Νομίζω πως όλοι έχουμε ξεχάσει τις εποχές που φεύγαμε από το σπίτι για να πάμε στα γραφεία μιας εταιρείας και να κάνουμε μια συνέντευξη για δουλειά. Εκτός του άγχους για τη συνέντευξη σε συνόδευαν διάφορες ακόμα ανησυχίες. Θα βρεις να παρκάρεις; Θα είσαι εκεί στην ώρα σου; Αν μπερδευτείς και δώσεις το αριστερό χέρι αντί για το δεξί; Μήπως σκοντάψεις στην έξοδο σου;

Πλέον σχεδόν όλες οι συνεντεύξεις για δουλειά είναι διαδικτυακές και φυσικά λιγότερο αγχωτικές για τους περισσότερους από εμάς. Ωστόσο, δεν παύει να μας τρομάζει η εντύπωση που θα δώσουμε, καθώς η συνθήκη είναι πιο απρόσωπη και δεν μπορείς να ξεδιπλώσεις όλο σου τον χαρακτήρα. Μπορείς, όμως, να εξασφαλίσεις ότι θα τα πας περίφημα σε μια τέτοια συνέντευξη ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

1. Κάνε έναν τεχνικό έλεγχο

Πριν κάνεις τη συνέντευξη κάνε έναν έλεγχο ότι το μικρόφωνο και η κάμερα σου λειτουργούν κανονικά, ότι μπορείς να συνδεθείς στην πλατφόρμα όπου θα γίνει η συνέντευξη και φυσικά να είσαι σίγουρη ότι η σύνδεση σου στο διαδίκτυο είναι καλή, ώστε να μην υπάρχουν άβολα απρόοπτα.

2. Να είσαι σίγουρη για την τοποθεσία σου

Η κατάλληλη τοποθεσία είναι, επίσης, πάρα πολύ σημαντική για τη συνέντευξη σου. Θέλουμε ένα μέρος όπου έχει καλό φωτισμό και φυσικά δεν έχει πολύ θόρυβο. Ενημέρωσε τα υπόλοιπα άτομα στο σπίτι ότι πρόκειται να κάνεις μια σημαντική συνέντευξη και θέλεις ησυχία και φρόντισε να μην έχεις κοντά σου κάποιο κατοικίδιο που μπορεί να κάνει αναπάντεχο θόρυβο ή να προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σου.

3. Προετοιμάσου

Το γεγονός ότι βρίσκεσαι πίσω από έναν υπολογιστή δεν σημαίνει ότι μπορείς να ψάξεις στο διαδίκτυο για απαντήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οπότε απόφυγε το. Θέλουμε να φαίνεσαι συγκεντρωμένη και έτοιμη να απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση χωρίς τη βοήθεια της Google. Κάνε έρευνα για την εταιρεία από πριν και κράτα τις σημειώσεις κοντά σου σε ένα χαρτί, για να μπορείς να δεις εύκολα τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Είναι επίσης καλύτερο να είσαι προετοιμασμένη με απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις συνέντευξης, όπως:

  • Γιατί σε ενδιαφέρει αυτή η θέση;
  • Τι γνωρίζεις για την εταιρεία;
  • Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες σου;
  • Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σου επίτευγμα;
  • Μίλησε μου για μια πρόκληση στη δουλειά και πώς την αντιμετώπισες.
  • Τι αναζητάς σε μια νέα θέση εργασίας;
  • Γιατί θέλεις να αφήσεις την τρέχουσα θέση σου;

Φυσικά προσπάθησε να αποφύγεις την απομνημόνευση κάθε απάντησης, ώστε να μην ακούγεται υπερβολικά προβαρισμένη. Είναι πολύ πιθανό να σε ρωτήσουν αν έχεις κάποια ερώτηση για εκείνους και πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για αυτό.

Οι ερωτήσεις συνέντευξης που θα μπορούσες να κάνεις σε έναν εργοδότη είναι οι εξής:

  • Πώς μοιάζει μια τυπική ημέρα στη ζωή αυτής της θέσης;
  • Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας αυτό το τρίμηνο;
  • Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό υποψήφιο για αυτή τη θέση;
  • Πού τοποθετείται αυτός ο ρόλος στην εταιρεία και με ποιες άλλες ομάδες θα συνεργάζομαι;
  • Μπορείτε να με καθοδηγήσετε στα επόμενα βήματα της διαδικασίας πρόσληψης;

4. Πρόσεξε τη στάση του σώματος σου

Δεν μπορείς να σφίξεις το χέρι ενός διευθυντή ή να αποπνέεις ενθουσιασμό μέσω βίντεο. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι να παρακολουθείς τη γλώσσα του σώματος σου. Ο κύριος τρόπος για να επικοινωνήσεις την αυτοπεποίθηση σου είναι να κάθεσαι ίσια, να χαμογελάς και να κρατάς την κάμερα στο ύψος των ματιών σου. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι εργοδότες είναι πιο πιθανό να θυμούνται τι είπατε αν διατηρείς οπτική επαφή, οπότε επικεντρώσου στην κάμερα όταν μιλάς και όχι στην εικόνα του ατόμου που σου παίρνει τη συνέντευξη.

5. Ντύσου κανονικά (ή αλλιώς ολοκληρωμένα)

Όλοι έχουμε δει έστω και ένα βίντεο κάποιας τηλεδιάσκεψης που ένας από τους συμμετέχοντες ήταν ντυμένοι «στην πένα». Το μόνο πρόβλημα; Ήταν μόνο από τη μέση και πάνω, ενώ από κάτω μπορέσαμε με κάποιο τρόπο να μάθουμε ότι φορούσαν μια φόρμα στην καλύτερη των περιπτώσεων και μόνο το εσώρουχο τους στη χειρότερη… Τι κι αν δεν χρειαστεί να σηκωθείς από την καρέκλα σου, ντύσου ακριβώς όπως θα ντυνόσουν σε μια δια ζώσης συνέντευξη και για να μην έχεις κάποιο ατύχημα, αλλά και για να αισθάνεσαι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

6. Μίλα αργά και περίμενε τη σειρά σου

Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες της συνομιλίας μέσω βίντεο που είναι αναπόφευκτα διαφορετικές από μια προσωπική συνομιλία. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας πρόσωπο με πρόσωπο, μπορεί να ακούγεται φυσικό και ευγενικό να κάνεις περιοδικές επιβεβαιώσεις ότι ακούς και αντιδράς σε όσα λέγονται. Αλλά κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης; Ένας καλός κανόνας είναι να προσπαθήσεις να αποφύγεις να λες «ναι», «σωστά» κ.ο.κ. κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Προσπάθησε να περιμένεις μέχρι το άλλο άτομο να τελειώσει τελείως την ομιλία του προτού μιλήσεις. Γενικά, καλό είναι να προσέχεις περισσότερο πόσο γρήγορα μιλάς κατά τη διάρκεια της κλήσης. Αυτό σου δίνει περισσότερο χρόνο για να προσέξεις αν ο συνομιλητής σου έχει τελειώσει την ομιλία του ή αν δείχνει μπερδεμένος και έχει κάποια ερώτηση.

7. Προσαρμόσου στην αμηχανία

Σε μια διαδικτυακή συνέντευξη, ακόμη κι αν έχεις ελέγξει τη σύνδεση σου στο Internet, μπορεί να υπάρξουν ακόμα παγώματα και παύσεις που θα σου φανούν λίγο αμήχανες. Εξασκήσου στο να συνηθίσεις αυτές τις μικρές αμήχανες καταστάσεις. Το να μπορείς να τις ξεπεράσεις και να επιστρέψεις σε αυτό για το οποίο μιλούσες ή να περάσεις σε ένα νέο θέμα είναι μια δεξιότητα που θα σε βοηθήσει να αναδειχθείς.

8. Δημιούργησε μια σύνδεση

Ποτέ δεν ξέρεις πόσες συνεντεύξεις μπορεί να πραγματοποιήσει μια εταιρεία για μια θέση εργασίας. Μπορεί να βρίσκεσαι στο τέλος μιας μακράς λίστας ανθρώπων με τους οποίους μίλησε ο υπεύθυνος προσλήψεων εκείνη την ημέρα. Γι’αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσεις μια σύνδεση. Μην φοβηθείς να κάνεις μια σύντομη κουβέντα για ένα κοινό ενδιαφέρον. Ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να απολαύσει το διάλειμμα από τις ερωτήσεις ρουτίνας που πρέπει να κάνει.

Δεν είναι εύκολο να συνδεθείς με όλους, αλλά είναι ένα κρίσιμο μέρος μιας συνέντευξης. Θέλεις ο υπεύθυνος της συνέντευξης να είναι σε θέση να θυμηθεί μια προσωπική ιστορία που είπες ή ένα κοινό ενδιαφέρον που μοιράζεστε. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τον εαυτό σου να ξεχωρίσει από το πλήθος των υποψηφίων.

9. Να είσαι ο εαυτός σου

Ένα βασικό καθήκον για έναν υπεύθυνο προσλήψεων είναι να καθορίσει αν θα ταίριαζες στην κουλτούρα της εταιρείας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης, επειδή υπάρχει φυσική αποσύνδεση. Είναι πιο δύσκολο για τον υπεύθυνο της συνέντευξης να καταλάβει τον ενθουσιασμό σου μέσω της οθόνης, οπότε φρόντισε να είσαι εκφραστική όταν απαντάς σε ερωτήσεις.

Ορισμένοι άνθρωποι θα είναι σε θέση να καταλάβουν αμέσως αν η ενέργεια σου ταιριάζει στην εταιρεία τους. Δώσε τους έναν λόγο να σε προωθήσουν στον δεύτερο γύρο των συνεντεύξεων, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμό.