Είναι πολύ πιθανό διαβάζοντας το άρθρο, ασυναίσθητα να κρύψεις τα νύχια σου. Μη φοβάσαι, όμως, δεν είμαστε εδώ για να σε κρίνουμε, αλλά για να σε βοηθήσουμε να κόψεις την «κακή» συνήθεια, όπως σίγουρα θα την αποκαλούσε η μαμά σου, αφού και οι έρευνες έχουν δείξει ότι το δάγκωμα των νυχιών συνήθως ξεκινά από την παιδική ηλικία και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την ενηλικίωση, ενώ οι παρενέργειες είναι κάτι παραπάνω από αισθητικές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επαναλαμβανόμενο δάγκωμα των νυχιών μπορεί να κάνει το δέρμα γύρω από τα νύχια σου να πονάει, δηλαδή να πάθει φλεγμονή, και βλάπτοντας τον ιστό που κάνει τα νύχια να μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν μια ανώμαλη, αντιαισθητική όψη. Το χρόνιο δάγκωμα των νυχιών μπορεί επίσης να σε αφήσει ευάλωτη σε μολύνσεις καθώς έτσι περνούν επιβλαβή βακτήρια και ιοί από το στόμα σου στα δάχτυλά σου και από τα νύχια στο πρόσωπο και το στόμα σου.

Γιατί όμως οι άνθρωποι δαγκώνουν τα νύχια τους;

Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά το δάγκωμα των νυχιών εμπίπτει σε μια λίστα συμπεριφορών που είναι γνωστές ως επαναλαμβανόμενες διαταραχές που εστιάζουν στο σώμα (BFRD), οι οποίες καλύπτουν εκείνες τις μικρές συνήθειες που μπορεί να έχουμε (σκέψου το τράβηγμα μαλλιών ή το τρίψιμο του δέρματος) και όταν γίνονται αρκετά συχνά, μπορεί να αποβούν βλαπτικές. Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν BFRD, αλλά υπάρχουν γνωστοί παράγοντες ενεργοποίησης. Υπάρχουν αισθητηριακά ερεθίσματα, οτιδήποτε, δηλαδή, προκαλεί τις αισθήσεις (γεύση, αφή, όραση, όσφρηση ή ακοή), ενώ μπορεί να πυροδοτηθούν και από ορισμένες σκέψεις ή πεποιθήσεις (γνωστικά ερεθίσματα). Μπορεί, επίσης, να δαγκώνεις τα νύχια σου ως αποτέλεσμα των “trigger points”, δηλαδή των σημείων ενεργοποίησης που κατά την πίεσή τους αναπαράγεται μία συμπεριφορά.

Για να σε βοηθήσουν να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου, οι δερματολόγοι σου προτείνουν να ακολουθήσεις τις εξής συμβουλές:

  • Κράτα τα νύχια σου κομμένα κοντά. Το να έχεις κοντύτερα νύχια προσφέρει μικρότερο περιθώριο ικανοποίησης και όλο αυτό γίνεται επομένως λιγότερο δελεαστικό.
  • Άπλωσε στα νύχια σου βερνίκι νυχιών με πικρή γεύση. Αυτή η απαίσια γευστικά φόρμουλα, που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή, αποθαρρύνει πολλούς ανθρώπους από το να δαγκώνουν τα νύχια τους. Μόνο ζήτα το βερνίκι αυτό να είναι non toxic.
  • Κάνε τακτικά μανικιούρ. Το να ξοδεύεις χρήματα για να διατηρήσεις τα νύχια σου ελκυστικά μπορεί να το κάνει λιγότερο πιθανό να τα δαγκώσεις έπειτα. Ποια θα ήθελε να χαλάσει το υπέροχο μανικιούρ της, ιδίως αν είναι τζελ ή ημιμόνιμο; Εναλλακτικά, μπορείς επίσης να καλύψεις τα νύχια σου με ταινία ή αυτοκόλλητα ή να ακόμη και να φορέσεις γάντια για να αποφύγεις το δάγκωμα. Αντιαισθητικές πρακτικές που μπορεί να σε οδηγήσουν σε αλλαγή συμπεριφοράς.
  • Αντικατάστησε τη συνήθεια του δαγκώματος των νυχιών με μια καλή συνήθεια. Όταν θέλεις να δαγκώσεις τα νύχια σου, δοκίμασε να κρατήσεις στα χέρια σου μια μπάλα άγχους, αφού υπάρχουν πολλές πιθανότητες το δάγωμα των νυχιών να πυροδοτείται από άγχος που το ξεσπάς εκεί. Με αυτό το μικρό “κόλπο” θα κρατήσεις τα χέρια σου απασχολημένα και μακριά από το στόμα σου.
  • Προσδιόρισε τα ερεθίσματά σου. Μπορεί ο λόγος που σε κάνει να καταφεύγεις στο δάγκωμα των νυχιών σου να εστιάζεται σε πλήξη ή stress. Ανακαλύπτοντας τι σε κάνει να δαγκώνεις τα νύχια σου, μπορεί να οδηγηθείς στην κατανόηση καταστάσεων πουπου έχουν μεγαλύτερο βάθος και να αποφασίσεις να αναπτύξεις ένα σχέδιο τροποποίησης συμπεριφοράς. Το να ανακαλύψεις πότε έχεις την τάση να ασχολείσαι με τα νύχια σου μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις κάποιο σημαντικότερο πρόβλημα.
  • Ένα άλλο τρικ είναι να σταματήσεις σταδιακά να δαγκώνεις τα νύχια σου. Τι σημαίνει αυτό; Μερικοί γιατροί προτείνουν μια πιο σταδιακή προσέγγιση προκειμένου να κόψεις τη συνήθεια. Ξεκίνα με ένα δάχτυλο τη φορά. Όταν το πετύχεις αυτό, προχώρα στα επόμενα δάχτυλα – όρισε εσύ ποιο κάθε φορά και φτιάξε τον μικρό προσωπικό σου στόχο. Μπορείς να κρατάς ημερολόγιο, οπότε όλο αυτό γίνεται πιο δεσμευτικό ή μπορείς να κατεβάσεις κάποιο App, που θα σε προκαλέσει να επανεξετάσεις στόχους και συνήθειες ζωής. Αν θες κάτι πολύ επικεντρωμένο στο δικό σου στόχο, δοκίμασε το NailKeeper, που θα λειτουργήσει κάπως σαν εβδομαδιαία ατζέντα.
  • Για μερικούς ανθρώπους, το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού ψυχολογικού ή συναισθηματικού προβλήματος. Εάν έχεις προσπαθήσει επανειλημμένα να σταματήσεις τη συνήθεια, αλλά αυτή παραμένει, συμβουλεύσου έναν ειδικό. Θα χρειαστεί βέβαια να κάνεις αρκετή δουλειά μόνη σου, παρατηρώντας και καταγράφοντας ποιες στιγμές ξεκινάς να τρως τα νύχια σου. Ενδεχομένως, είναι μια αυτοματοποιημένη κίνηση που την έχεις ασυναίσθητα συνδυάσει με κάτι που σε ζορίζει και σε κρατά «φυλακισμένη» συναισθηματικά και σωματικά.