Η ιδέα πως η ενέργεια ρέει εκεί που βρίσκει δρόμο ανοιχτό, είναι μία από τις αγαπημένες μου. Και ο έρωτας είναι ενέργεια. Και ως τέτοια μπορεί να ρέει ανεμπόδιστη, να βρίσκει εμπόδια, να προκύπτει εκεί που εσύ δεν θες ή να μοιάζει με αποτέλεσμα «τύχης». Στην πραγματικότητα, ο έρωτας ακολουθεί ένα μονοπάτι που εμείς οι ίδιοι, λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά, του ανοίγουμε στη ζωή μας. Κι αν ως τώρα έχεις ζήσει κάποιες συναισθηματικές απογοητεύσεις ή παρατηρείς ένα μοτίβο στις επιλογές σου και νιώθεις έτοιμη να το σπάσεις… τι θα έλεγες να αλλάξεις το μονοπάτι του έρωτα ανακατευθύνοντας την ενέργειά σου προς τα εκεί που εσύ επιθυμείς;

Τι να περιμένεις και τι όχι

Το παρακάτω “ritual” δεν είναι κάτι το υπερφυσικά μαγικό. Δεν θα σε κάνει να σταματήσεις, δια μαγείας, να ερωτεύεσαι τα “λάθος” άτομα, δεν θα σε βοηθήσει να “κάνεις δικό σου” ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν είναι ένα shortcut. Είναι όμως μια πρακτική αυτοφροντίδας που θα σε βοηθήσει να αποκρυσταλλώσεις τις δικές σου επιθυμίες και ανάγκες, να καθαρίσεις τον χώρο σου, το σώμα και τον νου σου από οτιδήποτε περιττό και να αγαπήσεις, πρώτα από όλα, τον εαυτό σου αφήνοντας τα υπόλοιπα στο… σύμπαν. Είναι βασισμένο σε συμβολισμούς αυταγάπης, έρωτα, δημιουργικότητας και σύνδεσης με τη φύση. Κι όχι δεν θα το βρεις κάπου γραμμένο γιατί το επινόησα εγώ. Ίσως όμως, αφού όλοι οι άνθρωποι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά απ’όσα θέλουμε να παραδεχτούμε, να μπορεί να βοηθήσει κι εσένα ώστε να χαράξεις από την αρχή το δικό σου ρομαντικό μονοπάτι.

Εγώ επέλεξα να κάνω αυτό το «τελετουργικό» μια Παρασκευή με νέα σελήνη, στις 8 το βράδυ. Παρασκευή γιατί παραδοσιακά είναι ημέρα αφιερωμένη στην Αφροδίτη, σε νέα σελήνη γιατί αποτελεί δήλωση αλλαγής και στις 20:00 γιατί είναι ζυγή ώρα, γεγονός που συμβολίζει την επιθυμία για συντροφικότητα. Λίγο νωρίτερα είχα κάνει μια σύντομη πρακτική γιόγκα για να συνδεθώ καλύτερα με το σώμα μου ενώ το πρώτο βήμα είχε ξεκινήσει από νωρίτερα μέσα στην ημέρα, με την τυπική καθαριότητα του σπιτιού. Να σημειώσω εδώ ότι βρισκόμουν ήδη κάποιους μήνες στο προσωπικό μου ταξίδι με την ψυχοθεραπεία κι επομένως είχα επεξεργαστεί αρκετά όλα όσα διαπραγματεύεται το “τελετουργικό” – τις προηγούμενες σχέσεις, τον τρόπο που μεγάλωσα, το τι τελικά αναζητώ από μία σχέση. Κι αν κανείς δεν έχει ήδη κάνει αυτή την πολύ σημαντική δουλειά, κανένας συμβολισμός δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά για εκείνον. Κλείνοντας το κεφάλαιο disclaimers, λοιπόν, ιδού βήμα βήμα, όλα όσα θα κάνεις για να έλξεις τον αυθεντικό έρωτα στη ζωή σου.

1. Καθάρισε καλά το σπίτι

Ξεκίνα με την καθαριότητα του χώρου σου όπως την κάνεις συνήθως. Η ενέργεια ρέει πιο εύκολα σε ένα συμμαζεμένο, οργανωμένο, καθαρό σπίτι. Όταν ολοκληρώσεις το καθάρισμα όλου του σπιτιού, προχώρησε και στον ενεργειακό καθαρισμό του καίγοντας λίγο λιβάνι, λίγα φύλλα φασκόμηλο ή λίγο palo santo, περνώντας το από όλα τα δωμάτια.

2. Απόλαυσε ένα τελετουργικό μπάνιο

Κάπου εδώ έρχεται η ώρα να περάσεις στην προσωπική σου καθαριότητα. Αν έχεις μπανιέρα μπορείς να τη γεμίσεις, να προσθέσεις τα αγαπημένα σου άλατα, ροδοπέταλα, ένα λουλουδάτο αφρόλουτρο και να μουλιάσεις για λίγο στο χλιαρό νερό. Αν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα τότε απόλαυσε ένα ντους και με κάθε κίνηση του σφουγγαριού στο σώμα σου φαντάσου ότι αποβάλεις από πάνω σου κάθε τι περιττό και παλιό, αποκαλύπτοντας ένα χρυσό φως που ακτινοβολεί από μέσα σου. Όσο αστείο κι αν ακούγεται, η όλη πρακτική στοχεύει στο να αποσυνδέσεις τον νου σου από τα προηγούμενα μοτίβα και να «αναγεννηθείς» συναισθηματικά. Όταν βγεις από το μπάνιο, φόρεσε τις αγαπημένες σου πιτζάμες ή άνετα ρούχα, με χρώματα ροζ ή λευκά και απαλές υφές.

3. Φτιάξε ατμόσφαιρα

Βρες την αγαπημένη σου θέση στο σπίτι, στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό σου, χαμήλωσε τα φώτα, βάλε απαλή ρομαντική μουσική και άναψε ένα ροζ κερί μπροστά σου. Απόλαυσε την ατμόσφαιρα μέχρι να νιώσεις έτοιμη να πας στο επόμενο βήμα.

4. Φαντάσου την ιδανική σχέση

Πάρε ένα φύλλο χαρτί, ένα στυλό ή μαρκαδόρο σε ροζ ή κόκκινο χρώμα και γράψε, ένα ένα, τα χαρακτηριστικά που έχει ο ιδανικός για σένα σύντροφος. Προσπάθησε να μην επικεντρωθείς σε φυσικά χαρακτηριστικά αλλά στις αξίες του, στην προσωπικότητά του, στις δεξιότητές του, στα στοιχεία συμπεριφοράς του. Πάρε λίγα δευτερόλεπτα να οραματιστείς πώς θα είναι να είσαι με έναν άνθρωπο που έχει το κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά πριν προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.

5. Οραματίσου μια στιγμή ευτυχίας

Τοποθέτησε το χαρτί μπροστά σου, δίπλα στο κερί και κλείσε τα μάτια σου. Οραματίσου πως βρίσκεις έναν άνθρωπο σαν αυτόν που «έπλασες» γραπτά. Παρατήρησε πώς νιώθεις. Συνέχισε τον οραματισμό σκεπτόμενη στιγμές από τη σχέση σας, δώσε σχήμα και χρώματα, πρόσθεσε όλες τις αισθήσεις στον οραματισμό σου και αφέσου στα θετικά συναισθήματα που εγείρονται. Κλείσε τον οραματισμό τυλίγοντας τις εικόνες που έφτιαξες σε μια ροζ φούσκα κι αφήνοντάς την να ανεβεί ψηλά μέχρι να χαθεί από τα μάτια σου. Άνοιξε αργά τα μάτια σου, δίπλωσε και φύλαξε το χαρτί σε ένα συρτάρι και πέρασε ήρεμα την υπόλοιπη ημέρα σου, διατηρώντας όσο μπορείς την ρομαντική ατμόσφαιρα που δημιούργησες.

Όπως είπα και νωρίτερα, αυτό δεν είναι κάτι το «μαγικό». Όμως όσο πιο σαφής είσαι με το τι ακριβώς αναζητάς από μια σχέση, κι όσο πιο έντονα αφήνεσαι να αισθανθείς κάθε θετικό συναίσθημα τόσο πιο κοντά είσαι στο να βρεις έναν έρωτα ακριβώς όπως τον θες αφού θα απομακρύνεσαι πιο εύκολα από καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σου και θα αναγνωρίζεις όσα πραγματικά αξίζουν σε άτομα που ίσως πριν να προσπερνούσες. Κι επειδή ένα τέτοιο άρθρο δεν γίνεται να κλείσει χωρίς ένα ακόμα αγαπημένο disclaimer… αν βρίσκεσαι σε μια σχέση κακοποιητική με οποιοδήποτε τρόπο ή αν έχεις παρατηρήσει πως ακολουθείς ένα βλαβερό για σένα συναισθηματικό μοτιβό, το πιο αποτελεσματικό «τελετουργικό» που μπορείς να κάνεις είναι να επισκεφτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας.