Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε αναφερόμαστε στην αποδοχή της διαφορετικότητας, ακροβατούμε στη γυναικεία χειραφέτηση έπειτα από αιώνες καταπίεσης των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μιλάμε ανοιχτά για ερωτικά βοηθήματα, για την επίτευξη της γυναικείας ηδονής, ενημερωνόμαστε για τους ορμονικούς κύκλους, την εμμηνόπαυση, λαμβάνουμε σημαντική πληροφόρηση και συμβουλές για την υγεία της σεξουαλικής μας ζωής , ωστόσο, η αλήθεια είναι πως το πεδίο «εκεί κάτω» φαίνεται πως είναι… αχαρτογράφητο.

Σου φαίνεται υπερβολικό;

Ίσως ναι. Όμως, μπορείς να αναγνωρίσεις τα 7 διαφορετικά τμήματα του κατώτερου γεννητικού σου συστήματος; Είσαι σε θέση να αναφέρεις τα τμήματα των έξω γεννητικών οργάνων της γυναικείας γεννητικής περιοχής, αναρωτιέται η  κα Μιμή Μαρσέλλου PT, MSc. Φυσικοθεραπευτική ΠΡΑΞΙΣ.

Μοιάζει σαν να είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για τα πάντα γύρω από το σεξ, αλλά να ντρεπόμαστε να αποκαλύψουμε τα ορατά σημεία των γυναικείων έξω γεννητικών οργάνων, με το όνομα τους. Και όμως πρέπει: Μεγάλα χείλη, μικρά χείλη, κλειτορίδα, ουρήθρα, είσοδος κόλπου, περίνεο και πρωκτός. 

Η γνώση της βασικής ανατομίας μας, εν προκειμένω του κατώτερου γεννητικού μας συστήματος, μας βοηθά όχι μόνο να γνωρίζουμε πώς λειτουργούμε αλλά και να κατανοήσουμε τυχόν παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή αυτή. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σχετικά άγνωστο πυελικό έδαφος -μια μυϊκή «αιώρα» πάνω από το περίνεο, στη βάση της λεκάνης, που συνδέεται με τη μειωμένη αίσθηση ή τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, με την ακράτεια, τη δυσκοιλιότητα και την πρόπτωση- για το πώς ουρούμε, πως κενώνουμε, τι είναι η έμμηνος ρύση, ποιοι είναι οι κύκλοι της περιόδου και τι σηματοδοτούν. 

Το αχαρτογράφητο γυναικείο σώμα

Τον Μάρτιο του 2021, μία ομάδα γυναικολόγων και επιδημιολόγων δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μίας έρευνας που διενεργήθηκε σε ασθενείς που περίμεναν να εξεταστούν από γυναικολόγους, σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία τους ζητούνταν να αναφέρουν ακόμη και με δικές τους λέξεις τα διαφορετικά όργανα των έξω γεννητικών τους οργάνων. Μόλις το 46% γνώριζε ότι υπάρχουν τρεις «οπές», ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες δε γνώριζαν να γράψουν τα ονόματα των επτά ανατομικών σημείων των γεννητικών οργάνων. Μόλις το 9% απάντησε σωστά και στον αριθμό των γεννητικών οργάνων και στην ονομασία τους. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν οι άνθρωποι που ένιωθαν ότι είχαν κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα, να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το πρόβλημα αυτό, αφού δεν γνώριζαν καν ποια είναι η ανατομία της περιοχής, που είναι σε θέση να δουν; Αν εσείς αναγνωρίζετε ποια είναι τα εξωτερικά σας γεννητικά όργανα και μπορείτε να τα εντοπίσετε και να τα πείτε με το όνομα τους, ανήκετε πιθανότητα σε ένα ποσοστό μονοψήφιο. Όλοι οι υπόλοιποι, δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε το σώμα μας, τις ανάγκες του και τις δυσλειτουργίες του και να το βοηθήσουμε να επανέλθει, καταλήγει η κα Μαρσέλλου.