Ο σωστός και συχνός καθαρισμός των πινέλων του μακιγιάζ σου είναι σχεδόν τόσο σημαντικός όσο και ο καθαρισμός του προσώπου σου. Μετά από κάθε χρήση, στα πινέλα συσσωρεύονται βακτήρια, έλαια και νεκρά κύτταρα του δέρματος που μπορεί να φράξουν τους πόρους σου και να προκαλέσουν εξανθήματα. Επίσης, είναι πολύ λογικό τα βρώμικα πινέλα σου να μην αποδίδουν τόσο καλά όσο αν ήταν φρεσκοκαθαρισμένα.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα πινέλα σου;

Για να εξασφαλίσεις ότι το δέρμα σου θα παραμένει καθαρό και τα πινέλα σου αποδοτικά, προτίμησε να τα πλένεις ανά 7 με 10 μέρες. Αυτό βέβαια, αν χρησιμοποιείς σε κάθε σου μακιγιάζ τις ίδιες αποχρώσεις χρωμάτων. Αν τα χρώματα που χρησιμοποιείς αλλάζουν τακτικά τότε ο καθαρισμός είναι απαραίτητος συχνότερα. Και φυσικά δεν συζητάμε για τις φορές που χρειάστηκε να δανείσεις σε κάποιον τα πινέλα σου που θα χρειαστούν άμεσο καθαρισμό.

Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να είναι βαρετή, γι’αυτό μπορείς να την κάνεις πιο ευχάριστη! Τι εννοώ; Κάνε το πλύσιμο των πινέλων σου μια ευχάριστη ρουτίνα. Για παράδειγμα, κάθε Κυριακή που η αγαπημένη σου YouTuber ανεβάζει βίντεο, μπορείς να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι θα το βλέπεις, ενώ παράλληλα πλένεις τα πινέλα σου! Έτσι η αγγαρεία παίρνει μια πιο ευχάριστη μορφή.

Όσον αφορά στα σφουγγαράκια, αν είναι μέρος του καθημερινού σου μακιγιάζ, μπορεί να είναι σκόπιμο να πλένονται δύο φορές την εβδομάδα, ή ακόμη και καθημερινά, ανάλογα με την ποσότητα του προϊόντος που χρησιμοποιείς, καθώς απορροφούν πολύ περισσότερο προϊόν.

Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός των πινέλων μακιγιάζ

Ξέπλυμα

Το ξέπλυμα των πινέλων είναι το πρώτο βήμα. Πάρε τα πινέλα μακιγιάζ σου και ξέπλυνε μόνο τις άκρες, χρησιμοποιώντας χλιαρό τρεχούμενο νερό. Αυτό το βήμα θα αφαιρέσει τα υπολείμματα των προϊόντων μακιγιάζ. Πρόσεξε να μην βρέξεις ολόκληρη την κεφαλή του πινέλου, επειδή το χλιαρό νερό μπορεί να διαλύσει την κόλλα που συγκρατεί τη λαβή με την κεφαλή του πινέλου και να το καταστρέψει.

Πλύσιμο με σαμπουάν

Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας σαμπουάν. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο σαπούνι καθώς μπορεί να ξηράνει τις τρίχες των πινέλων σου. Αφού τα ανακατέψεις, βούτηξε τα μέσα και κάνε κυκλικές κινήσεις με τα πινέλα στην παλάμη του χεριού σου για να δημιουργήσεις περισσότερο αφρό.

Επανάλαβε τη διαδικασία

Θέλουμε να επαναλάβεις το πλύσιμο και το ξέπλυμα των πινέλων σου μέχρι το νερό που τα ξεπλένεις να είναι ολοκάθαρο. Αυτή είναι η ένδειξη ότι τα πινέλα σου δεν περιέχουν πλέον υπολείμματα μακιγιάζ.

Στύψε και στέγνωσε τα πινέλα

Αφού βεβαιωθείς ότι τα πινέλα σου είναι καθαρά, στύψε το περιττό νερό από τις τρίχες χρησιμοποιώντας καθαρές, στεγνές χαρτοπετσέτες. Στη συνέχεια, άπλωσε τα, επίπεδα, σε μια στεγνή πετσέτα. Η τοποθέτηση των πινέλων σε όρθια θέση θα κάνει το νερό να στάξει προς τη βάση τους και να χαλάσει την κόλλα που συγκρατεί τη λαβή με την κεφαλή.

Τι να κάνεις τα πινέλα σου όταν δεν τα χρησιμοποιείς συχνά

Όταν θέλεις να διατηρήσεις τα πινέλα σου σε καλή κατάσταση ενώ δεν τα χρησιμοποιείς συχνά, αρκεί να τα αποθηκεύσεις σωστά. Αποθήκευσε τα, λοιπόν, σε ένα κλειστό δοχείο για να αποφύγεις την προσγείωση ρύπων όπως η σκόνη και η βρωμιά, που εν τέλει θα καταλήξουν στο δέρμα σου. Ορισμένες επιλογές είναι ένα καθαρό νεσεσέρ ή μια μολυβοθήκη μαζί με άλλα καθαρά πινέλα ή ένα ακρυλικό κουτί οργάνωσης μακιγιάζ.

Πότε να αντικαταστήσεις τα πινέλα σου

Τα καλά πινέλα που πλένονται με συνέπεια και στεγνώνουν σωστά μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι τα πινέλα σου είναι έτοιμα για αντικατάσταση:

  • Τρίχες που πέφτουν συνέχεια
  • Άσχημες οσμές
  • Ξεφτισμένες τρίχες
  • Βρωμιά που δεν απομακρύνεται με τον καθαρισμό