Μία ακόμα έρευνα έρχεται να αναδείξει τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης στην υγεία μας κι όμως, η άσκηση είναι από τις πρώτες ασχολίες που πλήττονται όταν χρειάζεται να βάλουμε προτεραιότητες στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να ακυρώσεις την προπόνησή σου μήπως να το ξανά σκεφτείς;
Τι έδειξε η έρευνα; Μόνο 1 λεπτό έντονης άσκησης αντισταθμίζει μέχρι και 14 λεπτά αδράνειας. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να τρέξεις 10 χιλιόμετρα μετά από μία μέρα πολύωρη δουλειάς μπροστά από τον υπολογιστή – μόλις 5 λεπτά «μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας» εξισορροπούν 1 ώρα καθιστικής ζωής.
Ερευνητές από το Boston University School of Medicine, αξιοποιώντας καρδιοαναπνευστικά τεστ άσκησης και δεδομένα από activity trackers 1 εβδομάδας, εξέτασαν όλες τις αλλαγές σε επίπεδο fitness σε περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες. Βρέθηκε, λοιπόν, πως κάθε 1 λεπτό που άντεχαν οι συμμετέχοντες την αύξηση του καρδιακού παλμού τους ισοδυναμούσε με περίπου 3 λεπτά περπάτημα και αντιστάθμιζε περίπου το 1/4 της ώρας που παρέμεναν αδρανείς.

Όλες αυτές οι ώρες καθιστικής δουλειάς ή αδράνειας μπορούν να αντισταθμιστούν με λίγα λεπτά φυσικής δραστηριότητας κάθε μέρα, π.χ. με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Pilates που μπορείς να κάνεις ακόμα και στο σπίτι.