μας (κορμό) και λιγότερο στην περιφέρεια. Εκεί που υπάρχει μειωμένη κυκλοφορία του αίματος σημαίνει δεν θα είναι και τόσο ζεστά. Τώρα ξέρεις γιατί τα χέρια και πόδια σου είναι τα πρώτα που κρυώνουν.

Επιπλέον, οι τρίχες του σώματος εγκλωβίζουν τη ζέστη που αυτό παράγει. Έχεις ανατριχιάσει ποτέ; Αυτό, στην πραγματικότητα, είναι μία προσπάθεια του σώματός σου να διατηρήσει τη θερμότητά του. Οι μικροσκοπικές τρίχες στο σώμα υπάρχουν για πολλούς λόγους και η μόνωση είναι ένας από αυτούς. Η ζέστη που παράγει το σώμα σου θερμαίνει και τον αέρα κοντά στην επιδερμίδα σου. Αυτές οι μικροσκοπικές τριχούλες εγκλωβίζουν τον ζεστό αέρα για να διατηρήσουν την επιθυμητή θερμοκρασία.

Διάβασε επίσης: 1 λεπτό έντονης άσκησης αντισταθμίζει 14 λεπτά καθιστικής συμπεριφοράς

Άσκηση στο κρύο: Τι να φορέσεις;

Για να ντυθείς κατάλληλα για τα χειμερινά workouts σου είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη το πώς το σώμα σου διατηρεί τη θερμότητα. Ο καλύτερος τρόπος είναι επιλέξεις ρούχα που εγκλωβίζουν τη θερμότητα μέσα τους. Για παράδειγμα, τα μονοκόμματα γάντια (χωρίς δάχτυλα) είναι πιο αποτελεσματικά στη διατήρηση της θερμότητας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά γάντια, γιατί έχουν επιπλέον χώρο για να κρατήσουν μέσα τον ζεστό αέρα. Αν φοράς στενά ρούχα και σφιχτές κάλτσες, δεν αφήνεις χώρο ανάμεσα στα ρούχα και την επιδερμίδα σου.

Για τη βέλτιστη διατήρηση της θερμότητας, θα πρέπει να υπάρχει χώρος ανάμεσα στα στρώματα των ρούχων, ώστε να διατηρηθεί ανάμεσά τους ο ζεστός αέρας που παράγει το σώμα σου. Τα ρούχα που είναι πολύ στενά ή πολύ λεπτά δεν δίνουν στον ζεστό αέρα αυτή την ευκαιρία και επιβραδύνουν την κυκλοφορία του αίματος, εμποδίζοντας το σώμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Επιπλέον, το αίμα είναι αυτό που θα εξασφαλίσει την οξυγόνωση των μυών και άρα την καλύτερη απόδοση και αποθεραπεία.

Το layering παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικό για τα υπαίθρια workouts, αλλά όχι με πολύ εφαρμοστά και στενά ρούχα. Γι’αυτό τον λόγο απόφυγε τα αθλητικά ρούχα συμπίεσης. Άλλωστε, το ντύσιμο σε στρώσεις σου επιτρέπει να αφαιρείς ρούχα, κατά τη διάρκεια της προπόνησης που θα αρχίσεις να ζεσταίνεσαι. Το μαλλί, για παράδειγμα, είναι ένα πολύ καλό υλικό για να επιλέξεις τον χειμώνα, γιατί παρέχει εξαιρετική θερμομόνωση και ταυτόχρονα επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Γενικά, προτίμησε τεχνικά ρούχα με ενδείξεις ‘dryfit’ που στεγνώνουν γρήγορα και δεν κρατούν υγρασία και απόφυγε βαμβακερά ρούχα που συγκρατούν την υγρασία και, τελικά, θα σε κάνουν να κρυώσεις πολύ γρήγορα.

Το κρύο δεν χρειάζεται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις προπονήσεις σου, ωστόσο ο καιρός παραμένει σημαντική παράμετρος και, αν μη τι άλλο, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ώστε να απολαμβάνεις την άσκηση με υγεία και ασφάλεια.