Η σωστή διαχείριση χρημάτων είναι μια ικανότητα που όλοι θέλουμε να έχουμε. Δυστυχώς δεν μας μαθαίνει κανείς στη ζωή μας με ποιο τρόπο μπορούμε αποτελεσματικά να διαχειριστούμε τα χρήματα μας και ξαφνικά βρισκόμαστε στην ενήλικη και ανεξάρτητη ζωή, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ένα σωρό έξοδα. Ενοίκια, λογαριασμοί, δόσεις, κοινωνική ζωή και ο μισθός φαίνεται να έχει εξαφανιστεί πριν ακόμη περάσει ο μισός μήνας. Γνωρίζοντας όμως μερικούς τρόπους για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα χρήματά μας, όλα γίνονται πιο εύκολα.

Παρακολούθησε τα έξοδα σου για τη σωστή διαχείριση των χρημάτων σου

Αν δεν ξέρεις τι και πού ξοδεύεις κάθε μήνα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι προσωπικές σου συνήθειες να έχουν περιθώρια βελτίωσης. Η καλύτερη διαχείριση των χρημάτων ξεκινά με την επίγνωση των δαπανών που κάνεις. Χρησιμοποίησε μια εφαρμογή διαχείρισης χρημάτων, ή το παραδοσιακό τετράδιο, για να παρακολουθείς τις δαπάνες σου σε όλες τις κατηγορίες και να βλέπεις μόνη σου πόσα ξοδεύεις για μη απαραίτητα πράγματα, όπως φαγητό από έξω, διασκέδαση, ακόμα και για τον καθημερινό καφέ. Μόλις ενημερωθείς για αυτές τις συνήθειες, μπορείς να οργανωθείς για να μειώσεις τα έξοδα σου.

Φτιάξε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό

Χρησιμοποίησε το εισόδημα και τα έξοδα σου για να ορίσεις έναν προϋπολογισμό που ξέρεις ότι μπορείς να τηρήσεις. Δεν έχει νόημα να ορίσεις έναν αυστηρό προϋπολογισμό με βάση δραστικές αλλαγές, όπως το να μην τρως ποτέ έξω, όταν στο σήμερα παραγγέλνεις φαγητό τέσσερις φορές την εβδομάδα. Όμως μπορείς να κάνεις κάποιους περιορισμούς και να δημιουργήσεις έναν προϋπολογισμό που να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής και τις καταναλωτικές σου συνήθειες.

Θα πρέπει να δεις τον προϋπολογισμό ως τον τρόπο να ενθαρρύνεις καλύτερες συνήθειες, όπως το να μαγειρεύεις στο σπίτι πιο συχνά. Δώσε, όμως, στον εαυτό σου μια ρεαλιστική ευκαιρία να τηρήσει αυτόν τον προϋπολογισμό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει αυτή η μέθοδος διαχείρισης χρημάτων.

Αποταμίευσε

Ακόμη και αν σου πάρει χρόνο, είναι πολύ σημαντικό να έχεις χρήματα στην άκρη για κάποια ώρα ανάγκης. Ακόμη κι αν τα έσοδα σου είναι μικρά, το ταμείο αυτό μπορεί να σε σώσει από επικίνδυνες καταστάσεις στις οποίες θα αναγκαστείς να δανειστείς χρήματα ή να αφήσεις λογαριασμούς να απλήρωτους.

Θα πρέπει, επίσης, να αποταμιεύεις γενικά για να ενισχύσεις την οικονομική σου ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας της εργασίας σου. Μπορείς πάντα να έχεις έναν κουμπαρά, ο οποίος δεν ανοίγει, παρά μόνο αν τον σπάσεις, και να βάζεις εκεί πενήντα ευρώ κάθε μήνα.

Πλήρωνε εγκαίρως τους λογαριασμούς σου

Η έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών ή των δόσεων στην κάρτα σου είναι ένας εύκολος τρόπος για να διαχειρίζεσαι τα χρήματα σου με σύνεση και συνοδεύεται από εξαιρετικά οφέλη. Σε βοηθάει να αποφύγεις τέλη, αν σε επιβαρύνουν σε κάποια δόση, και θέτει προτεραιότητες στις βασικές δαπάνες.

Κάνε ένα έλεγχο στις συνδρομές σου

Έχεις λογαριασμό σε πολλές συνδρομητικές πλατφόρμες; Είσαι σίγουρη ότι χρειάζεσαι όλες αυτές τις συνδρομές που σου παίρνουν αυτόματα λεφτά από την κάρτα; Αν όχι τότε ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσεις αυτά που πληρώνεις. Καλύτερα να το κάνεις τώρα και να μην το αφήσεις για αύριο, καθώς είναι πολύ πιθανό να το ξεχάσεις και να το θυμηθείς όταν σου έρθει ειδοποίηση για αυτόματη χρέωση στην κάρτα σου.

Ψάξε τι σε βοηθάει

Μόλις βρεις ένα σύστημα που λειτουργεί για σένα και τη διαχείριση των χρημάτων σου, μην αποσπάσαι από νέες πρακτικές ή άλλες οικονομικές συμβουλές που σου δίνουν.

Είναι δελεαστικό να δοκιμάσεις το επόμενο καλύτερο πράγμα που θα μάθεις, ειδικά αν πιστεύεις ότι η διαχείριση και η εξοικονόμηση θα γίνει πιο εύκολη, πιο απλή αλλά και πιο γρήγορη. Ωστόσο, αν βρίσκεσαι σε έναν ρυθμό που λειτουργεί, δηλαδή εξοικονομείς χρήματα, επιτυγχάνεις οικονομικούς στόχους και «χτίζεις» ασφάλεια γύρω από τα οικονομικά σου τότε απλά συνέχισε αυτά που κάνεις. Η αφοσίωση σου θα αποδώσει καρπούς.